Meer functies dan iPod nano voor minder geld

0
24

Je krijgt ook meer waar voor je geld. Naast de al eerder vermelde mogelijkheid om video af te spelen heeft de Zen V Plus ook opnamemogelijkheden, zowel via een line-in als via de ingebouwde microfoon. De opnamekwaliteit van de ingebouwde microfoon is niet denderend, maar toch voldoende om stemmemo’s mee op te nemen. Via de line-in kun je direct cd’s of andere muziekbronnen digitaliseren zonder dat je een pc nodig hebt. Een benodigde 3,5 mm audiokabel wordt trouwens meegeleverd. Op die manier muziek "rippen" gaat uiteraard een stuk trager dan op een pc (ook al omdat de naamgeving van de bestanden een hele sleur is), maar het kan in noodgevallen uitkomst bieden. Het digitaliseren via de line-in gebeurt overigens naar keuze aan 128 of 160 Kbps in wma of mp3-formaat.
Nog een extraatje tegenover de iPod nano is een ingebouwde FM-radio met 32 preselecties. De oortjes dienen als antenne. De radio-ontvangst is trouwens redelijk goed.

Bediening
Je bedient de Zen Plus met een soort mini-joystick die functioneel sterkt lijkt op het klikwiel van de iPod. Toch werkt het klikwiel in de praktijk iets vlotter, vooral voor mensen die nogal grote handen hebben. Naast de joystick zitten nog twee knopjes, respectievelijk om muziek te pauzeren en om het menu op te roepen. Je kunt de Zen V Plus in elk geval net zoals de iPod nano met één hand bedienen. Het geluid zachter en harder zetten doe je niet met de joystick maar met een +/- knop op de zijkant. Ook voor het aan en uit zetten van het spelertje is er een aparte schuifknop op de zijkant. Op de zijkant zit ook nog een drukknopje voor voicememo’s. Het werkt allemaal redelijk vlot, maar de iPod is wat ons betreft toch  nog onklopbaar als het op bedieningsgemak aankomt.

Autonomie
Ook op het vlak van de autonomie doet de Zen V Plus het iets minder goed dan de nieuwe generatie iPod nano’s. De 2 GB versie daarvan houdt het op een volgeladen (nieuwe) batterij 26 uur uit. De door ons geteste 2 GB versie van de Zen V Plus hield het gemiddeld 17 uur uit op een volgeladen nieuwe batterij. Het opladen van de batterij gebeurt overigens via de meegeleverde USB-kabel, die op een pc dient te worden aangesloten. Op die manier opladen kan tot zes uur duren, wat behoorlijk lang is. Optioneel kun je bij Creative een gewone oplader kopen die sneller werkt.

1
2
3
Vorig artikelPoplulaire maffiaserie op PlayStation 2
Volgend artikelNieuwe LCD-panelen laten mobieltjes nog meer afslanken
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.