Gereedschapskist voor harde schijven

2
79

True Image
Nadat Symantec PowerQuest overnam is Acronis True Image de meest bekende concurrent geworden van Norton Ghost. Acronis had als eerste de mogelijkheid om beeldkopieën onder Windows te maken, terwijl Drive Image en Ghost lange tijd eisten dat de pc onder DOS herstart werd. Overigens ondersteunt True Image voor het terugzetten van de inhoud van een harde schijf bij een calamiteit de aanmaak van noodstartdiskettes, maar in principe kan ook van een door jou aan te maken cd of dvd gestart worden. Eigenaardig genoeg is de Disk Expert cd in tegenstelling tot die van Norton Ghost niet startbaar: dat zou nochtans enkele duidelijke voordelen gehad hebben in situaties waarin er niet meer gestart kan worden van de harde schijf.

DiskExpert_TrueImage.jpg

Je kunt met True Image kiezen tussen een volledige of een incrementele beeldkopie. Bij een incrementele kopie worden alleen de verschillen met de vorige versie opgeslagen. Je kunt onmiddellijk allerlei acties uitvoeren of een taak definiëren die eenmalig of periodiek uitgevoerd moet worden. Hierbij vinden we het leuk dat een taak ook uitgevoerd kan worden bij het starten of afsluiten van Windows. True Image presenteert je altijd met een wizard waarmee je kan aangeven welke harde-schijfvolumes in een beeldbestand opgeslagen moeten worden en waar. Dat ‘waar’ kan overigens ook een dvd-brander of een netwerkvolume zijn.

DiskExpert_TrueImage-taak.jpg

Je kunt er ook voor kiezen een beveiligde zone aan te maken. In deze zone kun je een beeldkopie of belangrijke gegevens opslaan waar Windows normaal geen toegang toe heeft. De beveiligde zone kan ook niet met gewone schijfgereedschappen gewist worden. Wel even opletten, want deze beveiligde zone werkt niet samen met Norton GoBack of vergelijkbare systeemherstelsoftware en ook niet met systeemstartmenusoftware die het MBR (‘master boot record’ of hoofdstartsector) in beslag neemt zoals AiR-BOOT. Dat omvat overigens ook hardwarematige systeemhersteloplossingen, zoals Radix Protector en het hier eerder besproken Juzt Reboot!.

1
2
3
4
Vorig artikelStijlvol handenvrij bellen
Volgend artikelDigitale televisie in België is een kluwen

2 REACTIES

  1. heb deze destijds gekocht circa een half jaar geleden en is effectief een onmisbare tool geworden. wel even vermelden dat ik graag \’knutsel\’, je moet eingelijk al expert zij om alles te begrijpen of de handelingen uit te voeren, alhoewel..ben echt maar liefhebber, niet geschoold voor deze zaken en is me zeer welgevallen – algemeen gezien. wordt zeer goed voorgesteld, klaar en duidelijk. Maar is waar: enkel als je voldoende kennis van pc en inhoud bezit, gebruik van maken aub. Je kinderen de fikken deraf!! Ook diegenen die denken iets van pc te kennen – alhoewel: is zelfs heel leerzaam. Toch steeds de gouden raad volgen: back-up maken alvorens aan te beginnen. Ben niet zo een fan van easy computing, maar dit proogramma mag er echt zijn!!

Reacties zijn gesloten.