Een plaatje van een beeld

2
88

Bij zowat alle schermen stelt Windows zichzelf standaard NIET op de juiste resolutie in. Je zal dus altijd moeten nagaan wat de eigen schermresolutie van je LCD-monitor is en die ene resolutie dan instellen in Windows. Als je dat niet doet, krijg je altijd een beeld van mindere kwaliteit. We kunnen dus alleen maar concluderen, dat het voor LCD-schermen nog altijd nuttig is om een INF-bestand mee te leveren.
Alleszins moet de communicatie tussen een scherm en Windows met betrekking tot de technische specificaties van dat scherm (resolutie, verversingsfrequentie en dergelijke) nog veel beter worden, want nu is dat maar povertjes. Fujitsu-Siemens en LaCie doen het in dat verband prima: hun modellen S20-1W en 321 respectievelijk tonen een pop-upvensterje met de juiste resolutie als Windows op een niet-optimale resolutie ingesteld is, maar helaas is dat weer niet het geval voor de LaCie 120 en alle andere schermen in deze test en daar moet je het zelf uitzoeken.

LCD_Monitoren_AcerBenq.jpg
Acer AL2017, Acer AL2051W en Benq FP2092

Aansluitingen
Het goede nieuws is, dat de meeste LCD-schermen een DVI-aansluiting hebben. Het slechte nieuws is, dat veel merken geen DVI-aansluitkabel meeleveren. Als de grafische kaart in je pc een DVI-aansluiting heeft, gebruik je die best ook, want daarmee krijg je de allerbeste beeldkwaliteit. Daarom vinden wij het sneu als gebruikers met een DVI-kaart en een DVI-scherm toch de analoge VGA-aansluiting gebruiken omdat dat nu eenmaal de enige kabel is die bij het scherm zit. Het is ook een heel gemak als een scherm een USB-hub ingebouwd heeft, maar dat is helaas niet vaak het geval. Eigenlijk vinden we USB-poorten alleen maar terug bij duurdere schermen. In deze test was dat alleen bij de schermen van Eizo, het duurste scherm van Philips en ViewSonic en de grote joekel van Dell.

LCDMonitoren_DellFSHP.jpg
Dell 3700 WFP, Fujitsu-Siemens ScaleoView S20-1W en HP L2035

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelFoto’s afdrukken en archiveren zonder tussenkomst van pc
Volgend artikelVat de stier bij de horens

2 REACTIES

  1. Hebben jullie ook getest op input lag? Dat is iets wat steeds meer voorkomt bij grote TFT schermen (20\” en groter). Bijna iedere grote TFT lijkt er last van te hebben. Zelf beschik ik over een Acer AL2021ms, maar deze breng ik direct terug. Vanwege deze lag is gamen onmogelijk en films kijken is ook niet prettig. Zelfs de muiscursor gaat niet vloeiend over het scherm! Ook merken als Dell en Samsung hebben dezelfde problemen. Vreemd genoeg zijn er geen verhalen bekend waarin 17\” en 19\” TFT\’s er last van hebben. Ik wil dus adviseren aan de mensen om absoluut eerst het scherm uitvoerig te testen om zo een miskoop te besparen.

  2. Mooie test! De doelgroep is echter beperkt. En de kleurweergave resultaten verrasen me.

    Opletten met hoge resoluties op of onder de 20\”.
    Voor mensen met oudere oogjes wordt 1200×1600 op 20\” al heel petieterig om internet pagina\’s te lezen. Zulke schermen zijn goed voor grafische toepassingen. Maar voor \”standaard\” gebruik vind ik persoonlijk de 1024×1280 prima voor 17\” en 19\”. 19\” maakt alles gewoon een beetje leesbaarder. En voor video heb je inderdaad met hogere resoluties alleen meer zwart, waardoor alles kleiner wordt.

    Op Tom\’s Hardware Guide kan je uitgebreide testen zien. Het zou beter zijn als Tom een wat breder gamma monitoren test zoals hier op diskidee. Maar Tom laat zien dat kleurenweergave moeilijk is en dat slechts enkelen er in slagen om iets behoorlijks op het scherm te zetten. Zo weet ik bv ook uit eigen ervaring dat ACER vreselijk is als het over kleurenweergave gaat. Ik heb net een ViewSonic VP930 gekocht en die kleurenweergave – volgens Tom \”van de beste\” – valt wel mee. Eizo is buiten competitie. Dat kan je ook zien als schermen naast elkaar zijn opgesteld. Maar een Eizo schermpje kost meer dan mijn kleuren TV met alle toeters en bellen op…. de hier geteste schermen zijn ook niet echt goedkoop. Dus deze test is zeker niet voor de massa\’s.

Reacties zijn gesloten.