Gereedschapskist voor harde schijven

2
79

Disk Eraser
In veel bedrijven en instellingen (en zelfs in dokterspraktijken!) wordt een oude harde schijf al te vaak klakkeloos door een nieuwe vervangen, of een oude pc zonder meer als vuilnis buitengezet of tweedehands verkocht. Wat op de oude schijf staat, blijft dan heel vaak onaangeroerd.
Personeel met wat meer verantwoordelijkheidszin zal ten minste een hulpprogramma zoals FDISK gebruiken om snel de partities van de harde schijf te wissen, of de harde schijf formatteren. Nochtans is dat niet de goede aanpak als op die harde schijf gegevens van een meer gevoelige aard bewaard werden. We denken hierbij aan financiële of medische gegevens. FDISK en FORMAT zetten de administratieve informatie van een harde schijf wel op de nulstand, maar ze wissen verder geen gegevens.

DiskExpert_DiskErase-algo.jpg

Dat geldt ook als je de data gewoon zou wissen met de daarvoor geschikte opdrachten in uw besturingssysteem. Bijgevolg zou iedere hacker die een dergelijke harde schijf in handen krijgt met allerlei hulpprogramma’s aan de slag kunnen gaan om de data van de schijf af te halen. Dat geldt trouwens ook voor data die je dagelijks wist bij het werken met Windows en andere besturingssystemen. Deze systemen wissen een bestand of data door alleen maar de verwijzingen naar het bestand of de data te schrappen, maar niet de informatie zelf.
Daarom kun je ook gebruik maken van zogenaamde ‘undelete’-programma’s om dergelijke gewiste bestanden of data te recupereren. Dat terughalen werkt niet als de zogenaamd ‘gewiste’ data eenmaal overschreven werd. Gewoon alle bytes overschrijven door een nul- of andere waarde blijkt echter ook niet honderd procent veilig te zijn. Met gespecialiseerde apparatuur kan ook dat namelijk nog teruggehaald worden, al is dat natuurlijk niet weggelegd voor de huis-, tuin- en keukenhackers.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD – Department of Defense) heeft richtlijnen gestipuleerd voor het effectief en veilig wissen van data. Het komt erop neer dat data maar liefst zeven keer overschreven moet worden met afwisselende bitpatronen.

DiskExpert_DiskErase-wis.jpg

Acronis Disk Cleanser 6.0 (hier Easy Computing Disk Eraser geheten) ondersteunt niet alleen die wisnorm, maar nog een tiental andere waaronder ook Duitse en Russische staatsnormen. Je kunt met behulp van een wizard partities of lege ruimte op een aangesloten harde schijf aanduiden die veilig gewist moeten worden, vervolgens kies je het gewenste algoritme en dan kan het wisproces van start gaan. Er is geen voorziening om zoals bij True Image een veiligwisopdracht te automatiseren zodat die periodiek uitgevoerd kan worden. Niettemin is dit ook wel een hebbeding, zeker als je bedenkt dat DiskExpert in zijn geheel minder kost dan sommige losverkochte veiligwisapplicaties.

De-installeren
Je kunt elk deelproduct afzonderlijk de-installeren en zo eventueel ongewenste functionaliteit toch uit de totaalinstallatie verwijderen. Als je, zoals wij, op het idee komt om alles terug te de-installeren, blijkt wel dat je de pc moet herstarten na elke de-installatie van een deelproduct! Dat zou toch beter moeten kunnen…

Conclusie
Als je ooit onderhouds- of herstelwerk moet doen aan je harde schijven, kan Disk Expert voor erg weinig geld wel degelijk zijn nut bewijzen. De partitieherstelwizard is wat ons betreft goud waard en een beeldkopieprogramma zoals True Image zou tot de standaarduitrusting van elke systeembeheerder moeten behoren. Easy Computing heeft wel nog wat werk aan de installatieprocedure.
Adviesprijs
79,95 euro
Systeemvereisten
Pentium III/500, 64 MiB RAM, Windows 98/98SE/Me/2000/XP, 100 MB vrije schijfruimte, optioneel cd/dvd-brander
1
2
3
4
Vorig artikelStijlvol handenvrij bellen
Volgend artikelDigitale televisie in België is een kluwen

2 REACTIES

  1. heb deze destijds gekocht circa een half jaar geleden en is effectief een onmisbare tool geworden. wel even vermelden dat ik graag \’knutsel\’, je moet eingelijk al expert zij om alles te begrijpen of de handelingen uit te voeren, alhoewel..ben echt maar liefhebber, niet geschoold voor deze zaken en is me zeer welgevallen – algemeen gezien. wordt zeer goed voorgesteld, klaar en duidelijk. Maar is waar: enkel als je voldoende kennis van pc en inhoud bezit, gebruik van maken aub. Je kinderen de fikken deraf!! Ook diegenen die denken iets van pc te kennen – alhoewel: is zelfs heel leerzaam. Toch steeds de gouden raad volgen: back-up maken alvorens aan te beginnen. Ben niet zo een fan van easy computing, maar dit proogramma mag er echt zijn!!

Reacties zijn gesloten.