Gsm-toestellen als digitale camera

0
258

Fotokwaliteit
Op het eerste zicht lijken de foto’s van de Nokia N73 wanneer we ze op het scherm bekijken of afdrukken beter. De kleuren van de Sony Ericsson ogen koeler en minder natuurgetrouw dan bij de Nokia. Maar we lieten onze huisfotograaf Stef Vanschoubroek de foto’s in detail bekijken en hij vond de foto’s van de Sony Ericsson toch technisch beter. Het lijkt volgens hem bijna of sommige details op de foto’s van de Nokia camera-gsm werden bijgewerkt met waterverf. Dat is te wijten aan een sterkere JPEG-compressie, die ook blijkt uit het feit dat de N73 voor gelijkwaardige foto’s kleinere bestanden wegschrijft dan de K800i. De pannen op een dak worden bijvoorbeeld bijna grijze vlakken bij de Nokia, terwijl de Sony Ericsson ze wel gedetailleerd weergeeft; bij een rij struikjes gaat het meeste detail verloren op de foto’s van de Nokia.


Nokia N73

Sony-Ericsson K800i

Beide camera’s hebben verder wat last van chromatische aberratie. Maar dit zijn details die vooral (beroeps)fotografen zullen opvallen: de gewone consument zal de foto’s van deze camera-gsm’s zeker bruikbaar vinden. We vergeleken de foto’s immers ook met die van een 10 megapixel HP PhotoSmart R967 camera. De HP maakt mooiere en gedetailleerdere foto’s, maar je moet op een gewone 10 x 15 afdruk toch al goed kijken om het verschil te zien. Dat verschil wordt pas echt duidelijk als we de foto’s op groter formaat afdrukken. Kortom, voor dagelijks gebruik voldoen deze camera-gsm’s zeker, waarbij de K800i een lichtjes betere fotokwaliteit aflevert dan de N73.

Conclusie
Op het vlak van bediening, gebruiksvriendelijkheid, vormgeving en fotokwaliteit gaat onze voorkeur uit naar de Sony-Ericsson K800i. De Nokia N73 moet het daartegenover nipt afleggen, maar is zeker geen slechte keuze. Beide gsm’s bieden trouwens veel meer dan alleen fotografie: ook op multimediagebied en als volwaardige smartphone staan ze beide volop hun mannetje. Laat je dus bij een keuze leiden door de prijs die je moet betalen en door de ervaring die je eventueel al hebt met de bedieningssystemen van een van deze beide gsm-merken.
Adviesprijs
Nokia N73: straatprijzen van 439 tot 489,95 euro – 1 GB minSD-geheugenkaart: 31 euro
Sony Ericsson K800i: Straatprijzen van 358 tot 499,95 euro – 1 GB M2-geheugenkaart: 63,95 euro
1
2
3
4
Vorig artikelInstap-pentablet met programma om te tekenen en te schilderen
Volgend artikelLuidsprekers met geïntegreerde cradle voor digitale muziekspelers, PDA’s en mobiele telefoons
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.