107 cm plasmatv met ingebouwde harde-schijfrecorder

1
92

Beeld
De standaardinstellingen voor het beeld zetten alle ingebouwde beeldverbeteringstrucjes aan, het contrast op maximaal en de rest van de helderheids- en kleurregelingen op 50%. Dat levert een beeld op dat prima is voor demonstratiedoeleinden in een winkel waar nog hopen andere tv’s staan, maar dat is helaas niet geschikt voor in een woonkamer waar de tv normaal geen concurrentie heeft. Tenzij je houdt van mensen met een knaloranje huidskleur en een kleur rood die bijna je ogen uitbrandt, natuurlijk.

LG_42pc1rr_6.jpg

Wij gebruikten de calibratie-dvd van Avia "Digital Essentials" om het scherm mee af te regelen. Eenmaal dat dat gebeurd was, kon je de huidskleur van mensen redelijk natuurlijk noemen. En de kleur rood zag er nu ook weer normaal uit. Het beeld blijkt vrij goed van kwaliteit, al konden we toch wel duidelijke kleurfouten opsporen en bleek het scherm ook wat last van moiré te hebben. De hoeveelheid moiré is wel laag maar nog steeds aanwezig als je een beeld weergeeft via HDMI, maar veel sterker bij analoge beeldweergave. Qua realisme en kleurenweergave kan weinig tippen aan de Panasonic Viera en Pioneer plasmaschermen en dus ook deze LG 42PC1RR niet, maar we geven hem zo’n 7,5 op 10 voor zijn beeld.

LG_42pc1rr_3.jpg

Er was echter nog iets anders dat we zelfs bijzonder irritant vonden. Een 16:9-tv heeft functies aan boord om volautomatisch te herkennen welk het formaat is van een beeld dat hij moet weergeven en dat schermvullend te maken. Zo ook deze LG. Helaas werkt die functie niet al te best. Het scherm ziet van duidelijke 16:9-beelden vaak niet dat het 16:9 is en toont ze dan ineengedrukt met zwarte randen boven en onder. Minutenlang, soms. Plots krijgt de tv dan door dat het het verkeerde formaat is en schakelt dan over naar het goede. Helaas bedenkt de tv zich vaak toch nog en schakelt weer naar de verkeerde weergave, om een minuut later weer naar de goede weergave te schakelen. Dat gebeurt vooral bij het afspelen van dvd’s of van harde-schijfopnames. Bij het tv-kijken gaat het beter, maar ook daar gokt de tv veel te vaak verkeerd waardoor hij even later weer moet schakelen met het beeld. Dat hebben we al veel beter gezien bij andere 16:9-tv’s en dit vinden we dus bijzonder ergelijk.

Conclusie
Ondanks de toch wel aanwezige kleur- en beeldfouten werkt het plasmascherm erg verslavend. Dat ondervond deze recensent tenminste toen hij terug moest naar zijn gewone beeldbuistelevisie na afloop van de testen. De 42PC1RR heeft een erg goed werkende ingebouwde harde-schijfrecorder en biedt gelukkig een tweede tuner. Zijn ergerlijkste eigenschap is zijn gebrekkige beeldformaatherkenning, maar er zijn ook genoeg positieve punten waardoor we dit scherm kunnen aanraden. De prijs vinden we nogal hoog als we schatten dat er een meerprijs van zo’n 400 euro aan vasthangt voor de 80 GB hdd-recorder. De straatprijzen die we vonden blijken heel wat interessanter.

PLUS: hdd-recorder, 2de tuner
MIN: beeldformaatherkenning, langzame bediening

Adviesprijs
2.199 euro (laagste gevonden straatprijs: 1.320 euro)
1
2
3
4
Vorig artikelConsument verkiest plasma boven lcd
Volgend artikelBeschermingssoftware analyseert gedrag

1 REACTIE

  1. 80 gig is klote en waardeloos dat je de schijf niet kan vervangen.
    Zou leuk zijn om een extern exemplaar erop aan te kunnen sluiten.

Reacties zijn gesloten.