Veldslagen voeren in de middeleeuwen

0
57

Economie
Een koninkrijk besturen kost geld, veel geld. Het is dus van essentieel belang om je schatkist regelmatig te spekken. Veroveringen kunnen geld opbrengen (in de middeleeuwen kon je nog eens lekker plunderen), maar het leger dat je daar voor nodig hebt kost je gegarandeerd meer aan uitrusting en onderhoud. Belastingen zijn je voornaamste bron van inkomsten. Wanneer je voldoende generaals hebt kun je er enkele aanstellen om steden te besturen. De bevolking zal dan veel minder snel rebelleren tegen hoge belastingen. Je overige goud haal je uit de handel. Hiervoor gebruik je kooplieden die je net als militaire eenheden kunt rekruteren in steden.
Deze kooplieden kun je dan voor jou geld laten verdienen. Je kunt echter ook proberen om de monopolies van kooplieden van ander landen over te nemen en zij die van jou. Je kunt dus ook economisch druk uitoefenen op vijanden. Hoe goed een koopman is hangt af van zijn ervaring en training. Grotere steden met betere trainingsfaciliteiten zullen dan ook betere kooplieden voortbrengen.

Ingezoomd op Vlaanderen zie je twee priesters, een diplomaat en grondstoffen die je handelaars kunnen verkopen

Ingezoomd op Vlaanderen zie je twee priesters, een diplomaat en grondstoffen die je handelaars kunnen verkopen

 

Diplomatie
Relaties met je buurlanden zijn erg belangrijk. Je kunt nu eenmaal niet op alle fronten tegelijk strijden. Met diplomaten, die je net als kooplieden in steden rekruteert, kun je onderhandelingen voeren met andere landen en bijvoorbeeld handelsverdragen of allianties aangaan. Je kunt echter ook proberen generaals van de andere partij om te kopen of zelfs hele steden proberen te overtuigen over te lopen en zich bij jou aan te sluiten.
De belangrijkste diplomatie zul je echter met de Pauselijke Staten voeren. In de middeleeuwen had de paus zijn eigen land, dat wel wat meer voorstelde dan Vaticaanstad nu. De paus kan dan ook net als jij oorlogen beginnen, generaals rekruteren, enzovoort. Hij is echter ook de leider van alle Katholieken. Hij heeft hierdoor macht en invloed in alle landen. Val je een Katholiek land aan, dan is de kans groot dat de paus al de andere katholieke landen zal dwingen tegen jou te strijden.

Soms faalt diplomatie ...

Soms faalt diplomatie …

Ben je zelf ook een katholiek land, dan riskeer je te worden geëxcommuniceerd. Dit is een kleine ramp omdat je nu serieuze onlusten in al je steden en forten zult krijgen. Je inwoners zijn namelijk erg gelovig en zijn niet gelukkig met ongelovige leiders. Dit verzwakt je en daar zullen de andere landen, die nu ook geen sancties van de paus riskeren, duchtig gebruik van maken om je aan te vallen.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelBreedbeeld digitale video- en audiospeler voor onderweg
Volgend artikelLever je bijdrage aan ’s werelds grootste digitale schilderij