Gratis meegeleverde software onder de loep

11
105

Ulead Cool 360

UleadC_doos.jpgEen ander programma dat mee geïnstalleerd wordt met Ulead PhotoImpact 10 is Ulead Cool 360. Je krijgt het er gratis bij, maar het is ook te koop als een afzonderlijk programma voor 29.95 euro.
Het idee achter dit programma is best leuk: je neemt meerdere foto’s die elkaar telkens voor een stuk overlappen, zoals je dat ook zou doen om een panoramische foto samen te stellen. Maar in de plaats van als resultaat één lange maar smalle foto te bekomen, toont Cool 360 in een speciale viewer een deel van je foto op normale hoogte. Met je muis kan je het beeld dan "scrollen" in het venster. Wanneer je volledig rondom rond foto’s neemt, kan het programma ook begin en einde aan elkaar plakken, zodat je naadloos kan blijven draaien.

Een veelbelovend begin
Na de installatie mag je de twee update patches niet vergeten te installeren die op de website ter beschikking staan.
Het programma ziet er niet alleen erg mooi uit, het werkt ook intuïtief. Je duidt de fotootjes aan, zet ze zo nodig in de juiste volgorde en het programma plakt ze aan elkaar. Je vindt fotobewerkingsprogramma’s die dat beter kunnen, want met Cool 360 zie je nogal wat halftransparante spookbeelden, maar je kunt manueel proberen hier en daar wat te verbeteren.
Daarna kan je het resultaat bekijken in de viewer van Cool 360, dat ziet er best goed uit. Je kunt het programma opslaan als een BMP, JPEG, PNG, TIF of MOV bestand. Vooral dat laatste valt wel wat uit de toon, want MOV-bestanden zijn Apple QuickTime filmpjes. De andere keuzes zijn gewoon de afbeelding van een lange panoramische foto. Tegelijk wordt er dan ook een UVR-bestandje voor de speciale Ulead Cool 360 Viewer aangemaakt.

UleadC_main.jpg

Naar het web
Op je werkblad vind je een knop "Web", waarmee je het resultaat omzet in een webpagina. Er wordt effectief een HTML-bestand aangemaakt, maar wie het wil openen in zijn browser moet eerst een speciale PlugIn-viewer voor zijn Internet Explorer downloaden van de Ulead-website en die daarna installeren. Op jouw computer werkt het dan wel, maar dat is dan ook de enige plaats waar het zal werken. Door een fout in de HTML-code (absolute adressen in de plaats van relatieve) kan je de bestanden niet zomaar uploaden naar je website, tenzij je eerst manueel de HTML-code wijzigt.

UleadC_viewer.jpg

De desillusie
Er staat ook een knop "Copy" met de helptekst "Copy the panorama to the clipboard for use in another program". Het Clipboard blijft spijtig genoeg leeg, er valt niets te plakken.
De volgende knop is "Export". Die maakt een EXE-bestand (een uitvoerbaar programma) aan, en je kunt zelfs kiezen of de viewer al dan niet moet ingesloten worden. Er wordt inderdaad een groot EXE-bestand aangemaakt, en als je erop klikt, kan je in Windows taskmanager zien dat het 90% en meer van de capaciteit van je CPU opslorpt. Verder zie je niets gebeuren, behalve dan dat je computer waanzinnig traag loopt.
Natuurlijk kan je die speciale viewer zelf starten en van daaruit met Bestand – Openen de panoramische foto oproepen via dat UVR-bestandje, herinner je je nog? Tenminste, dat zou moeten kunnen, want je krijgt een foutmelding "UVR Version is Unknown!".
Zonder veel verdere uitleg vind je in de on line help iets over samenwerking met Microsoft Powerpoint. Dat zou tenminste nog een troef kunnen zijn, want er bestaan in Powerpoint geen zinnige methodes om een foto te scrollen of er op in te zoomen. In Powerpoint vind je nu effectief in het menu Insert – Object een extra lijntje "Ulead Cool 360 Viewer Document". Je zet dat object op een dia, en in een presentatie zie je een deel van je panoramische foto. Scrollen of inzoomen is er helaas niet bij.
Is er dan helemaal niets dat werkt? Toch wel, het MOV-bestand! In QuickTime kan je links, rechts, boven en onder draaien. Echt zoomen is er hier ook niet mogelijk, maar je kunt natuurlijk het QuickTime venster vergroten of verkleinen.

