Gratis meegeleverde software onder de loep

11
105

Ulead GIF animator 5.05

UleadG_doos.jpgOok dit programma krijg je gratis bij Ulead PhotoImpact 10, maar je kunt het afzonderlijk kopen voor 49.95 euro. GIF animator 5.05 wordt ook weer samen met PhotoImpact geïnstalleerd.

Een tekenfilm
Zoals de naam al laat vermoeden maak je er "animated GIF’s" mee, bewegende foto’s. Het principe is simpel: je maakt een reeks foto’s of tekeningen waarbij je enkele objecten telkens verandert van plaats of kleur, en je toont die dan na elkaar. Vertoon je ze snel genoeg na elkaar, dan heb je zo zelf een tekenfilm gemaakt.

Aan het werk
Als bron kan je zelfgemaakte tekeningen of eigen foto’s gebruiken. De meest courante bestandstypes worden ondersteund, waaronder BMP, JPEG en GIF. Je kunt ook bestaande animated GIF’s gebruiken, of filmpjes in AVI en MOV formaat, die dan keurig in frames uiteengerafeld worden. Die frames zet je in de juiste volgorde, je stelt voor elk frame de tijd in dat het zichtbaar moet blijven en je animated GIF is klaar. Je kunt hem desgewenst nog optimaliseren zodat de bestandsgrootte minimaal is. Een wizard helpt je zo nodig wel een handje.

UleadG_werkblad.jpg

Het enige minpuntje bij dit programma is de tween-functie die de bewegingen vloeiender zou moeten maken. Om dat te bereiken zal GIF animator tussen twee frames in zelf een aantal bijkomende frames genereren.

UleadG_animDI.gif

Stel nu dat je op frame 1 een balletje tegen de linkerrand zet, op frame 2 staat dat balletje al uiterst rechts. Wanneer je het programma nu één frame laat tussenvoegen, verwacht je waarschijnlijk dat daar het balletje in het midden staat. Niet dus, je ziet de twee balletjes half transparant op hun oorspronkelijke plaats, en dat geeft hier niet de gewenste soepele beweging. Bij kleurenwisselingen is het effect wel merkelijk vloeiender.

UleadG_animlogo.gif

Conclusie
Voor het maken van speciale effecten, titels, banners enz. is Ulead GIF animator 5.05 een vlot en aangenaam programma. Het werkt erg intuïtief, bovendien krijg je enkele uitgewerkte voorbeelden meegeleverd en op de website zijn bruikbare (Engelstalige) leermodules te vinden. Nu is 50 euro niet niks voor een programma dat je waarschijnlijk toch niet dagelijks nodig hebt, maar wanneer je het gratis meegeleverd krijgt met PhotoImpact 10 is dat een mooi geschenk.
Hou er wel rekening mee dat animated GIF’s alleen werken op websites, op e-mails in HTML-formaat en in Powerpoint of andere presentatiepakketten. Op een Word-document daarentegen blijft het een statische afbeelding.

1
2
3
4
5
Vorig artikelMultimedianotebooks met de nieuwe generatie Intel Centrino mobiele technologie
Volgend artikelDECT-telefoons met SMS-functie downloaden ook belmelodieën
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

11 REACTIES

  1. halooooooooo hoe kan je dit downloaden waar staat die download knop ergens . en heyy lees dit maar want je wordt hier niet eens geholpen bij deze site

  2. Ik vrees van niet, Vons. In de lijst met ondersteunde formaten vind ik:
    ———————————————————————————————
    File Format Support
    Images:
    001, BMP, CLP, CUR, DCS, EPS, FAX, FPX, GIF ,ICO, IFF,
    IMG, JP2, JPC, JPG, LZW, MAC, MSP, PCD, PCT, PCX, PIC,
    PNG, PPM, PSD, PSP, PXR, RAS, SCT, SHG, TGA, TIF, UFO,
    UPI and WMF
    Animation, Video & Audio:
    GIF Animation, AVI, QVT, WAV, AVA, MID, MP3, MPEG1
    and MPEG2
    ——————————————————————————————
    Nu bestaat RAW wel onder heel wat formaten, afhankelijk van je camera. Een tip: als je absoluut met RAW wil werken, probeer eens Irfanview ( http://www.irfanview.com ). Het is freeware, en ondersteunt zowat alle bestaande formaten ook DNG, EEF, NEF, MRW, ORF, RAF, DCR, SRF, PEF, X3F* (RAW formaten voor Epson, Nikon, Minolta, Olympus, Fuji, Kodak, Sony, Pentax, Sigma).
    Hopelijk helpt je dit toch wat verder.

  3. Hallo Greet,
    Ik kan nergens vinden of Ulead photo explorer 8(.5) RAW file ondersteund? Ik ben erg tevreden over 7.0 zeer gebruiksvriendelijk maar ondersteund RAW niet.

  4. Beste Greet, in het hoofdartikel over Ulead PhotoImpact 10 ( http://www.diskidee.be/software/testen/index.htms/5588 ) kreeg dat programma 3 duimpjes, wat toch een zeer goede score is. Over de meegeleverde extra\’s Photo Explorer 8.05 en de Gif Animator zijn we ook erg positief.
    Ik geef toe dat ik erg kritisch test, en voornamelijk vermeld wat in het oog springt. Een verslag met \”het meeste werkt naar behoren\”, daar heb je ook niet veel aan.
    Maar zeker als je al gewend bent met het werken met Ulead zoals jij, zijn dit uitstekende producten! Als je dan in acht neemt wat je er allemaal bij krijgt, zou ik in jouw geval Ulead PhotoImpact 10 op mijn verjaardaglijstje zetten!

  5. Nu er wordt niet veel positiefs gezegd over Ulead.
    Ik heb Ulead photo 3 en vind dit echt een heel goed programma.
    Heb het hele net afgezocht naar fotobewerkingsprogramma\’ s en keer altijd terug naar Ulead. Echt de foto\’ s die je bewerkt hebt met Ulead zijn veel mooier.
    Je maakt van een foto een potloodtekening of een akwarel, en dat is dan ook een potloodtekening of akwarel, veel mooier dan bvb bij Jasc, echt…..Nu het is niets voor pro\’ s, maar voor een leek die wel eens iets met foto\’ s wil doen, echt goed.

Reacties zijn gesloten.