Eigenwijs, maar krachtig

0
37

Zoals gebruikelijk kan je je beelden classificeren aan de hand van een systeem met vijf sterren. Je kunt ook sleutelwoorden, categorieën en beschrijvingen aan de beelden koppelen, dat kan foto per foto of op meerdere foto’s tegelijk.
Nadien kan je je foto’s sorteren en opzoeken aan de hand van 75 systeemcriteria en een onbeperkt aantal beschrijvingen, gaande van een eenvoudige zoekactie tot complexe queries. Het tijdlijnoverzicht rangschikt de beelden automatisch in kalendervorm per datum van creatie of datum van wijziging. Misschien een detail, maar je kunt de lijst met alle gebruikte sleutelwoorden niet alleen exporteren als een tekstbestand, maar ook in XML-formaat. Dat dit tevens het nieuwe bestandsformaat is van Microsoft Office 2007 zal wel geen toeval zijn.

HM_SLPC3_bewerken.jpg
Het bewerken van je foto’s

Bescheiden
Natuurlijk kan je je foto’s ook bewerken. Hier maakt StudioLine Photo Classic 3 een onderscheid tussen Preprocessing (draaien, bijsnijden en dergelijke), de eigenlijke beeldcorrectie (belichting, kleurverloop en zoverder) en uiteindelijk de artistieke effecten. In vergelijking met andere fotobewerkingssoftware is dit laatste deel wel erg beperkt, je zoekt hier tevergeefs naar "schilderijen of potloodtekeningen maken". Vraag blijft natuurlijk wie dat eigenlijk gebruikt.
De andere twee onderdelen zijn daarentegen wel goed gestoffeerd. De meeste instellingen zijn te wijzigen met schuifregelaars, voor kenners is het resultaat ook te monitoren op histogrammen. Schakel je met een dubbelklik op de foto over naar de "image viewer/slide show", dan kan je daar een variabel split screen oproepen waar het ene deel van de foto bewerkt is, terwijl het andere stuk in de originele staat blijft staan. Het is ook bijzonder handig dat je gelijk welke bewerking op gelijk welk ogenblik kunt ongedaan maken, je bent dus niet gebonden aan een chronologische Undo-lijst.
Overigens is StudioLine Photo Classic 3 over het algemeen erg bescheiden. Zo ondersteunt het programma ook ICC kleurprofielen en RAW fotobestanden (foto’s rechtstreeks van de beeldchip, zonder bewerking van de software in de camera), terwijl daar nauwelijks over gerept wordt in de reclame.

HM_SLPC3_tools.jpg
De gereedschapskoffer van StudioLine Photo Classic 3

1
2
3
4
5
Vorig artikelVlaanderen heeft eindelijk satelliet-tv
Volgend artikelTV op een USB stick
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.