Bescherm je pc en bespaar energie

0
538

De stroombeveiliging

Naast de spanning (Volt) wordt ook de stroom (Ampère) continu gecontroleerd. Neemt de aangesloten apparatuur meer stroom dan de toegelaten 4A of 850 Watt, dan schakelt de EnergyKeeper door middel van een zekering automatisch uit.
Bij die laatste beveiliging hebben we toch wel enkele bedenkingen. Op de laatste pagina van dit artikel vind je een tabel met het vermogen van enkele toestellen hier in huis. We hebben zowel het maximum verbruik als het verbruik wanneer de toestellen uitgeschakeld zijn gemeten – daar komen we zo dadelijk nog op terug.


Naast de spanning (Volt) wordt ook de stroom (Ampère) continu gecontroleerd

 

Het vermogen van de pc zelf schommelt enorm en is bovendien sterk afhankelijk van zijn samenstelling. Evident dat een dual-core pc met twee harde schijven, een zware videokaart en een tv-tuner een stuk meer verbruikt dan een minimaal uitgeruste Pentium III. Om precies te zijn: in bovenvermeld geval verbruikte de dual-core pc 194 Watt, de Pentium III slechts 87 Watt. Een pc met een dubbele videokaart (zoals SLI en Crossfire), extra ventilatoren voor de koeling en nog wat modding erbij (het optutten van je pc met overigens nutteloze lichtjes) gaat tegenwoordig vlot over de 300 Watt. Maar onze HP 4L laserprinter verbruikt ook maar liefst 238 Watt, het 17-duim CRT-scherm 67 Watt. Hang daar nog enkele toestellen aan die via de USB-aansluiting gevoed worden plus een serieuze 5.1 geluidsinstallatie en je zit vervaarlijk dicht, zoniet over, de limiet van 850 Watt.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelBelgische kranten halen slag thuis in conflict met Google
Volgend artikelDrie nieuwe handsets met Windows Mobile
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.