Tweehonderd miljoen pc’s op onveilige wijze afgedankt

7
77

Zeven keer wissen
Het Amerikaanse ministerie van defensie (DoD – Department of Defense), van oudsher nogal paranoïde over ‘national security’, werkte richtlijnen uit voor het effectief en veilig wissen van data. Samenvattend komen ze erop neer dat gegevens maar liefst zeven keer overschreven moet worden met afwisselende bitpatronen. Pas na deze tijdrovende en intensieve procedure kan niemand nog de gegevens lezen. Gegevens wissen volgens de DoD-normen neemt tot 17,5 minuten per gigabyte in beslag.


Website over veilig wissen van het Amerikaanse ministerie van defensie

De DoD-normen zijn wellicht noodzakelijk voor het veilig wissen van militaire of politionele gegevens, maar voor het wissen van de meeste privé- of bedrijfsgegevens zijn ze niet echt praktisch. ‘Eén keer wissen is genoeg,’ aldus Robbert Brans van Norman Ibas Data Recovery (in Computable). ‘De huidige harde schijven hebben zoveel sporen per vierkante inch dat niemand op aarde uit het restmagnetisme data kan terughalen.’
Veilig wissen kan op twee manieren: binnen of buiten het gebruikte besturingssysteem. Het verschil zit hem in wat er veilig gewist kan worden. Binnen het besturingssysteem beperkt men zich meestal tot het veilig wissen van alle ‘vrije’ ruimte op de door het besturingssysteem herkende schijfvolumes. Iemand die gevoelige gegevens op zijn computer bewaart, doet er goed aan om regelmatig automatisch een veilig-wisprogramma uit te voeren, bijvoorbeeld net vóór een back-up. De veelgebruikte Norton Utilities bevatten bijvoorbeeld een wisprogramma (Wipeinfo) dat voldoende krachtig is voor normale toepassingen.

1
2
3
Vorig artikelWat is de nieuwe Aldi Medion 8383 XL multimedia pc waard?
Volgend artikelJuweeltje van een fotobeheerprogramma

7 REACTIES

  1. Ronny, zelfs dat helpt niet, tenzij het vuur zo warm wordt, dat de magneetlaag van de hd smelt. Maar in veel gevallen kunnen specialisten bij een \’gewone\’ brand er nog gegevens vanaf halen.

  2. Het overschrijven van de data met nullen of zoiets helpt ook niet. Zelfs dan kan nog data gerecupereerd worden. Daarom eist het Amerikaanse ministerie van Landsverdediging (Department of Defense of kortweg DoD) dan ook dat data veilig gewist wordt door die minstens ZEVEN MAAL te overschrijven met steeds wisselende patronen.

  3. Is het niet mogelijk om met een programma als MAXblast je pc een zerofill te geven zodat alles is verwijderd of blijven er nog gegevens op de schijf staan daarna ?
    Zou Microsoft misschien niet beter een deel uit zijn programma verwijderen zoals een Moviemaker en dergelijke en is een Pictogram op het bureau blad plaatsen om een defragmentatie of een schijfopruiming te doen en er is op toe te zien dat dan ook alle gegevens worden gewist , wat normaal de taak ook zou zijn van de administrator dacht ik .
    Kunnen schijven dan ook niet worden vernietigd door er een sterk magnetisch veld op te zetten ?

Reacties zijn gesloten.