Klein maar fijn

7
91

Niet iedereen wil echter joekels van luidsprekerboxen in zijn woonkamer hebben staan en dus hebben de luidsprekerfabrikanten gezocht naar oplossingen. De belangrijkste uitvinding was de basreflexkast. Hierbij zit een opening of poort in de luidsprekerkast en die versterkt één welbepaalde frequentie. Als een kleinere luidsprekerbox geen echt laag kan weergeven, maar wel nog net 60 of 70 Hz haalt, kies je de basreflexpoort qua lengte en diameter zo, dat net die frequentie versterkt wordt. Dat geeft dan de indruk alsof er nog indrukwekkende bassen uit zo’n luidsprekerbox komen, terwijl dat in feite dus boerenbedrog is.

SVS_PB10-ISD_blk_nofront.jpg

Zowat alle luidsprekers op de markt zijn tegenwoordig basreflexsystemen, wat bewijst dat het systeem niet alleen werkt maar ook erg succesvol is. Dat trucje werkt echter niet voor het échte laag: de laagste noten van een kerkorgel, bijvoorbeeld, of de subbassen die samengaan met ontploffingen en andere speciale effecten bij dvd-films. Vandaar de subwoofer die die allerlaatste frequenties voor zijn rekening neemt. De meeste mensen kennen de subwoofer alleen maar van surroundinstallaties voor het afspelen van dvd-films, maar in feite kan hij ook voor muziekweergave gouden diensten bewijzen. Dan moet je wel een echt goede subwoofer hebben. Die geven effectief lage noten weer en zitten niet gewoon lucht te verplaatsen, zoals de goedkope boemboxen.

Constructie
De PB10-ISD subwoofer is 38,5 cm breed, 48 cm hoog en 57 cm diep en weegt zo’n 30 kg. Hoewel dit het kleinste model van SVS is, is het dus niet echt een kleine jongen. Er zit een 25 cm luidspreker in aan de voorkant. Daarom zit er een stevig front met luidsprekerdoek aan de voorkant. Als je dat front wegneemt, zie je dat het vastzit met chromen pluggen en dat het maar liefst 3 cm dik is. Dat is nodig, omdat die luidspreker zoveel kan uitslaan en dus moet het luidsprekerdoek ook 3 cm van de luidspreker verwijderd zijn.

SVS_pb10_tan.jpg
Zonder meerprijs: Zandbeige

De subwoofer is met een soort van structuurvinyl bedekt en kan geleverd worden zonder meerprijs in vier kleuren: matzwart, roomwit, zandbeige (het front is dan donkerbruin) en leigrijs (met donkergrijs front). Hoewel de subwoofer een kubus is, zijn alle hoeken mooi afgerond: je kunt je dus nergens aan stoten en pijn doen. Er is nergens een naad zichtbaar van die vinyl bedekking en het geheel maakt een indruk van zeer hoge afwerkingskwaliteit. Er is in elk geval nergens aan te zien dat dit het goedkoopste model van SVS is.

1
2
3
4
5
Vorig artikelKlein maar dapper
Volgend artikelGsm met ingebouwde camera van 2 megapixel

7 REACTIES

  1. Hoezo is een subwoofer een speciale luidspreker? Een subwoofer is een gewone luidspreker maar dan veel groter om de lagere tonen weer te kunnen geven. Als een gewone luidspreker dat ook zou moeten, zou ie net zo groot worden als een subwoofer. Een echte subwoofer is 12 tot 18 inch, en geeft tonen van 20 tot 90 Hz weer. Subwoofers die je bij je computerboxjes krijgt zijn eigenlijk geen echte subwoofers.

  2. Dat een subwoofer alleen de allerlaagste bassen weergeeft, maakt hem speciaal ten opzichte van andere luidsprekertypes. Hele lage bassen vereisen voornamelijk verplaatsing van lucht. Dat kun je op twee manieren doen. De eerste is een hele grote luidspreker, zodat de grote diameter zorgt voor een grote luchtverplaatsing. De conus hoeft zelf geen hele grote bewegingen te maken en is nog in staat details weer te geven. Deze soort moet je hebben voor muziekweergave. De tweede manier is een kleinere luidspreker, maar met een conus die een hele diepe slag kan maken. Dat werkt als een schep van lucht. Hiermee kun je ook behoorlijk wat lucht in beweging brengen, maar er zitten absoluut geen details meer in. Dit soort subwoofers is geschikt voor ontploffingen en andere geluiden van speciale effecten bij films, maar niet voor muziek. De eerste soort subwoofer kan erg lage noten spelen, de tweede soort speelt geen noten maar produceert luchtstoten. SVS probeert een combinatie van beide uit, zodat ze de subwoofer toch nog redelijk compact kunnen houden maar zonder al te veel geluidskwaliteit op te offeren. De muziekweergavekwaliteit zal uiteraard niet zo goed zijn als bij een hele grote subwoofer, maar SVS heeft wel bewonderingswaardig werk verricht want het klinkt heel erg goed.

  3. Beste Bart,

    De eerste levering SVS komt er stilaan aan.
    Wil je ondertussen de PB10-ISD beluisteren, eventueel samen met de nieuwe SCS-01 speakers in 5.1 opstelling, laat je maar iets van je horen.

    Vr.Gr.
    Mario

  4. Bart: Nee, natuurlijk bieden we geteste artikelen niet te koop aan. Wij zijn immers geen winkel maar journalisten. Als je een SVS subwoofer wil kopen, kun je contact opnemen met M-Pro Benelux BVBA in Mechelen (België), zij zullen SVS verdelen in de Benelux. Hun telefoonnummer is +32 15 33 09 80.

  5. SVS PB10-ISD.

    mooi artikel. Bieden jullie geteste artikelen ook aan lezers te koop aan?

  6. Beste Jurgen, hartelijk dank voor je vriendelijke complimenten. Af en toe doet het een mens wel deugd zo\’n positief commentaar te lezen!

  7. Gefeleciteerd met deze review. Ik kijk er altijd naar uit een review van u te mogen lezen. U bent trouwens één van de weinige hifi-recensenten die ik vertrouw. Op de meeste sites is alleen maar publiciteit te lezen. Hartelijk dank!

    Vriendelijke groeten,
    Jurgen

Reacties zijn gesloten.