Vrije browserkeuze verzuurt leven hackers

3
44

Naast Mozilla zijn er ook minder bekende en meestal commerciële projecten. Opera is erg bekend, maar dus niet gratis (tenzij je voortdurend naar reclame wil kijken). We kijken ook naar de bekendste en best werkende Java-gebaseerde browser van ICE, de oorspronkelijk tekstgebaseerde Unix-brower Lynx in een nieuwe gedaante voor Windows en enkele minder bekende meestal gratis projecten: AvantBrowser, NeoPlanet en NetCaptor.


Mozilla Suite

Hoe hebben we getest?
We hebben gesurft naar een flink aantal bij bedrijven populaire websites. Dus geen puberchatforums en zo, maar wel bedrijfssites, overheidssites, on line-hardwareshops, dat soort dingen. We bekijken of we problemen tegenkomen en zo ja, welke.
We hebben ook gesurft naar CoolWebSearch en nog een paar andere sites met een slechte reputatie. Pas overigens op als je de site van CoolWebSearch zelf uitprobeert, want die installeert ongevraagd een bijzonder hardnekkig stuk spyware in uw systeem als je met IE werkt. Dat gebeurt overigens ook als je Windows XP met ServicePack 2 draait, alle beveiligingen inschakelt die SP2 toevoegt én de nieuwste beveiligingsupdates binnenhaalt van de Windows Update site. Dat CoolWebSearch er onder die omstandigheden toch nog in slaagt om ongevraagd malware te installeren is voor ons het beste bewijs dat IE gewoon niet veilig is!
We gingen na of deze spyware ook geactiveerd raakt als we met een alternatieve browser naar CoolWebSearch en andere malware-sites surften. Als dat zo was, viel zo’n alternatieve browser voor ons gelijk af. Verder bekeken we ook de functionaliteiten van de alternatieve browsers. Doen ze bepaalde dingen anders, meer of beter dan IE? Of wellicht juist slechter?


NeoPlanet

Conclusie

Een alternatieve browser op basis van IE zelf kan je weliswaar meer functionaliteit bieden, maar lijdt helaas noodzakelijkerwijze aan alle beveiligingsproblemen van IE zelf. Daarom kunnen we die niet aanbevelen. Als je op zoek bent naar een veiliger browser, dan vind je die dus in browsers die niét op IE gebaseerd zijn. In dat geval raden wij een Gecko-gebaseerde browser aan omdat die gratis zijn, open source, voortdurend en enthousiast verder ontwikkeld worden én veilig. Vandaar: Mozilla als je alle internetapplicaties wil vervangen en Firefox of K-Meleon als je alleen maar een browser wil. In het laatste geval kun je het best kiezen voor Firefox als je eenzelfde browser wil hebben voor alle platformen. Werk je uitsluitend met Windows, dan komt K-Meleon ook in aanmerking maar daarvan hebben wij toch de indruk dat de ontwikkeling altijd achter loopt op die van Firefox.
Systeemvereisten

1
2
3
4
5
Vorig artikelMp3-speler met uitbreidingsmogelijkheid
Volgend artikelMozilla Suite
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Het probleem met gecko gebaseerde browsers, en dus ook firefox, is dat die nog voor een groot deel gebaseerd zijn op netscape code, ze stammen er ook van af. Ze zijn dus in hetzelfde bedje ziek als IE qua het volgen van standaarden, bouw maar es een site volledig volgens de standaarden en dan zal het opera zijn die de website het meest correct weergeeft. Firefox is even slecht in het opvolgen van standaarden als IE.
    En wat veiligheid betreft. De versienummers in firefox lopen ook snel op, 1.5 is nog geen week oud of ze zijn daar al weer met 1.6 en stabiel is ook niet je dat. Om dan nog maar te zwijgen over gegeugengebruik en het trage opstarten. Misschien zaken waar een gewone gebruiker niet op let, maar het is wel zo. Naar veiligheid toe zijn firefox en opera enkel veiliger doordat er minder malafide code voor die browsers geschreven wordt! Niet omdat er in firefox minder bugs zouden zitten! Op windows surf ik dan ook met opera (wat trouwens niet veel kost!) of als je gratis wil blijven surfen, ga ik dan nog liever voor een aangepaste IE versie. Op linux is de keuze wat moeilijker omdat ze firefox daar pushen gelijk hell, maar dan ga ik liever voor khtml, waar ook safari op gebaseerd is.

  2. Excuseer, maar Opera is wel degelijk besproken en goed bevonden. Echter, het is niet beter dan Firefox en als je dan voor het ene moet betalen en voor het andere niet dan is de keuze wat ons betreft gauw gemaakt.

  3. En weer maar eens Opera negeren in de conclusie. Opera is volgens mij nog veiliger als de gratis alternatieven die op de Gecko-engine gebaseerd zijn en overduidelijk de meest innovatieve browser en uitermate gebruiksvriendelijk(en op de koop toe heel snel!). En neen, ik wil hiermee niet zeggen dat Opera objectief gezien beter is als Firefox, ze hebben beide hun voor -en nadelen maar mijn voorkeur gaat omwille van bovenstaande redenen onder windows steeds uit naar Opera en ik ben zeker en vast niet de enige dus een vermelding naast browsers als Firefox vind ik zeker en vast niet ongepast!

Reacties zijn gesloten.