Een spiegelreflex die niet bang is om te ‘shaken’

5
126

Trillingsonderdrukking of anti-shake-systeem
Omdat cameratrillingen het meest zichtbaar zijn bij telelenzen kiezen de meeste fabrikanten ervoor om de trillingsonderdrukking in deze (dure) objectieven zelf in te bouwen. Als je een nieuwe lens koopt betaal je dus telkens voor een nieuwe unit. Bij Konica Minolta heeft men gekozen om de technologie in het toestel zelf te verwerken. Ook fotografen met korter en minder duur glas profiteren hiervan. Camerabewegingen worden gedetecteerd door twee gyroscopische sensors. Deze informatie wordt door een aparte processor verwerkt en doorgegeven aan het compensatiemechanisme. De CCD beweegt vervolgens in de tegenovergestelde richting: dit vlakt de beweging grotendeels uit.

KMinolta7D_AS.jpg

Wanneer het systeem actief is licht de schaal van het anti-shake-systeem in de zoeker op. Neem het onderwerp in beeld en druk de ontspanknop half in om scherp te stellen en de belichting te regelen. De anti-shake-schaal geeft aan hoe sterk het beeld wordt gestabiliseerd. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe onstabieler het beeld is. Controleer of het beeld wordt gestabiliseerd via de schaal en druk de ontspanknop vervolgens geheel in om de foto te maken. Anti-shake kan worden uitgeschakeld met de schakelaar voor de trillingsonderdrukking.

KMinolta7D_AS2.jpg

Deze technologie is zeer moeilijk reproduceerbaar te testen. Bovendien had de fabrikant niet voorzien in een telelens. De test werd uitgevoerd met de 17-35mm in de 35mm stand. Lange sluitertijden, tussen 1/15 en 1 seconde werden gekozen. Hieronder zie je het resultaat. Slechts een zeer klein deel van de testopstelling werd uitvergroot.

KMinolta7D_1-15.jpg

KMinolta7D_1-8.jpg

KMinolta7D_1-4.jpg

KMinolta7D_1-2.jpg

KMinolta7D_1-1.jpg

Bij elke opname kan je zien dat de trillingsonderdrukking zijn werk doet. De beelden worden wel steeds minder scherp maar telkens is de opname met onderdrukking scherper dan zonder. Dus ook bij relatief korte brandpuntsafstanden heeft het systeem zijn nut.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelVernieuwde beta-versie van antispyware blijft gratis
Volgend artikelMicrosystemen spelen ook mp3-bestanden

5 REACTIES

  1. Eigenaardig … de 2 reacties hierboven hebben identiek dezelfde tekst, maar verschillende afzenders … ?

  2. ik heb enkele weken geleden een 7d aangeschaft en voor mij is dit het beste toestel dat ik al gebruikt heb .Samen met de batterijgripp is dit een uitstekend apparaat Michel

  3. ik heb enkele weken geleden een 7d aangeschaft en voor mij is dit het beste toestel dat ik al gebruikt heb .Samen met de batterijgripp is dit een uitstekend apparaat Michel

  4. Ik ben opzoek naar een 7d, maar er ik heb ywijfels over de foto kwaliteit.
    Omdat ik bij een aantal mensen ben geweest en daar test fotos heb gemaakt, komen de plaatjes erg donker uit de 7d..

    Wie heeft meer ervaring met dit probleem…

    breaven

Reacties zijn gesloten.