Gereedschapskist voor harde schijven

2
79

Partitie Expert
Qua gebruikersinterface lijkt Partitie Expert op het openen van ‘Deze computer’, alleen zie je in de gekleurde menustructuren uiterst links allemaal taken in verband met harde-schijfpartities staan en rechts zie je pictogrammen voor elke partitie op de harde schijven. Partitie Expert gebruikt echter de standaardkleuren van Windows XP (blauw) en houdt er geen rekening mee dat je eventueel een heel ander thema geïnstalleerd hebt.
Qua bediening is het gemakkelijk genoeg: er zijn wizards voor het aanmaken, vergroten, kopiëren en herstellen van partities. Overigens vind je in het startmenu een aparte verwijzing naar die herstelwizard. Deze herstelfaciliteit kan goud waard zijn als je per ongeluk een partitie gewist had en die absoluut terug wil hebben. Ze onderstreept ook het belang van veilig wissen. De herstelwizard toonde namelijk alle partities die ooit op onze harde schijf gestaan hadden en naderhand gewist waren. We konden daaruit een Windows FAT32-volume kiezen dat al meer dan anderhalf jaar geleden gewist was (terwijl er naderhand een Linux ReiserFS-volume aangemaakt was op die harde schijf!) en het werd met succes hersteld. Alle data en software op dat hersteld volume leek intact, al hebben we niet alles uitgeprobeerd. Héél indrukwekkend!

DiskExpert_Partitie.jpg

Partitie Expert ondersteunt voor het aanmaken van partities alleen maar DOS-, Windows- en Linux-formaten, niets anders. Er is een ‘automatisch’ en een ‘manueel’ beheer van partities. Het manuele beheer is bedoeld voor geavanceerde gebruikers, want dan krijg je veel meer opties en iets andere grafische weergave. Bij het automatische beheer is er bijvoorbeeld geen voorziening voor het verwijderen van partities, dat kan alleen vanuit de manuele bediening. Daar hebben we geen bezwaar tegen, maar we vinden wel dat dit aangegeven had mogen worden bij het automatische beheer. Nu krijg je vanuit het automatische beheer immers de indruk alsof een eenmaal aangemaakte partitie niet meer verwijderd kan worden binnen Partitie Expert.

DiskExpert_PartHerstel.jpg

Als je een Linux-partitie aanmaakt (wij probeerden ReiserFS), geeft de aanmaakwizard je toch de mogelijkheid een schijfletter toe te wijzen aan die partitie ook al kan Windows er absoluut niet mee werken. Overigens kun je zoveel wijzigen als je maar wil, maar je moet op ‘uitvoeren’ klikken vooraleer Partitie Expert alle wijzigingen ook effectief uitvoert. Dat staat weliswaar in de handleiding, maar wij hadden graag een mededeling in de wizards gezien. Als je een partitie verwijdert in het manuele beheer, kun je overigens gelijk kiezen voor het veilig wissen van de inhoud. Dat is wel een ‘nice touch’.

1
2
3
4
Vorig artikelStijlvol handenvrij bellen
Volgend artikelDigitale televisie in België is een kluwen

2 REACTIES

  1. heb deze destijds gekocht circa een half jaar geleden en is effectief een onmisbare tool geworden. wel even vermelden dat ik graag \’knutsel\’, je moet eingelijk al expert zij om alles te begrijpen of de handelingen uit te voeren, alhoewel..ben echt maar liefhebber, niet geschoold voor deze zaken en is me zeer welgevallen – algemeen gezien. wordt zeer goed voorgesteld, klaar en duidelijk. Maar is waar: enkel als je voldoende kennis van pc en inhoud bezit, gebruik van maken aub. Je kinderen de fikken deraf!! Ook diegenen die denken iets van pc te kennen – alhoewel: is zelfs heel leerzaam. Toch steeds de gouden raad volgen: back-up maken alvorens aan te beginnen. Ben niet zo een fan van easy computing, maar dit proogramma mag er echt zijn!!

Reacties zijn gesloten.