Een spiegelreflex die niet bang is om te ‘shaken’

5
126

Bediening
De camera beschikt dus als enige spiegelreflex met verwisselbare lenzen over een ingebouwd anti-shake-systeem, maar daarover later meer. Het toestel ligt goed in de hand en ook de bedieningselementen zijn voldoende groot zodat het instellen wat dat betreft probleemloos verloopt. Het meest opvallend zijn de twee grote instelknoppen boven op de camera.
Met de commandoknop rechts van de prismazoeker kies je de belichtingsmodus. Er is de KMinolta7D_comm.jpgvolautomatische belichting of automatische belichting waarbij je toch een paar parameters zelf kan bepalen: de witbalans bijvoorbeeld. Verder heeft het toestel sluiter- en diafragmavoorkeuze aan boord en je kan de camera ook manueel bedienen, dat spreekt voor zich. De commandoknop biedt ook rechtstreekse toegang tot drie geheugenregisters. Je kan er tijd mee sparen, omdat je vaak gebruikte combinaties van instellingen zonder tijdverlies kan oproepen. Als je de camera uitzet, blijven ze vanzelfsprekend in het geheugen bewaard. Wil je de camera-instellingen opslaan, dan druk je op de MSET-toets naast het LCD-scherm: de instelling verschijnt op het registerscherm. Gebruik dan de instelwielen of de links/rechts toetsen van de stuureenheid om het geheugenregister te selecteren waarin je de instellingen wil opslaan. Eerdere instellingen worden automatisch vervangen.
Op de plek waar bij oudere analoge camera’s de terugwikkelslinger zat vind je bij de Konica Minolta Dynax 7D de belichtingscorrectieknop. Deze knop KMinolta7D_BC.jpgstaat er wat ongelukkig. Hij neemt ook veel ruimte in. Dit is een van de redenen dat er wat meer bedieningselementen naar de rug van het toestel zijn verplaatst. Voor iemand die toch veel van belichtingscompensatie gebruikmaakt is het jammer dat de knop bij een gekozen waarde niet vastklikt. Bij onbedoeld aanraken springt hij onvoorzien weer naar de nulstand. De camera is bij het opstarten iets trager dan eerder geteste toestellen, maar tijdens het gebruik werkt elke functie voldoende snel. Ook de autofocussturing is snel en accuraat met het meegeleverde objectief.
Diskidee had echter niet de beschikking over lange of zware lenzen. Gebruik je deze dikwijls, probeer ze dan bij de aankoop even uit. Enkelvoudige autofocus, continu AF, automatische AF en handmatige scherpstelling kan je kiezen met de scherpstelschakelaar. Zet de scherpstelschakelaar in de gewenste stand om de scherpstelstand te kiezen. De actieve scherpstelstand verschijnt op de monitor. Het AF-systeem wordt geactiveerd wanneer je de ontspanknop half indrukt. De scherpstelling wordt bevestigd met de scherpstelsignalen in de zoeker. Met de AF-veld-schakelaar regel je welke autofocusvelden worden gebruikt. De schakelaar heeft drie standen. Breed scherpstelveld is bedoeld voor scherpstelling binnen het brede scherpstelkader in de zoeker. Spot- AF is eveneens mogelijk. Je gebruikt de scherpstelveldvergrendeling om de scherpstelveldkeuze vast te zetten. De stuureenheid kan dan niet worden gebruikt om het AF-systeem te activeren. Bij scherpstelveldselectie kan een specifiek AF-veld worden gekozen. Je kan met het toestel tot 3 frames per seconde schieten en tot 19 JPG beelden na elkaar.

KMinolta7D_menu.jpg

De gekozen instellingen worden weergegeven op het LCD-scherm: het toestel heeft geen numeriek schermpje aan boord. De leesbaarheid van de grote monitor is natuurlijk optimaal, maar door deze manier van werken verbruikt het toestel toch wel wat meer stroom. Als je het toestel vertikaal gebruikt wordt ook de informatie op het scherm een halve slag gedraaid. Dit illustreert toch het gevoel voor detail van Konica Minolta. Ook bij het weergeven van je opnamen is de grote monitor natuurlijk pure luxe. In de play modus kan je de beelden ook als thumbnails bekijken. Je kan eventueel inzoomen om scherpte te controleren. Het histogram laat je toe de belichting onmiddellijk te evalueren.

KMinolta7D_play.jpg

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelVernieuwde beta-versie van antispyware blijft gratis
Volgend artikelMicrosystemen spelen ook mp3-bestanden

5 REACTIES

  1. Eigenaardig … de 2 reacties hierboven hebben identiek dezelfde tekst, maar verschillende afzenders … ?

  2. ik heb enkele weken geleden een 7d aangeschaft en voor mij is dit het beste toestel dat ik al gebruikt heb .Samen met de batterijgripp is dit een uitstekend apparaat Michel

  3. ik heb enkele weken geleden een 7d aangeschaft en voor mij is dit het beste toestel dat ik al gebruikt heb .Samen met de batterijgripp is dit een uitstekend apparaat Michel

  4. Ik ben opzoek naar een 7d, maar er ik heb ywijfels over de foto kwaliteit.
    Omdat ik bij een aantal mensen ben geweest en daar test fotos heb gemaakt, komen de plaatjes erg donker uit de 7d..

    Wie heeft meer ervaring met dit probleem…

    breaven

Reacties zijn gesloten.