Vrije browserkeuze verzuurt leven hackers

3
44

Nochtans is bijkomende functionaliteit voor de meest gebruikers niet voldoende om van IE naar een alternatief over te schakelen. De druppel die als het ware de emmer deed overlopen heet beveiliging. Gebruikers vertrouwen het niet meer. Microsoft blijft bij elke nieuwe release beloven dat het nu echt veiliger is, om een paar dagen later alweer nieuwe beveiligingslekken en patches te moeten aankondigen. Een alternatieve browser zou u uiteraard minstens gelijke functionaliteit en werksnelheid moeten bieden, maar minder en liefst helemaal niet gevoelig zijn voor malware op het internet.


K-Meleon

Standaarden
Laten we meteen een paar dingen duidelijk maken. Er bestaan IE-specifieke websites op het internet en die zal een alternatieve browser waarschijnlijk niet perfect weergeven. De officiële standaard voor het aanmaken van webpagina’s heet HTML 4.01 en is vastgelegd door het W3C (World Wide Web Consortium), waar trouwens ook Microsoft lid van is. Het is de bedoeling dat elke browser dit ondersteunt.
Het zal echter duidelijk zijn dat HTML 4.01 niet de eerste standaard was: dat was logischerwijze HTML 1.0. Daarin bestonden allerlei constructies en faciliteiten niet, die pas in latere revisies werden toegevoegd. Tekstkaders zijn daar een voorbeeld van, en recenter stylesheets (stijlbladen), cascading stylesheets (cascade stijlbladen) en dynamische HTML.
Browsermakers losten dat op door zelf ontbrekende functionaliteit toe te voegen. Zo ontstonden bepaalde webfuncties die op een andere manier gedefinieerd werden door Microsoft voor IE en door Netscape voor Netscape Navigator. Het huidige Mozilla en Mozilla Firefox zijn overigens nazaten van Netscape Navigator. Dat leidde er al vlug toe, dat websites voor die functionaliteit twee soorten HTML-code moesten ondersteunen: die voor IE en die voor Netscape. De HTML-code moest dan detecteren wat voor soort browser het was en dan de goede code kiezen.
Microsoft paste zijn IE browser wel aan voor latere W3C-standaarden, maar behield daarnaast zijn eigen methodes. Bovendien liet het zijn webcreatieprogrammatuur FrontPage juist de voorkeur geven aan IE-specifieke constructies. Het gevolg daarvan was, dat websites aangemaakt met FrontPage gewoonlijk alleen maar goed bekeken kunnen worden met IE. Als u naar zo’n website surft met een alternatieve browser, is het mogelijk dat niet alles perfect weergegeven wordt of dat sommige menusystemen niet behoorlijk werken.


Links2

1
2
3
4
5
Vorig artikelMp3-speler met uitbreidingsmogelijkheid
Volgend artikelMozilla Suite
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Het probleem met gecko gebaseerde browsers, en dus ook firefox, is dat die nog voor een groot deel gebaseerd zijn op netscape code, ze stammen er ook van af. Ze zijn dus in hetzelfde bedje ziek als IE qua het volgen van standaarden, bouw maar es een site volledig volgens de standaarden en dan zal het opera zijn die de website het meest correct weergeeft. Firefox is even slecht in het opvolgen van standaarden als IE.
    En wat veiligheid betreft. De versienummers in firefox lopen ook snel op, 1.5 is nog geen week oud of ze zijn daar al weer met 1.6 en stabiel is ook niet je dat. Om dan nog maar te zwijgen over gegeugengebruik en het trage opstarten. Misschien zaken waar een gewone gebruiker niet op let, maar het is wel zo. Naar veiligheid toe zijn firefox en opera enkel veiliger doordat er minder malafide code voor die browsers geschreven wordt! Niet omdat er in firefox minder bugs zouden zitten! Op windows surf ik dan ook met opera (wat trouwens niet veel kost!) of als je gratis wil blijven surfen, ga ik dan nog liever voor een aangepaste IE versie. Op linux is de keuze wat moeilijker omdat ze firefox daar pushen gelijk hell, maar dan ga ik liever voor khtml, waar ook safari op gebaseerd is.

  2. Excuseer, maar Opera is wel degelijk besproken en goed bevonden. Echter, het is niet beter dan Firefox en als je dan voor het ene moet betalen en voor het andere niet dan is de keuze wat ons betreft gauw gemaakt.

  3. En weer maar eens Opera negeren in de conclusie. Opera is volgens mij nog veiliger als de gratis alternatieven die op de Gecko-engine gebaseerd zijn en overduidelijk de meest innovatieve browser en uitermate gebruiksvriendelijk(en op de koop toe heel snel!). En neen, ik wil hiermee niet zeggen dat Opera objectief gezien beter is als Firefox, ze hebben beide hun voor -en nadelen maar mijn voorkeur gaat omwille van bovenstaande redenen onder windows steeds uit naar Opera en ik ben zeker en vast niet de enige dus een vermelding naast browsers als Firefox vind ik zeker en vast niet ongepast!

Reacties zijn gesloten.