Muziek spelen en geluid opnemen op een geheugenstaafje

7
154

De iDream ondersteunt mp3’tjes volgens de mpeg 1/2/2,5 layer 3 standaard met een bitrate van 32 tot 320 Kbit/s. Hij leest ID3 tags uit en toont de informatie op zijn lcd-scherm van 96×32 pixels met blauwe achtergrondverlichting. Daarop kunnen ook de teksten van de songs synchroon worden getoond, op voorwaarde dat een geschikt lrc-bestand van versie 2.0 op de speler wordt gekopieerd (lrc = lyrics).
De MuVo heeft dezelfde specificaties en leest eveneens ID3 tags uit op zijn 96×32 pixels scherm met blauwe achtergrondverlichting, maar hij ondersteunt geen lyrics-bestanden en kan dus ook geen songteksten tonen.

Bediening
De bediening van de iDream is vrij simpel. De belangrijkste bedieningsknop is een drukkantelknop op de zijkant waarmee je door de menu’s navigeert en opties selecteert. De menu’s zijn naar keuze ook Nederlandstalig. Naast de drukkantelknop is er nog een aparte volumeknop en een blokkeerknop. Op voorkant vinden we ook nog een ronde drukknop terug die dienst doet als stroomknop en als play/pause/stop. In het submenu voor de muziekfunctie kun je equalizer configureren, waarbij je kunt kiezen tussen voorinstellingen voor ‘natuurlijk’, ‘rock’, ‘pop’, ‘klassiek’, ‘soft’ en ‘jazz’, met daarnaast nog ‘dbb’ voor benadrukken van de bastonen en een gebruikersinstelling waarmee je zelf de verschillende frequenties regelt.
De herhaalfunctie laat toe om één of alle liedjes voortdurend te herhalen of om de eerste tien seconden van elke track af te spelen. Het is ook mogelijk een muziekfragment te blijven herhalen (a-b herhaling). Daarnaast kun je muziekfragmenten ook versnellen of vertragen tijdens het weergeven. Die functie is overigens vooral handig voor het versneld beluisteren van de stemopnames die je kunt maken via de ingebouwde microfoon.
De opnames gebeuren naar keuze in wav- of vox-formaat en volgens twee compressieniveaus op een sample rate van 8 KHz. Je kunt in totaal honderden uren stemopnames bewaren. Bedenk wel dat je op dit apparaat in totaal slechts negen folders kunt bewaren en dat in elke folder maximaal 99 bestanden kunnen staan. Ik denk overigens niet dat dit in de praktijk een probleem zal zijn.
In het menu van de iDream vonden we verder nog een optie terug voor het bekijken van een adressenlijst, maar in de handleiding stond hier verder niets over vermeld. Hoe dit juist werkt, is ons dus onbekend. De handleiding is ook op andere gebieden nog niet helemaal mee met de mogelijkheden die deze versie van de iDream biedt. Zelf experimenteren is dus de boodschap, want ook op de website van iDream staat momenteel nog geen verdere informatie.


iDream DAP: kanteldrukknop en startpauzeknop

Ook de MuVo heeft een simpele bediening. Het menu is volledig pictografisch, zodat je hier geen taalinstellingen hebt. Je bedient het menu met een drukkantelknop op de zijkant, die in een betere tactiele terugkoppeling geeft dan die op de iDream. Verder is er nog een volumeknop en een aan/uit- en pauzeknop op de voorkant. De knoppen blokkeren doe je via een optie in het menu. Er zijn vier voorverpakte equalizer-instellingen (jazz, rocj, pop en klassiek), een gebruikersinstelling en een "normale" instelling.

1
2
3
4
Vorig artikelSlotbedrijf
Volgend artikelKijk eens in de spiegel-tv
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

7 REACTIES

  1. Hij heeft een i-dream. Heb zelf er ook één, en ik had hetzelfde probleem. Ik had ook alles erop staan, en er kwam ook steeds geen documenten op het schermpje te staan. Dit kwam omdat ik playlisten erop zette, maar je moet de liedjes erop zetten, en die vind je terug bij C: ==> documents and settings ==> dan de gebruiker selecteren ==> shared

  2. @krisflik: kopieer je de muziekbestanden wel in de juiste map? Bij nogal wat spelertjes moet je de mp3 of WMA kopiëren in een voorbehouden map, meestal heet die dan Music of zoiets. Want als je ze gewoon op de root zet, hoor je n dat geval niets. Welk van de 2 spelertjes heb je trouwens?

  3. te keine uitleg over het gebruik ervan. Hoe krijg je muziek van de PC naar je MP3speler. alles staat erop maar er komt niks uit. Geen dokumenten verklaart hij

  4. Ik heb de I-dream, en de schuifdrukknop of hoe die ook noemt, is al kapot. De meegeleverde oortjes werken bitter slecht, dus die heb ik moeten vervangen…
    Maar geen paniek, carrefour geeft twee jaar ruilgarantie, dus binnenkort heb ik er een nieuwe vast.

  5. Belachelijke recensie. Ik verdenk de auteur ervan om al vooraf een voorkeur te hebben voor de iDream. Bijvoorbeeld door teksten als \”Op de MuVo staat alleen een demobestand voorgeprogrammeerd\” Het woordje \’alleen\’ geeft al een voorkeur/afkeur aan terwijl alleen feiten tellen. Er zijn meer voorbeelden te vinden.
    En dan de eindconclusie: Muvo heeft een betere geluidskwaliteit en is meer solide, dus kiest de auteur voor de iDream? Met slechte handleiding en ondersteuning? Voor de Muvo wordt indien nodig nieuwe firmware uitgegeven.
    Trek dus zelf je conculsie maar.

Reacties zijn gesloten.