Muziek spelen en geluid opnemen op een geheugenstaafje

7
154

Ook hier is er een a-b herhaalfunctie, naast allerlei opties voor het willekeurig afspelen van muziektracks of zelfs volledige muziekfolders. Versneld afspelen ondersteunt de MuVo niet, maar hij kan wel mono-stemopnames maken via de ingebouwde microfoon op een sample rate van 32 KHz. Ook kan hij stereo-opnames maken aan 128 KHz van de ingebouwde FM-radio. (Er bestaan ook versies van de iDream met een FM-radio, maar op ons testexemplaar was er geen radio aanwezig.) Je kunt tot 32 radiostations in het geheugen bewaren en automatisch zenderzoeken behoort eveneens tot de mogelijkheden. De meegeleverde oortjes doen dienst als antenne.


Creative MuVo V200

Autonomie en prestaties
Bij continu spelen houdt de iDream het op één AAA batterij ongeveer tien uur uit, terwijl de MuVo het ongeveer vijftien uur uithoudt. Gebruik je herlaadbare batterijen (wat wij gezien de kost aanraden) dan is de autonomie lager, afhankelijk van de kracht van de batterijen.
Als geheugenstaafje presteren zowel de iDream als de MuVo op vergelijkbaar gemiddeld niveau. Bij een test waren ze tussen de dertig en de vijftig procent trager dan een SanDisk Cruzer Mini geheugenstaafje. De gemiddelde lees- en schrijftest met dRate kwam uit op 0,74 à 0,78 MB/s. Voor het archiveren van bestanden of het overdragen van audio- en muziekbestanden is dit praktisch gesproken echter voldoende. Je kunt je pc ook booten met de iDream op voorwaarde dat er een bootsector en de nodige startbestanden op worden geplaatst. De MuVo ondersteunt deze mogelijkheid niet en kan in tegenstelling tot de iDream ook niet worden geformatteerd met FAT32 (het moet FAT of FAT16 zijn).
De geluidskwaliteit van de iDream is met de meegeleverde oortjes behoorlijk, hoewel dit apparaat de hoge tonen wel benadrukt. Hij speelt ook voldoende luid en op de hogere volumeniveaus zelfs té luid voor een veilige comfortniveau. Deze laatste opmerking geldt nog meer voor de MuVo, die op de hogere volumeniveaus veel te luid klinkt. Op normale volumeniveaus geeft hij een warmere en iets betere klank dan de iDream. Dat ligt voor een groot stuk aan de betere kwaliteit van de meegeleverde oortjes.

Conclusie
Creative’s MuVo V200 is compacter en steviger gebouwd dan de iDream DAP, maar hij kost ook dubbel zo veel. De MuVo heeft een ingebouwde FM-radio en biedt een betere geluidskwaliteit (vermoedelijk dankzij de hogere kwaliteit van de meegeleverde oortjes), maar stelt de iDream de ondersteuning voor liedjesteksten en de mogelijkheid om opnames versneld of vertraagd af te spelen tegenover. We kunnen moeilijk kiezen tussen deze twee, maar als we naar het grote prijsverschil kijken zouden we toch geneigd zijn om te opteren voor de iDream.
Adviesprijs
De 256 MB uitvoering van de iDreamkost 49 euro; de 1 GB versie kost 111 euro. Voor de 256 MB MuVo V200 betaal je 98,63 euro; de 1 GB versie kost 170,82 euro.
1
2
3
4
Vorig artikelSlotbedrijf
Volgend artikelKijk eens in de spiegel-tv
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

7 REACTIES

  1. Hij heeft een i-dream. Heb zelf er ook één, en ik had hetzelfde probleem. Ik had ook alles erop staan, en er kwam ook steeds geen documenten op het schermpje te staan. Dit kwam omdat ik playlisten erop zette, maar je moet de liedjes erop zetten, en die vind je terug bij C: ==> documents and settings ==> dan de gebruiker selecteren ==> shared

  2. @krisflik: kopieer je de muziekbestanden wel in de juiste map? Bij nogal wat spelertjes moet je de mp3 of WMA kopiëren in een voorbehouden map, meestal heet die dan Music of zoiets. Want als je ze gewoon op de root zet, hoor je n dat geval niets. Welk van de 2 spelertjes heb je trouwens?

  3. te keine uitleg over het gebruik ervan. Hoe krijg je muziek van de PC naar je MP3speler. alles staat erop maar er komt niks uit. Geen dokumenten verklaart hij

  4. Ik heb de I-dream, en de schuifdrukknop of hoe die ook noemt, is al kapot. De meegeleverde oortjes werken bitter slecht, dus die heb ik moeten vervangen…
    Maar geen paniek, carrefour geeft twee jaar ruilgarantie, dus binnenkort heb ik er een nieuwe vast.

  5. Belachelijke recensie. Ik verdenk de auteur ervan om al vooraf een voorkeur te hebben voor de iDream. Bijvoorbeeld door teksten als \”Op de MuVo staat alleen een demobestand voorgeprogrammeerd\” Het woordje \’alleen\’ geeft al een voorkeur/afkeur aan terwijl alleen feiten tellen. Er zijn meer voorbeelden te vinden.
    En dan de eindconclusie: Muvo heeft een betere geluidskwaliteit en is meer solide, dus kiest de auteur voor de iDream? Met slechte handleiding en ondersteuning? Voor de Muvo wordt indien nodig nieuwe firmware uitgegeven.
    Trek dus zelf je conculsie maar.

Reacties zijn gesloten.