Gsm-toestellen als digitale camera

0
258

Bediening
We vonden de bediening van de Sony Ericsson K800i een stuk intuïtiever en gebruiksvriendelijker dan van de Nokia N73. Bij de K800i is het veel eenvoudiger om functies terug te vinden en te bedienen. We lieten verschillende gebruikers los op beide gsm’s en die bleken ook sneller hun weg te vinden in de interface van de K800i dan die van de N73.
Nokia’s interface is volledig pictografisch, met een verklarende tekst in een zeer klein lettertype die alleen verschijnt wanneer de gebruiker niet snel genoeg een keuze maakt. Sony Ericsson gebruikt een combinatie van duidelijkere en vooral grotere pictogrammen met verklarende tekst die permanent zichtbaar is. Uiteraard is dit een kwestie van ervaring en van smaak, maar als je met geen van beide interfaces ervaring hebt, zul je sneller je weg vinden op de K800i.

Nokia N73
Nokia N73

Foto- en videofunctie
Beide foto-gsm’s hebben een resolutie van 2.048 x 1.536 pixels (wat eigenlijk eerder 3,1 megapixels is en niet de geadverteerde 3,2 mp). Dat is voldoende om kwalitatieve foto’s te maken en die af te drukken op een normaal fotoformaat (10 x 15 cm). De lens op de voorkant wordt beschermd door een klepje dat bij de Nokia N73 opzij schuift en bij de Sony Ericsson K800i naar boven. Dan start automatisch de foto- en video-applicatie van de gsm op. De oriëntatie van het scherm verandert eveneens automatisch van portret- naar landschapsrichting; beide gsm’s moeten tijdens het fotograferen net zoals een gewone digitale camera in de lengterichting worden gebruikt.

Sony Ericsson K800i
Sony Ericsson K800i

 
Er is geen zoeker; het beeld moet je kadreren op het scherm. In fel zonlicht zijn de schermpjes niet altijd even goed zichtbaar. De K800i heeft een echte Xenon-flits met wit fotolicht; de flits van de N73 is van een eenvoudiger type. Beide flitsen ondersteunen echter de rode-ogenfunctie en werken desgewenst automatisch.
De N73 heeft een Carl Zeiss Tessar-autofocuslens met een brandpuntsafstand van 5,6 mm en een macrofunctie die kan scherpstellen vanaf 10 centimeter. De K800i heeft een Sony-autofocuslens met een brandpuntafstand van 5,2 mm; de macrofunctie stelt scherp vanaf ca. 11 cm.
Een analoge zoom is bij geen van beide foto-gsm’s aanwezig. De digitale zoom van de N73 vergroot maximaal 20x, terwijl die van de K800i maximaal 16x vergroot. Een digitale stabilisator zorgt voor scherpe foto’s bij het gebruikt van de digitale zoom, maar verkleint de resolutie lichtjes tot 3 megapixels.

1
2
3
4
Vorig artikelInstap-pentablet met programma om te tekenen en te schilderen
Volgend artikelLuidsprekers met geïntegreerde cradle voor digitale muziekspelers, PDA’s en mobiele telefoons
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.