De Zweedse kok

3
57

KeukenPlanner
Op de website van IKEA vind je het merendeel van het assortiment terug dat in de filialen te koop is. Als je uit het menu kiest voor Keuken vind je meteen een link om de KeukenPlanner te downloaden. De nieuwe versie 2007:1 werd nog maar onlangs geïntroduceerd. Bij het starten van het programma krijg je meteen ook de waarschuwing dat de gehanteerde prijzen geldig zijn tot 31 juli 2007. Vervolgens krijg je een heel eenvoudig grondplan te zien van een kamer. De bedoeling is dat je eerst de ruimte waarin je je keuken plant grondig opmeet, zowel de lengte als de hoogte van de muren.

Ikea_keuken3.jpg
Meet eerst de ruimte waarin je je keuken plant grondig op.

Daarna ga je de ramen en deuren plaatsen en ook aangeven waar de afvoer zich bevindt, evenals de water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Je plaatst deze elementen op de plattegrond door ze onderaan het scherm te selecteren en ze naar de juiste plaats te slepen. Door vervolgens op deze elementen op de plattegrond te klikken kun je de maten ervan aanpassen.

Ikea_keuken4.jpg
Plaats ramen en deuren, evenals de water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen

Eenmaal dat je de vorm van de kamer nauwkeurig hebt opgegeven, kun je beginnen met het ontwerp van je keuken. Erg ingewikkeld is de KeukenPlanner niet. Bovenaan het scherm vind je vijf pictogrammen. Met de eerste drie kun je switchen tussen plattegrondaanzicht, 2D- of 3D-aanzicht. Met de vierde knop kun je het programma laten berekenen wat je keuken moet kosten. De vijfde knop leidt je rechtstreeks naar de IKEA website om eventueel producten die je hebt gekozen in detail te bekijken.

Ikea_keuken5.jpg
Het eenvoudige menu

Het inrichten van de keuken doe je net als bij het maken van de plattegrond via klikken en slepen. Links onderaan vind je een afrolmenu met de verschillende keukenproducten. Je kunt kiezen uit de Faktum-serie, wat een reeks is met standaard kasten die je naar eigen smaak kunt uitrusten met deuren- en ladeafwerkingen in verschillende materialen en kleuren. Met de keuze van de deuren- en ladefronten bepaal je grotendeels ook wat je keuken zal kosten. Een deur in melamine folie op spaanplaat is een stuk goedkoper dan eentje in massief beuken of eiken. Naast de Faktum-serie biedt IKEA ook nog een reeks vrijstaande keukensystemen. Hier is de keuze in kasten evenwel beperkter.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDigitale camera’s: pixels zijn niet alleen zaligmakend
Volgend artikelDigitalisering fotografie zet onstuitbare opmars voort
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. de keukenplanner is erg slecht ja, altijd ontbreekt er wel vanalles aan de lijst van te gebruiken onderdelen. Verder is het bijna niet te doen een keuken samen te stellen. Erbarmelijk dus.

  2. De keukenplanner is helaas vol met fouten. Op verschillende pc\’s liep het programma vast, zelfs de test op een pc bij een IKEA vestiging in Groningen. Ook de 3D modus laat zien dat het programma er niets van bakt: bovenkasten staan op de vloer en geen enkele kast staat netjes tegen de ander. Sterker nog: de deurtjes van kasten staan tegen de muur(!). Na heel veel geknutsel en veel gebruik van de pijltjestoetsen voor positioneren van de kastjes, omdat de snap-functie niet werkt, lukt het om na enkele uurtjes een keuken te fabriceren die misschien een beetje lijkt op wat je wilt. Een heel klein beetje…

    Het IKEA personeel liet weten dat de fouten in het programma wel weer gecorrigeerd zouden worden bij de bestelling.

    De berekening van de kosten zijn zonder apparaten, zoals een koelkast. Een tafelvriezer uit het assortiment stond er zelfs niet op…

    Kortom, de keukenplanner bakt er niks van…

Reacties zijn gesloten.