Conclusie
Ulead Cool 360 is echt het programma van de gemiste kansen. Potentieel een leuk idee, maar onmogelijk slecht uitgevoerd. Zelfs als gratis bonus bij PhotoImpact 10 is het een desillusie, laat staan wanneer je er 29.95 euro voor neergeteld hebt!

1
2
3
4
5
Vorig artikelMultimedianotebooks met de nieuwe generatie Intel Centrino mobiele technologie
Volgend artikelDECT-telefoons met SMS-functie downloaden ook belmelodieën
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

11 REACTIES

  1. halooooooooo hoe kan je dit downloaden waar staat die download knop ergens . en heyy lees dit maar want je wordt hier niet eens geholpen bij deze site

  2. Ik vrees van niet, Vons. In de lijst met ondersteunde formaten vind ik:
    ———————————————————————————————
    File Format Support
    Images:
    001, BMP, CLP, CUR, DCS, EPS, FAX, FPX, GIF ,ICO, IFF,
    IMG, JP2, JPC, JPG, LZW, MAC, MSP, PCD, PCT, PCX, PIC,
    PNG, PPM, PSD, PSP, PXR, RAS, SCT, SHG, TGA, TIF, UFO,
    UPI and WMF
    Animation, Video & Audio:
    GIF Animation, AVI, QVT, WAV, AVA, MID, MP3, MPEG1
    and MPEG2
    ——————————————————————————————
    Nu bestaat RAW wel onder heel wat formaten, afhankelijk van je camera. Een tip: als je absoluut met RAW wil werken, probeer eens Irfanview ( http://www.irfanview.com ). Het is freeware, en ondersteunt zowat alle bestaande formaten ook DNG, EEF, NEF, MRW, ORF, RAF, DCR, SRF, PEF, X3F* (RAW formaten voor Epson, Nikon, Minolta, Olympus, Fuji, Kodak, Sony, Pentax, Sigma).
    Hopelijk helpt je dit toch wat verder.

  3. Hallo Greet,
    Ik kan nergens vinden of Ulead photo explorer 8(.5) RAW file ondersteund? Ik ben erg tevreden over 7.0 zeer gebruiksvriendelijk maar ondersteund RAW niet.

  4. Beste Greet, in het hoofdartikel over Ulead PhotoImpact 10 ( http://www.diskidee.be/software/testen/index.htms/5588 ) kreeg dat programma 3 duimpjes, wat toch een zeer goede score is. Over de meegeleverde extra\’s Photo Explorer 8.05 en de Gif Animator zijn we ook erg positief.
    Ik geef toe dat ik erg kritisch test, en voornamelijk vermeld wat in het oog springt. Een verslag met \”het meeste werkt naar behoren\”, daar heb je ook niet veel aan.
    Maar zeker als je al gewend bent met het werken met Ulead zoals jij, zijn dit uitstekende producten! Als je dan in acht neemt wat je er allemaal bij krijgt, zou ik in jouw geval Ulead PhotoImpact 10 op mijn verjaardaglijstje zetten!

  5. Nu er wordt niet veel positiefs gezegd over Ulead.
    Ik heb Ulead photo 3 en vind dit echt een heel goed programma.
    Heb het hele net afgezocht naar fotobewerkingsprogramma\’ s en keer altijd terug naar Ulead. Echt de foto\’ s die je bewerkt hebt met Ulead zijn veel mooier.
    Je maakt van een foto een potloodtekening of een akwarel, en dat is dan ook een potloodtekening of akwarel, veel mooier dan bvb bij Jasc, echt…..Nu het is niets voor pro\’ s, maar voor een leek die wel eens iets met foto\’ s wil doen, echt goed.

Reacties zijn gesloten.