De Zweedse kok

3
57

Geknutsel
Indien je dat wil kan je de hele keuken meteen als bestelling laten afdrukken. Je betaalt aan de kassa en de producten worden voor je verzameld in het depot. Houd er wel rekening mee dat er een levertijd is voor elektrische toestellen zoals koelkasten, kookplaten en afzuigkappen. Bij onze bestelling in het filiaal in Wilrijk dienden we een week te wachten op de toestellen. We moesten ze bovendien afhalen bij een opslagbedrijf waarmee IKEA samenwerkt voor het stockeren van deze goederen.

Ikea_keuken7.jpg
Klassiek …

En dan begint het geknutsel. Voor wie een beetje handig is, is het een niet al te moeilijke klus. De handleidingen die IKEA bij de producten stopt zijn allemaal erg visueel duidelijk opgesteld. Reken er wel op dat je bij een wat grotere keuken heel wat in elkaar dient te schroeven. Moeilijker is misschien het aansluiten van de toestellen, maar daar kun je desgewenst een vakman voor laten langskomen. IKEA heeft trouwens een formule waarbij je gedurende zes uur een professionele hulp kunt inhuren die je bijstaat bij het installeren van je keuken. En wie echt twee linkerhanden heeft kan het transport, de montage en de installatie helemaal overlaten aan professionele vakmensen die IKEA je kan aanbevelen. Uiteraard hangt er in beide gevallen dan een ander prijskaartje aan je keuken.

Ikea_keuken10.jpg
… of liever wat moderner?

Wij deden het helemaal zelf. Eén pakket uit onze bestelling bevatte een volledig foute kast en dat was even vloeken, want daardoor dienden we terug naar het filiaal te rijden. Voor de rest schroefden we ons een lamme arm, maar al bij al viel het monteren nog redelijk mee. Na een kleine week was het al tijd voor de eerste kitchen party.

Conclusie
Te oordelen naar de drukte bij de keukenafdeling in het filiaal waar wij de keuken kochten, moet IKEA massa’s keukens verkopen. En dat is begrijpelijk, want de formule waarbij je eerst via de KeukenPlanner je keuken samenstelt en daarna bespreekt met een IKEA medewerker maakt het voor de handige doe-het-zelver tot een doenbare klus. Bovendien kun je op die manier je keuken goed budgetteren. Wie zijn keuken liever exclusiever inricht, zal wellicht zijn neus ophalen voor de producten uit de IKEA-keten. Maar of je in een duurdere keuken ook lekkerder eet, heeft uiteindelijk weinig of niets te maken met de prijs, moet je maar bedenken.
Adviesprijs
Gratis te downloaden
Systeemvereisten
PC met Windows 98, ME, NT 2000 of XP; Pentium II processor met tenminste 128 MB RAM-geheugen; 30 MB vrije ruimte op de harde schijf; 16 MB video RAM; Minimaal 1024 x 768 schermresolutie (XGA), 16 bits kleur.
1
2
3
4
5
Vorig artikelDigitale camera’s: pixels zijn niet alleen zaligmakend
Volgend artikelDigitalisering fotografie zet onstuitbare opmars voort
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. de keukenplanner is erg slecht ja, altijd ontbreekt er wel vanalles aan de lijst van te gebruiken onderdelen. Verder is het bijna niet te doen een keuken samen te stellen. Erbarmelijk dus.

  2. De keukenplanner is helaas vol met fouten. Op verschillende pc\’s liep het programma vast, zelfs de test op een pc bij een IKEA vestiging in Groningen. Ook de 3D modus laat zien dat het programma er niets van bakt: bovenkasten staan op de vloer en geen enkele kast staat netjes tegen de ander. Sterker nog: de deurtjes van kasten staan tegen de muur(!). Na heel veel geknutsel en veel gebruik van de pijltjestoetsen voor positioneren van de kastjes, omdat de snap-functie niet werkt, lukt het om na enkele uurtjes een keuken te fabriceren die misschien een beetje lijkt op wat je wilt. Een heel klein beetje…

    Het IKEA personeel liet weten dat de fouten in het programma wel weer gecorrigeerd zouden worden bij de bestelling.

    De berekening van de kosten zijn zonder apparaten, zoals een koelkast. Een tafelvriezer uit het assortiment stond er zelfs niet op…

    Kortom, de keukenplanner bakt er niks van…

Reacties zijn gesloten.