Telefoneren via internet eenvoudiger en goedkoper dan ooit

0
87

Mogelijkheden
Het is al lang niet meer zo dat je bij je pc moet zitten om een telefoongesprek via het internet te kunnen voeren. Er komen steeds meer hybride telefoontoestellen op de markt die zowel via het klassieke telefoonnetwerk als via het internet functioneren. Op het einde van dit artikel stellen we je er enkele voor.
Ook bestaat er hardware die klassieke telefoontoestellen geschikt maakt voor internettelefonie. Ten slotte zijn er aanbieders waarbij je het internetgesprek nog wel in gang moet zetten via een website, maar de telefoontjes zelf via het vertrouwde klassieke telefoontoestel of zelfs gsm lopen.
Beginnen we met de hybride telefoontoestellen. De eenvoudigste en goedkoopste bestaan uit een soort telefoonhoorn die je aansluit op de USB-poort van je pc. Handiger zijn de draadloze toestellen die werken volgens de DECT-standaard en waarvan je de basis tegelijk aansluit op het gewone telefoonnet en op de USB-poort van je pc. Op de handsets zitten er meestal twee antwoordknoppen, een waarmee je gewone gesprekken opneemt en een waarmee je internetgesprekken beantwoordt. Vaak kan aan elk type gesprek een aparte beltoon worden toegewezen.

Nadelen
Een nadeel van hybride telefoontoestellen is dat internetgesprekken alleen werken wanneer de pc aanstaat. Nog een nadeel is dat dergelijke toestellen meestal maar ingesteld kunnen worden op één systeem van internettelefonie. Vaak is dat Skype, maar er zijn ook apparaten die compatibel zijn met MSN Messenger of Net2Phone. Eenvoudig schakelen tussen verschillende systemen kan meestal niet.
De hardware om klassieke telefoontoestellen geschikt te maken voor het internet bestaat ook in simpele en ingewikkeldere uitvoeringen. De meest simpele versie is een adapter die je aan de ene kant via USB met je pc verbindt en waarop je aan de andere kant een gewoon telefoontoestel aansluit. Dergelijke adapter werkt voor de rest zoals een hybride toestel en heeft ook dezelfde nadelen: de pc moet altijd aanstaan en het werkt maar met één systeem van internettelefonie tegelijk.
Ingewikkelder maar krachtiger is een zogenaamde VoIP-router. VoIP staat overigens voor Voice over IP, dus stemoverdracht over het internet. VoIP-routers voegen internettelefonie toe aan een gewone internetverbinding. Meestal kun je op een dergelijke router twee of meer gewone telefoontoestellen of zelfs faxmachines aansluiten. De configuratie van een dergelijke router is echter ingewikkeld; ze worden daarom vaak vooraf geconfigureerd verkocht in een bundel met een betalend internettelefonieabonnement.

Zelfstandig
VoIP-routers gebruiken meestal het SIP-protocol voor internettelefonie, dat door nogal wat aanbieders van internettelefonie wordt ondersteund. Daardoor komen er nu ook eenvoudigere SIP-telefoons op de markt die rechtstreeks op het internet kunnen worden aangesloten en die vaak ook nog een aansluiting hebben voor het gewone telefoonnetwerk.
SIP-telefoons zijn duurder dan hybride DECT-internettelefoons, maar ze zijn goedkoper dan VoIP-routers en ook simpeler om te configureren. Via een SIP-telefoon kunnen internetgesprekken volledig zelfstandig worden afgehandeld. Een SIP-telefoon moet met andere woorden niet aan een pc worden verbonden en de pc hoeft ook niet aan te staan om te kunnen telefoneren. Cisco-dochter Linksys brengt nu zelfs een draadloze SIP-telefoon op de markt die verbonden kan worden met een Wi-Fi-toegangspunt (zie verderop in dit artikel).


Via Jajah of VoIPBuster bel je goedkoop zonder een speciaal toestel

Jajah en VoIPBuster
Skype krijgt in toenemende mate concurrentie van aanbieders zoals Jajah en VoIPBuster waar de gebruiker een internetgesprek kan starten tussen twee gewone telefoons zonder speciale hardware. Je belt via deze systemen goedkoop over het internet van telefoon of gsm naar telefoon of gsm. Op de website van deze aanbieders vul je in een formulier je  eigen telefoonnummer en dat van je correspondent in en klik je op "Bel". He eigen telefoon gaat over en na een korte wachttijd rinkelt aan de andere kant de telefoon van jouw correspondent. Het is zelfs mogelijk om de gesprekken te plannen en jezelf bijvoorbeeld op een gezet uur op je mobieltje te laten opbellen om een goedkoop gesprek te voeren met een correspondent in het buitenland.
In sommige regio’s zijn telefoontjes tussen geregistreerde gebruikers van Jajah en VoIPBuster zelfs helemaal gratis. Jajah-gebruikers kunnen onderling één uur per dag gratis bellen; VoIPBuster geeft zijn geregistreerde gebruikers 300 gratis minuten per week cadeau, met een maandmaximum van 1.000 gratis belminuten. De gratis telefoontjes werken zowel nationaal als internationaal, bijvoorbeeld tussen België of Nederland en de Verenigde Staten. Jajah biedt zijn diensten ook aan voor bedrijven die gedetailleerde facturen wensen en daarop de btw willen recupereren.
Tarieven vergelijken is moeilijk, maar op de laatste pagina van dit artikel vind je toch een tabel die een idee geeft van de besparingen die je bijvoorbeeld met Jajah kunt bereiken.

1
2
3
4
5
Vorig artikelEenvoudig Windows-handelingen opnemen voor training en demonstratie
Volgend artikelMobiel kantoor in zakformaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.