Een plaatje van een beeld

2
88

Prestaties
Uit onze testen van beeldkwaliteit blijkt dat je met zowat elk scherm in deze test bijzonder puike beelden mag verwachten. Het beeldscherm met de slechtste beeldkwaliteit was de Acer AL2051W, maar met een score van 90% kunnen we dat zeker niet slecht noemen. De allerbeste beeldkwaliteit vonden we bij de Eizo S2410W en de Fujitsu-Siemens S20-1W, allebei met een score van 99%. Alle schermen haalden dezelfde score op dvd-weergave. Behalve de omvang van het scherm en het percentage van het scherm dat de dvd-weergave effectief in beslag nam, blijkt er namelijk zo goed als geen verschil te zijn tussen al die LCD-schermen. Ze geven allemaal een fantastische videoweergave zonder enige artefacten of streaming. Alle schermen werden getest via hun DVI-aansluiting, behalve de Acer AL2017, omdat die alleen maar een VGA-aansluiting heeft. Zowat alle schermen zijn vrij karig met het aantal connecties en connectoren dat geboden wordt, maar LG verdient met het scherm L2000C een pluim omdat dat bijzonder royaal voorzien is en een hoogste connectiescore van 67% haalt.

LCD_M_SamsungViewSonic.jpg
Samsung SyncMaster 204e, ViewSonic VA2012w en ViewSonic VP2030b

Inzake extra functionaliteit biedt het allergrootste scherm van allemaal, de 30-incher van Dell, ook het meest met een score van 87%. De laagste score voor extra functionaliteit is 17% en er blijken vrij veel schermen hieronder te vallen: onder andere de schermen van LaCie, LG, HP en Samsung.
De bouwkwaliteit is bij alle schermen goed tot zeer goed, dus daar hebben we zeker geen klagen over. Inzake gebruiksvriendelijk scoren de ViewSonic VA2012w en de Mirai DML-519W100 het slechtst met een score van respectievelijk 20 en 25%. Het meest gebruiksvriendelijk blijkt de Eizo S2100 met een score van 93%.

Op de volgende twee pagina’s krijg je nog een kort alfabetisch overzicht van de negentien LCD-schermen die we hebben getest en lees je onze conclusie.

 

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelFoto’s afdrukken en archiveren zonder tussenkomst van pc
Volgend artikelVat de stier bij de horens

2 REACTIES

  1. Hebben jullie ook getest op input lag? Dat is iets wat steeds meer voorkomt bij grote TFT schermen (20\” en groter). Bijna iedere grote TFT lijkt er last van te hebben. Zelf beschik ik over een Acer AL2021ms, maar deze breng ik direct terug. Vanwege deze lag is gamen onmogelijk en films kijken is ook niet prettig. Zelfs de muiscursor gaat niet vloeiend over het scherm! Ook merken als Dell en Samsung hebben dezelfde problemen. Vreemd genoeg zijn er geen verhalen bekend waarin 17\” en 19\” TFT\’s er last van hebben. Ik wil dus adviseren aan de mensen om absoluut eerst het scherm uitvoerig te testen om zo een miskoop te besparen.

  2. Mooie test! De doelgroep is echter beperkt. En de kleurweergave resultaten verrasen me.

    Opletten met hoge resoluties op of onder de 20\”.
    Voor mensen met oudere oogjes wordt 1200×1600 op 20\” al heel petieterig om internet pagina\’s te lezen. Zulke schermen zijn goed voor grafische toepassingen. Maar voor \”standaard\” gebruik vind ik persoonlijk de 1024×1280 prima voor 17\” en 19\”. 19\” maakt alles gewoon een beetje leesbaarder. En voor video heb je inderdaad met hogere resoluties alleen meer zwart, waardoor alles kleiner wordt.

    Op Tom\’s Hardware Guide kan je uitgebreide testen zien. Het zou beter zijn als Tom een wat breder gamma monitoren test zoals hier op diskidee. Maar Tom laat zien dat kleurenweergave moeilijk is en dat slechts enkelen er in slagen om iets behoorlijks op het scherm te zetten. Zo weet ik bv ook uit eigen ervaring dat ACER vreselijk is als het over kleurenweergave gaat. Ik heb net een ViewSonic VP930 gekocht en die kleurenweergave – volgens Tom \”van de beste\” – valt wel mee. Eizo is buiten competitie. Dat kan je ook zien als schermen naast elkaar zijn opgesteld. Maar een Eizo schermpje kost meer dan mijn kleuren TV met alle toeters en bellen op…. de hier geteste schermen zijn ook niet echt goedkoop. Dus deze test is zeker niet voor de massa\’s.

Reacties zijn gesloten.