Tweehonderd miljoen pc’s op onveilige wijze afgedankt

7
77

Individuele bestanden kan men veilig wissen met hulpprogramma’s zoals PowerDesk Pro, dat een ‘Destroy’-functie toevoegt aan het bestandsbeheer van Windows. Met die functie kan de gebruiker individuele bestanden veilig wissen door ze herhaaldelijk te overschrijven met willekeurige bitpatronen.

blancco-box.jpg
Blancco is gespecialiseerd in veiligwisproducten

Losse schijven of afgedankte computers moeten in hun geheel veilig worden gewist. Dat kan met gespecialiseerde software of, als er sprake is van grote massa’s apparatuur, met speciale hardware. Blancco en Norman Ibas maken verschillende soorten software om gegevens veilig te wissen, die naar keuze binnen of buiten het besturingssysteem werkt. De gebruiker kiest zelf voor de gebruikte methode. Blancco Data Cleaner+ en Ibas ExpertEraser ondersteunen de DoD-norm, maar deze programma’s bieden ook minder strenge wismethodes die veel sneller verlopen. Voor grotere opdrachten heeft Ibas ook een soort ‘wasmachine’ voor magnetische media. De Ibas Degausser DG.02 vernietigt de media onherroepelijk met behulp van een krachtig magnetisch veld.

Close the Gap
Voor het afdanken van grotere hoeveelheden oude geheugens of computers is het meestal kosteffectiever om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Niet alleen klassieke harde schijven, maar ook tapes, diskettes, zip-schijven, beschrijfbare cd’s, dvd’s, geheugenkaartjes en zogenaamde ‘memory sticks’ zijn met het grootste gemak te lezen als ze niet veilig worden gewist. Experts waarschuwen er dan ook voor dat de problematiek van het veilig wissen steeds complexer wordt. Bedrijven zouden daarom beter een allesomvattende end-of-lifecycle security policy uitwerken (beveiligingspolitiek voor computers en opslagmedia die worden afgedankt).
De kosten van het veilig herinrichten van gebruikte pc’s kunnen oplopen tot 50 euro per pc. Bedrijven zoals KLM en Randstand schenken hun oude pc’s aan Close the Gap, een NGO die actief is in België, Duitsland en Nederland en die gebruikte pc’s herinricht om ze daarna te schenken aan projecten in ontwikkelingslanden. ‘Door de pc’s aan een goed doel te schenken bieden we deze bedrijven een win-win situatie,’ zo vertelt Olivier Vanden Eynde van Clos the Gap. ‘Wij dragen de kosten voor het herinrichten en certifiëren dat de oude gegevens op een veilige manier worden gewist.’ Clos the Gap zal op die manier tegen eind volgend jaar bijna dertigduizend pc’s een nieuw, veilig onderkomen in een ontwikkelingsland hebben gegeven. Volgens Olivier Vanden Eynde zijn Belgische bedrijven zich niet voldoende bewust van de risico’s die gepaard gaan met het wegdoen van gebruikte hardware. ‘We krijgen vaak pc’s binnen die helemaal niet zijn gewist, of waarvan de harde schijf gewoon werd geformatteerd.’

Overheid
De Domeinen van het Ministerie van Financiën, verantwoordelijk voor het vernietigen van overbodig informaticamateriaal van de Nederlandse overheid, gebruiken Ibas ExpertEraser om de gegevens van oude computers te verwijderen. De met ExpertEraser behandelde schijven zijn achteraf opnieuw bruikbaar. Voor gevoeliger opdrachten heeft Ibas ook een soort ‘wasmachine’ voor magnetische media. De Ibas Degausser DG.02 vernietigt de media onherroepelijk met behulp van een krachtig magnetisch veld.
In België is de informatica-afdeling van elke overheidsdienst zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van de informatisering, met inbegrip van de beveiliging. Sommige diensten zijn zich al bewust van de problematiek van het veilig wissen. Het Belgische ministerie van Economische Zaken liet Norman Ibas deze zomer een aantal bandgeheugens (back-up tapes) veilig wissen. ‘Het is onze eerste opdracht in België, maar we krijgen meer en meer aanvragen,’ aldus directeur Jean Loyens.
Ook bij het ministerie van Defensie gelden er strikte regels voor het afdanken van informaticamateriaal. En bij de federale overheidsdienst voor informatica Fedict kwam recent een beveiligingscoördinator in dienst. “Hij moet een beveiligingsraamwerk opstellen,” zo vertelt Peter Strickx, Fedict-verantwoordelijke voor architecturen en standaarden. “Grotere overheidsdiensten hebben hun eigen beveiligingscoördinator, maar bij de kleinere diensten is dat niet het geval. De nieuwe beveiligingscoördinator zal die leemte invullen.” Zo komen er centrale richtlijnen voor het veilig gebruik van laptops door thuiswerkende ambtenaren.
Oude overheidscomputers worden vandaag door elke dienst geformatteerd en voorzien van een ‘clean image’ met nieuwe software. “Dat is meestal voldoende,” aldus Strickx, “behalve voor de computers waar gevoelige informatie op staat.” Een probleem is dat er voorlopig nog geen systeem bestaat om dergelijke “gevoelige” computers te markeren. De nieuwe beveiligingscoördinator moet ook daar verandering in brengen.

1
2
3
Vorig artikelWat is de nieuwe Aldi Medion 8383 XL multimedia pc waard?
Volgend artikelJuweeltje van een fotobeheerprogramma

7 REACTIES

  1. Ronny, zelfs dat helpt niet, tenzij het vuur zo warm wordt, dat de magneetlaag van de hd smelt. Maar in veel gevallen kunnen specialisten bij een \’gewone\’ brand er nog gegevens vanaf halen.

  2. Het overschrijven van de data met nullen of zoiets helpt ook niet. Zelfs dan kan nog data gerecupereerd worden. Daarom eist het Amerikaanse ministerie van Landsverdediging (Department of Defense of kortweg DoD) dan ook dat data veilig gewist wordt door die minstens ZEVEN MAAL te overschrijven met steeds wisselende patronen.

  3. Is het niet mogelijk om met een programma als MAXblast je pc een zerofill te geven zodat alles is verwijderd of blijven er nog gegevens op de schijf staan daarna ?
    Zou Microsoft misschien niet beter een deel uit zijn programma verwijderen zoals een Moviemaker en dergelijke en is een Pictogram op het bureau blad plaatsen om een defragmentatie of een schijfopruiming te doen en er is op toe te zien dat dan ook alle gegevens worden gewist , wat normaal de taak ook zou zijn van de administrator dacht ik .
    Kunnen schijven dan ook niet worden vernietigd door er een sterk magnetisch veld op te zetten ?

Reacties zijn gesloten.