Digitale audio en video overal in huis bereikbaar

4
53

De Philips Streamium WACS700 (899 euro) is in feite meer vergelijkbaar met compacte audiosysteem die typisch worden gebruikt op bijvoorbeeld een studeerkamer. De audiokwaliteit is voor dat soort toepassingen meer dan behoorlijk, maar de vormgeving is wel behoorlijk eigenzinnig.

Philips_StreamiumWACS.jpg
Philips Streamium WACS700

Gebruikers voor wie gebruiksgemak belangrijker is dan audiokwaliteit en die ook video willen bekijken kiezen beter voor goedkopere mediaservers zonder ingebouwde harde schijf. Voorbeelden zijn de Acer Media Gateway MG3001-p, de D-Link DSM 320-RD en de Pinnacle ShowCenter 200 Player.

WMusic_PinnacleShowCenter.jpg
Pinnacle ShowCenter 200 Player

Van dit drietal biedt het apparaat van Pinnacle (199 euro) veruit de meeste mogelijkheden en beste kwaliteit, gevolgd door dat van Acer (255 euro), maar dat ondersteunt wel geen Windows DRM voor het afspelen van beschermde audio of video.

WirelessMusic_D-Link.jpg
D-Link DSM 320-RD

Conclusie
Er bestaan weinig echte standaarden op het gebied van digitale media, noch voor wat betreft de formaten, noch voor wat betreft DRM-systemen. Daardoor is het moeilijk een echte universele mediaserver te ontwerpen. De hier besproken apparaten verschillen onderling sterk en bieden een waaier aan niet altijd even nuttige functies. Dit is nog een jonge productcategorie en die éne perfecte server die alle digitale media kan afspelen tegen de hoogste kwaliteit bestaat vooralsnog niet.
1
2
3
4
5
Vorig artikelFilms ‘monteren’ met 8 megapixel camera
Volgend artikelCamera’s met harde schijf
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. De perfecte mediaserver bestaat inderdaad nog niet maar de Hifidelio vindt ik toch wel tegen de perfecte muziekserver aanzitten en heb hem dan ook maar aangeschaft. Reeds enkele maanden in bezit en ik ben zéér tevreden.

  2. Ik mis het logitech wireless music system in het verhaal. Heeft iemand daar ervaringen mee?

  3. Een aanvulling bij dit verslag is misschien wel de Kiss DP-1500. Het is in hoofdzaak een DVD-speler die overweg kan met mpeg-4 varianten (Chipset: Sigma EM8550). Het mooie is dat deze speler een Ethernet aansluiting heeft. Zo kan je uw multimedia content (video, audio, foto\’s) via het toestel weergeven in de huiskamer via uw thuisnetwerk. De prijs is erg aantrekkelijk +-110€. Ik gebruik het dan ook als goedkope tussenoplossing in afwachting van een volwaardig multimediacenter die zijn investering waard is. Mijn pc is draadloos verbonden en fungeert als server, en totnogtoe heb ik mpeg-4, zelfs mpeg-2 materiaal van DVD-kwaliteit, behoorlijk kunnen weergeven (DVD-video over het netwerk afspelen is echter niet mogelijk gemaakt). De speler beschikt over een 802.11b draadloze netwerkadapter maar voor video weergave is dit niet meer geschikt, zeker als zowel server als host-speler draadloos deel uitmaken van uw netwerk. Een andere leuk functie is de webradio die het toelaat om van shoutcast streams in de huiskamer te genieten. Het radio-aanbod is groot en er is wel in ieder genre iets interessants te vinden.
    Al bij al, zeker zijn geld waard!

Reacties zijn gesloten.