Een plaatje van een beeld

2
88

Bouwkwaliteit en uiterlijk
De meeste schermen hebben tegenwoordig een zwarte kast en voet en een zilverkleurige omlijsting van het LCD-paneel. Alleen zo kunnen ze trouwens voldoen aan de TCO’03-norm: een volledig zwart scherm is volgens die norm een no-no. Niettemin is kleur natuurlijk vooral een kwestie van smaak en dus laten een aantal fabrikanten je kiezen tussen zilverkleurige en zwarte schermbehuizingen, of combinaties daarvan. De overgrote meerderheid combineert zoals gezegd zilver met zwart, maar de schermen van LaCie, één model van ViewSonic en één van Eizo en de 30-incher van Dell was geheel zwart. De LaCie 321 is in feite donkerblauw, maar dat kan voor de TCO’03-norm dus ook niet.
Over de bouwkwaliteit hebben we zeker niet te klagen, die is vrijwel altijd uitstekend. Bij sommige schermen bleek de paneelomlijsting echter te dun, zodat je door op de omlijsting te duwen druk uitoefent op het LCD-paneel zelf: dat zie je doordat er ‘benzinevlekken’ langs de randen in het beeld verschijnen. Daar hebben we dan punten voor afgetrokken, omdat zoiets natuurlijk het risico verhoogt dat je het LCD-paneel zou kunnen beschadigen.

LCD_Monitoren_LacieLG.jpg
Lacie 120, Lacie 321 (met kap) en LG L2000C

De fabrikanten die ons twee modellen bezorgden voor de test, kozen vaak voor één 4:3-scherm en een breedbeeldtype. Breedbeeld is dus een optie: wens je breedbeeld, dan kan je dat krijgen. Hoeft het voor jou niet, dan zijn 4:3-modellen ook verkrijgbaar. Een breedbeeldscherm is gewoonlijk wel een stuk duurder. Bovendien gaat het vaak niet om vergelijkbare modellen, maar hebben ze afwijkende mogelijkheden en opties omdat de fabrikant de breedbeeldschermen op een ander marktsegment richt dan de meer vierkante schermen.
Overigens maakt breedbeeld niet veel uit voor het bekijken van dvd-films. De reden is, dat de resolutie van het scherm een stuk hoger is dan die van dvd. Bijgevolg wordt zelfs bij ‘schermvullende’ weergave van een dvd-film maar een stuk van het scherm gebruikt en zit je dus naar heel veel zwart te kijken. Het beeld van de film dat zichtbaar is, is wel steevast erg goed en merkbaar veel beter dan dat van lcd-televisietoestellen.
Het Philips 230W scherm heeft een opvallend stevige en zware voet en bij de LaCie 321 monitor krijg je een kap die rondom het scherm past en invallend daglicht van je scherm kan houden. Deze kap werkt bijzonder goed en garandeert onder zowat alle omstandigheden een scherp en helder beeld, maar we kunnen ons voorstellen dat nogal wat gebruikers de kap niet erg esthetisch verantwoord vinden: in dat geval kun je hem natuurlijk gewoon niet gebruiken.

LCD_Monitoren_MiraiPhilips.jpg
Mirai DML-520N100 en Philips Brilliance 200P

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelFoto’s afdrukken en archiveren zonder tussenkomst van pc
Volgend artikelVat de stier bij de horens

2 REACTIES

  1. Hebben jullie ook getest op input lag? Dat is iets wat steeds meer voorkomt bij grote TFT schermen (20\” en groter). Bijna iedere grote TFT lijkt er last van te hebben. Zelf beschik ik over een Acer AL2021ms, maar deze breng ik direct terug. Vanwege deze lag is gamen onmogelijk en films kijken is ook niet prettig. Zelfs de muiscursor gaat niet vloeiend over het scherm! Ook merken als Dell en Samsung hebben dezelfde problemen. Vreemd genoeg zijn er geen verhalen bekend waarin 17\” en 19\” TFT\’s er last van hebben. Ik wil dus adviseren aan de mensen om absoluut eerst het scherm uitvoerig te testen om zo een miskoop te besparen.

  2. Mooie test! De doelgroep is echter beperkt. En de kleurweergave resultaten verrasen me.

    Opletten met hoge resoluties op of onder de 20\”.
    Voor mensen met oudere oogjes wordt 1200×1600 op 20\” al heel petieterig om internet pagina\’s te lezen. Zulke schermen zijn goed voor grafische toepassingen. Maar voor \”standaard\” gebruik vind ik persoonlijk de 1024×1280 prima voor 17\” en 19\”. 19\” maakt alles gewoon een beetje leesbaarder. En voor video heb je inderdaad met hogere resoluties alleen meer zwart, waardoor alles kleiner wordt.

    Op Tom\’s Hardware Guide kan je uitgebreide testen zien. Het zou beter zijn als Tom een wat breder gamma monitoren test zoals hier op diskidee. Maar Tom laat zien dat kleurenweergave moeilijk is en dat slechts enkelen er in slagen om iets behoorlijks op het scherm te zetten. Zo weet ik bv ook uit eigen ervaring dat ACER vreselijk is als het over kleurenweergave gaat. Ik heb net een ViewSonic VP930 gekocht en die kleurenweergave – volgens Tom \”van de beste\” – valt wel mee. Eizo is buiten competitie. Dat kan je ook zien als schermen naast elkaar zijn opgesteld. Maar een Eizo schermpje kost meer dan mijn kleuren TV met alle toeters en bellen op…. de hier geteste schermen zijn ook niet echt goedkoop. Dus deze test is zeker niet voor de massa\’s.

Reacties zijn gesloten.