Vrije browserkeuze verzuurt leven hackers

3
44

Pragmatisch
Niets houd je natuurlijk tegen om een alternatieve browser uit veiligheidsoverwegingen als hoofdbrowser te gebruiken en als je een site tegenkomt die deze alternatieve browser niet pruimt, IE vanonder het stof te halen. Let wel: als je IE internetklaar laat staan, geef je malware nog steeds de mogelijkheid om IE te misbruiken om zelf op het web actief te zijn. Wij raden je aan, om bij ingebruikname van een alternatieve browser in IE een niet-bestaande proxyserver te configureren. Dan kan IE niet meer op het web surfen zonder dat je die configuratie wijzigt (wat je zonodig dus kunt doen).
Natuurlijk is het ook wel goed om te weten dat steeds meer bedrijven beseffen dat gebruikers steeds meer alternatieve browsers gebruiken en dus bijzondere aandacht besteden zodat hun websites ook met die browsers perfect te bekijken is. Wij verwachten dat het maar een kwestie van tijd is voordat de IE-specifieke websites helemaal uitgestorven zijn. Je gaat IE wel blijvend nodig hebben om je Windows te kunnen updaten via Windows Update: die site werkt immers alleen maar met IE.


Lynx

Alternatief = veilig?
Als je overschakelt naar een alternatieve browser, ben je dan veilig voor internetgespuis? Nee, omdat je nog altijd onder Windows werkt. Alles waar je op kon klikken met IE dat schade berokkent, zal dat ook nog doen met een alternatieve browser. Malware die echter verwacht in het systeem te sluipen via IE, zal van een koude kermis thuiskomen. Op die manier ben je dus wel veiliger dan met IE. Je zult echter nog altijd beveiligingssoftware moeten installeren tegen virussen, ad- en spyware en hackers. De meest voorkomende malware richt zich echter puur op IE en die omzeil je dus door een alternatieve browser te gebruiken.

Water_lilies.jpg
Mozilla Firefox

Welke browser?
Naast IE is de bekendste naam Mozilla. Mozilla is een gratis open-sourceproject dat voor zowat alle mogelijke platformen beschikbaar is. Er is de complete Mozilla Suite, die naast een browser ook een mail- en nieuwsclient, een html-editor, en een chatprogramma bevat.
Redelijk nieuw is Firefox, het browserdeel van Mozilla dat volledig werd herschreven en daarom veel compacter en sneller werkt. Het kan nog compacter en sneller in de vorm van K-Meleon: een versie van een Firefox-achtige browser die specifiek werd geschreven voor Windows. Omdat hij gebruik maakt van standaard Windows-routines voor de presentatie van zijn grafische interface, moet hij heel die code niet meeslepen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelMp3-speler met uitbreidingsmogelijkheid
Volgend artikelMozilla Suite
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Het probleem met gecko gebaseerde browsers, en dus ook firefox, is dat die nog voor een groot deel gebaseerd zijn op netscape code, ze stammen er ook van af. Ze zijn dus in hetzelfde bedje ziek als IE qua het volgen van standaarden, bouw maar es een site volledig volgens de standaarden en dan zal het opera zijn die de website het meest correct weergeeft. Firefox is even slecht in het opvolgen van standaarden als IE.
    En wat veiligheid betreft. De versienummers in firefox lopen ook snel op, 1.5 is nog geen week oud of ze zijn daar al weer met 1.6 en stabiel is ook niet je dat. Om dan nog maar te zwijgen over gegeugengebruik en het trage opstarten. Misschien zaken waar een gewone gebruiker niet op let, maar het is wel zo. Naar veiligheid toe zijn firefox en opera enkel veiliger doordat er minder malafide code voor die browsers geschreven wordt! Niet omdat er in firefox minder bugs zouden zitten! Op windows surf ik dan ook met opera (wat trouwens niet veel kost!) of als je gratis wil blijven surfen, ga ik dan nog liever voor een aangepaste IE versie. Op linux is de keuze wat moeilijker omdat ze firefox daar pushen gelijk hell, maar dan ga ik liever voor khtml, waar ook safari op gebaseerd is.

  2. Excuseer, maar Opera is wel degelijk besproken en goed bevonden. Echter, het is niet beter dan Firefox en als je dan voor het ene moet betalen en voor het andere niet dan is de keuze wat ons betreft gauw gemaakt.

  3. En weer maar eens Opera negeren in de conclusie. Opera is volgens mij nog veiliger als de gratis alternatieven die op de Gecko-engine gebaseerd zijn en overduidelijk de meest innovatieve browser en uitermate gebruiksvriendelijk(en op de koop toe heel snel!). En neen, ik wil hiermee niet zeggen dat Opera objectief gezien beter is als Firefox, ze hebben beide hun voor -en nadelen maar mijn voorkeur gaat omwille van bovenstaande redenen onder windows steeds uit naar Opera en ik ben zeker en vast niet de enige dus een vermelding naast browsers als Firefox vind ik zeker en vast niet ongepast!

Reacties zijn gesloten.