Klein maar fijn

7
91

Aansluitingen
Natuurlijk heeft SVS wel ergens geld op bespaard voor zijn goedkoopste model, maar dus niet op de afwerkingskwaliteit. Ze hebben gewoon verondersteld dat je dit model alleen op een surroundversterker SVS_PB10-ISD_in.jpgof een stereoversterker met ingebouwde aansluiting voor een actieve subwoofer zou aansluiten. En dus kon SVS alvast besparen op het aantal aansluitingen. Er zijn namelijk geen luidsprekeraansluitingen, alleen één tulpaansluiting voor de lijnaansluiting naar je versterker toe. Die tulpaansluiting is wel van hoge kwaliteit.
Daarnaast zijn er slechts twee regelaars te zien: een faseregeling van 0 tot 180° en een ‘gain’ (volumeregeling) van 0 tot 8. Op de achterplaat zien we nog een SVS_PB10-ISD_auto.jpgschakelaartje voor aan, uit en AUTO. Bij de middenste stand voor ‘uit’ zat er wel geen etiket op ons testmodel. Doorgaans zul je dit op AUTO laten staan: dan detecteert de subwoofer zelf of hij aan of uit moet staan. Bij geen signaal schakelt hij zich na enige tijd zelf uit, en weer aan zodra er signaal binnenkomt.
De laatste twee dingen op de achterplaat zijn een IEC-connector en de hoofdschakelaar. Die laatste is een wipschakelaar. In de IEC-connector past een losse stroomkabel en die krijg je bij de subwoofer. Je krijgt ook nog twee reservezekeringen meegeleverd. Wij zijn er in elk geval niet in geslaagd tijdens onze zeer rigoureuze testen een zekering te doen springen, dus wellicht heb je ze nooit nodig. De ingebouwde versterker is er overigens eentje van het klasse D type (zeer efficiënt schakelend type) en levert 300 Watt.

SVS_PB10-ISD_amp.jpg

Configuratie
Omdat de PB10-ISD maar één soort aansluiting ondersteunt, is het aansluiten en afregelen van de SVS_PB10-ISD_phase.jpgsubwoofer een fluitje van een cent. Je moet een subwooferkabel met aan elk uiteinde een tulpconnector hebben en lang genoeg om de afstand van je versterker tot de subwoofer te overbruggen. Die kabel is niet meegeleverd, maar je kunt er zo ook een bij SVS bestellen.
Omdat onze oren geen richting meer waarnemen bij lage tonen onder de pakweg 100 Hz (zie tekstkader), maakt het niet zoveel uit waar je de subwoofer neerzet. Dat mag desnoods achter de sofa zijn. Als je ook muziek gaat spelen via deze installatie, raden we een positie langs de rechtervoorluidspreker aan, maar dat is niet essentieel. De faseregeling heb je nodig als je de subwoofer niet vooraan bij de hoofdluidsprekers hebt staan, maar in het midden of zelfs achteraan in de kamer ten opzichte van je luisterplaats. SVS_PB10-ISD_gain.jpgWelke fase je dan moet hebben, moet je proefondervindelijk vaststellen. De gain-regeling heb je ook niet per se nodig omdat je het subwooferniveau normaal zult instellen via de surroundversterker. Ik stel voor dat je begint met de gain op 50% (dus stand 4) te zetten. Mocht je vinden dat je meer volume dan dat nodig hebt eenmaal dat je de bassen afregelt via je versterker, dan kun je nog altijd de gain op maximum zetten. Gezien het vermogen van 300 W achten wij dat echter onwaarschijnlijk en vandaar ons advies om op 50% te beginnen. Schakel de subwoofer dan in en zet de driestandenschakelaar op AUTO. Daarna kun je die subwoofer gewoon vergeten. Stel nu in je surroundversterker in dat al je luidsprekers van het type ‘SMALL’ zijn, dat je een subwoofer hebt en dat die alle frequenties beneden 80 of 90 Hz overneemt. Het volume van de subwoofer kun je afregelen samen met het niveau van de surroundluidsprekers tijdens de surroundluidsprekercalibratie.

1
2
3
4
5
Vorig artikelKlein maar dapper
Volgend artikelGsm met ingebouwde camera van 2 megapixel

7 REACTIES

  1. Hoezo is een subwoofer een speciale luidspreker? Een subwoofer is een gewone luidspreker maar dan veel groter om de lagere tonen weer te kunnen geven. Als een gewone luidspreker dat ook zou moeten, zou ie net zo groot worden als een subwoofer. Een echte subwoofer is 12 tot 18 inch, en geeft tonen van 20 tot 90 Hz weer. Subwoofers die je bij je computerboxjes krijgt zijn eigenlijk geen echte subwoofers.

  2. Dat een subwoofer alleen de allerlaagste bassen weergeeft, maakt hem speciaal ten opzichte van andere luidsprekertypes. Hele lage bassen vereisen voornamelijk verplaatsing van lucht. Dat kun je op twee manieren doen. De eerste is een hele grote luidspreker, zodat de grote diameter zorgt voor een grote luchtverplaatsing. De conus hoeft zelf geen hele grote bewegingen te maken en is nog in staat details weer te geven. Deze soort moet je hebben voor muziekweergave. De tweede manier is een kleinere luidspreker, maar met een conus die een hele diepe slag kan maken. Dat werkt als een schep van lucht. Hiermee kun je ook behoorlijk wat lucht in beweging brengen, maar er zitten absoluut geen details meer in. Dit soort subwoofers is geschikt voor ontploffingen en andere geluiden van speciale effecten bij films, maar niet voor muziek. De eerste soort subwoofer kan erg lage noten spelen, de tweede soort speelt geen noten maar produceert luchtstoten. SVS probeert een combinatie van beide uit, zodat ze de subwoofer toch nog redelijk compact kunnen houden maar zonder al te veel geluidskwaliteit op te offeren. De muziekweergavekwaliteit zal uiteraard niet zo goed zijn als bij een hele grote subwoofer, maar SVS heeft wel bewonderingswaardig werk verricht want het klinkt heel erg goed.

  3. Beste Bart,

    De eerste levering SVS komt er stilaan aan.
    Wil je ondertussen de PB10-ISD beluisteren, eventueel samen met de nieuwe SCS-01 speakers in 5.1 opstelling, laat je maar iets van je horen.

    Vr.Gr.
    Mario

  4. Bart: Nee, natuurlijk bieden we geteste artikelen niet te koop aan. Wij zijn immers geen winkel maar journalisten. Als je een SVS subwoofer wil kopen, kun je contact opnemen met M-Pro Benelux BVBA in Mechelen (België), zij zullen SVS verdelen in de Benelux. Hun telefoonnummer is +32 15 33 09 80.

  5. SVS PB10-ISD.

    mooi artikel. Bieden jullie geteste artikelen ook aan lezers te koop aan?

  6. Beste Jurgen, hartelijk dank voor je vriendelijke complimenten. Af en toe doet het een mens wel deugd zo\’n positief commentaar te lezen!

  7. Gefeleciteerd met deze review. Ik kijk er altijd naar uit een review van u te mogen lezen. U bent trouwens één van de weinige hifi-recensenten die ik vertrouw. Op de meeste sites is alleen maar publiciteit te lezen. Hartelijk dank!

    Vriendelijke groeten,
    Jurgen

Reacties zijn gesloten.