Klein maar fijn

7
91

Prestaties
Op het gebied van akoestische integratie kan deze PB10-ISD de vergelijking met zijn grotere broers prima doorstaan, zolang je maar een versterker gebruikt met aansluiting voor een actieve subwoofer. Zonder zo’n aansluiting ben je met deze subwoofer niet veel, terwijl je bij zijn grotere broers dan nog kunt opteren voor de aansluiting als filter voor de hoofdluidsprekers (de zogenaamde ‘high level’- of lijnaansluiting).
Zoals gewoonlijk hebben we de prestaties van de subwoofer beoordeeld voor films en voor muziek. We hebben daarbij zowat alles wat we hadden liggen aan films en muziek (zie de lijst onderaan dit artikel) op de SVS PB10-ISD losgelaten. Nu moet ik bekennen dat ik wel met een bepaald vooroordeel aan deze test begon: omdat de PB10-ISD uitgerust is met een kleinere luidspreker dan de twee andere SVS subwoofers die eerder getest werden, ging ik er voetstoots van uit dat hij waarschijnlijk wel hoorbaar de mindere van die twee zou zijn. Bij films blijkt dat niet echt zo. De dreunende voetstappen van de Balrog-demon en het ineenstorten van de brug van Khazad Dûm in de eerste ‘Lord of the Rings’ film blijkt even indrukwekkend en ook de ontploffingen van de dieptebommen in U571 klinken verrassend gelijkwaardig.

SVS_PB10-ISD_whtback.jpg

Voor muziek blijkt de PB10-ISD ook netjes alle luidsprekers die we uitprobeerden aan te vullen, inclusief de normaal voor een subwooofer aartsmoeilijk bij te benen elektrostaten. Nu hadden we wel speciaal voor deze test de hand kunnen leggen op de beroemde én beruchte ‘Sound Hound’ cd. Dat is een cd gemaakt door een Amerikaanse geluidstechnicus die onder het pseudoniem ‘Sound Hound’ gekend is en waarop ongefilterde opnames van een groot kerkorgel staan. Deze opname heeft basravijnen tot 8 Hz aan boord en zelfs een meer dan een minuut aangehouden toon van 17 Hz. Dit is een opname die gewone luidsprekers kapot kan spelen als je het volume te hard hebt staan. Een subwoofer mag er normaal geen problemen mee hebben, maar… geeft hij noten weer of blaast hij lucht? Welnu, de PB10-ISD geeft noten weer. Hij doet het vrij goed, maar als je probeert een realistisch geluidsvolume van het kerkorgel te halen, dan hoor je wel dat de subwoofer tegen zijn uiterste grenzen zit aan te hikken.
Toen we diezelfde opname samen met de eerder geteste 25-31PC-Plus afspeelden, had die er duidelijk veel minder problemen mee als we naar een realistisch volume gingen. Al bij al zijn we bijzonder tevreden over de muziekweergave van de PB10-ISD, al moet je voor een echt doorgedreven en autoritair laag toch nog wat dieper in je geldbuidel tasten.

1
2
3
4
5
Vorig artikelKlein maar dapper
Volgend artikelGsm met ingebouwde camera van 2 megapixel

7 REACTIES

  1. Hoezo is een subwoofer een speciale luidspreker? Een subwoofer is een gewone luidspreker maar dan veel groter om de lagere tonen weer te kunnen geven. Als een gewone luidspreker dat ook zou moeten, zou ie net zo groot worden als een subwoofer. Een echte subwoofer is 12 tot 18 inch, en geeft tonen van 20 tot 90 Hz weer. Subwoofers die je bij je computerboxjes krijgt zijn eigenlijk geen echte subwoofers.

  2. Dat een subwoofer alleen de allerlaagste bassen weergeeft, maakt hem speciaal ten opzichte van andere luidsprekertypes. Hele lage bassen vereisen voornamelijk verplaatsing van lucht. Dat kun je op twee manieren doen. De eerste is een hele grote luidspreker, zodat de grote diameter zorgt voor een grote luchtverplaatsing. De conus hoeft zelf geen hele grote bewegingen te maken en is nog in staat details weer te geven. Deze soort moet je hebben voor muziekweergave. De tweede manier is een kleinere luidspreker, maar met een conus die een hele diepe slag kan maken. Dat werkt als een schep van lucht. Hiermee kun je ook behoorlijk wat lucht in beweging brengen, maar er zitten absoluut geen details meer in. Dit soort subwoofers is geschikt voor ontploffingen en andere geluiden van speciale effecten bij films, maar niet voor muziek. De eerste soort subwoofer kan erg lage noten spelen, de tweede soort speelt geen noten maar produceert luchtstoten. SVS probeert een combinatie van beide uit, zodat ze de subwoofer toch nog redelijk compact kunnen houden maar zonder al te veel geluidskwaliteit op te offeren. De muziekweergavekwaliteit zal uiteraard niet zo goed zijn als bij een hele grote subwoofer, maar SVS heeft wel bewonderingswaardig werk verricht want het klinkt heel erg goed.

  3. Beste Bart,

    De eerste levering SVS komt er stilaan aan.
    Wil je ondertussen de PB10-ISD beluisteren, eventueel samen met de nieuwe SCS-01 speakers in 5.1 opstelling, laat je maar iets van je horen.

    Vr.Gr.
    Mario

  4. Bart: Nee, natuurlijk bieden we geteste artikelen niet te koop aan. Wij zijn immers geen winkel maar journalisten. Als je een SVS subwoofer wil kopen, kun je contact opnemen met M-Pro Benelux BVBA in Mechelen (België), zij zullen SVS verdelen in de Benelux. Hun telefoonnummer is +32 15 33 09 80.

  5. SVS PB10-ISD.

    mooi artikel. Bieden jullie geteste artikelen ook aan lezers te koop aan?

  6. Beste Jurgen, hartelijk dank voor je vriendelijke complimenten. Af en toe doet het een mens wel deugd zo\’n positief commentaar te lezen!

  7. Gefeleciteerd met deze review. Ik kijk er altijd naar uit een review van u te mogen lezen. U bent trouwens één van de weinige hifi-recensenten die ik vertrouw. Op de meeste sites is alleen maar publiciteit te lezen. Hartelijk dank!

    Vriendelijke groeten,
    Jurgen

Reacties zijn gesloten.