Home Audio / Video

Draadloze videodeurbel met batterij

Google Nest Doorbell (batterij) review

0
301

Google Nest Doorbell (batterij)

€ 199,-
8.1

Diskidee Rating

8.1/10

Pros

  • Easy to install
  • Intelligent detection
  • User friendly app

Cons

  • Video resolution could be better
  • Expensive
We testen de Nest Doorbell (batterij), een HD-videodeurbel met batterij die je bedient met je smartphone. Hoe goed functioneert dat?

De Nest Doorbell (batterij) is eenvoudig te installeren omdat een oplaadbare Li-ion-batterij (6 Ah, 3,65 V) ze van stroom voorziet. Je kan evenwel ook de bestaande bedrading gebruiken om de bel te horen en op te laden, op voorwaarde dat die een spanning heeft tussen 8 en 24 volt AC.

Als je deze deurbel op standaard wijze installeert met batterij dan krijg je meldingen op je smartphone en op de speakers en schermen in huis die Google Assistent ondersteunen (bijvoorbeeld de eerder geteste Google Nest Mini en Google Nest Hub).

Kies je voor de optionele bedrade installatie dan hoor je de bestaande bedrade deurbel wanneer er iemand aanbelt. Daarnaast kan je ook meldingen krijgen op je telefoon en op luidsprekers en schermen met Google Assistent.

 
Kenmerken

De sneuwwitte deurbel is zestien cm hoog, 4,6 cm breed en 2,41 cm diep. Ze weegt 206 g. De videolens en microfoon bevinden zich bovenaan het staafje, terwijl de belknop onderaan te vinden is.

De 1,3-megapixelsensor met 145° diagonal gezichtsveld en zesmaal digitale zoom maakt H.264-opnames met een maximale resolutie van 860 x 1280 pixels aan 30 frames per seconde. HDR-kleurverbetering wordt ondersteund en het nachtzicht van de vier 850nm-infraroodleds reikt tot drie meter ver.

De draadloze verbinding gebruikt de 2,4 GHz-frequentie en ondersteunt 802.11b/g/n-wifi met WEP, WPA, WPA2 of WPA3 versleuteling.

De bel functioneert bij temperaturen van minus twintig tot plus veertig graden Celsius. Ze is weerbestendig volgens de IP54-norm.

De behuizing en onderdelen bestaan voor 45% uit gerecycleerd materiaal.

 
Batterijlevensduur

De accu van de Nest-deurbel heeft een autonomie tussen één maand en zes maanden, afhankelijk van hoe vaak ze wordt gebruikt. De levensduur van één maand geldt als er vijfentwintig tot dertig keer per dag iemand aanbelt. Die van zes maanden is van toepassing wanneer er dagelijks tussen de twee en de vijf keer wordt aangebeld.

De typische levensduur is ongeveer 2,5 uur (dertien à zestien ‘events’ per dag).

De deurbel zal automatisch naar een batterijbesparende modus overschakelen wanneer er nog ongeveer zeven dagen batterijleven resteert (twintig procent capaciteit). Ze zal dan minder gebeurtenissen vastleggen en de video- audiokwaliteit wordt ook gereduceerd.

Als de accu bijna helemaal leeg is zal de bel alleen nog een notificatie sturen wanneer iemand op de knop drukt. Alle andere mogelijkheden worden dan uitgeschakeld.

Een oplader wordt niet meegeleverd. Met een 7,5 W USB-C lader duur het ongeveer vijf uur om de deurbel volledig op te laden. Met een krachtigere lader gaat dit iets sneller.

Valt de internetverbinding en/of wifiverbinding uit, dan slaat de deurbel gebeurtenissen in zijn eigen geheugen op. Dat biedt voldoende ruimte voor één uur videogeschiedenis.

Google Nest Doorbell (batterij)

Google Nest Doorbell (batterij) (© Google; licentie: Google)

 
Installatie

Behalve de bel vind je in de verpakking ook een montagesteun, een ontgrendelingstool, twee wandpluggen, evenveel wandschroeven, de draadaansluiting, een wig van 20°, afstandshouders, wigschroeven, een USB-oplaadkabel van een meter en een tweetalige FR/NL-snelstartgids.

Steek de stekker in het stopcontact. De LED onder de lens brandt wit en pulseert vervolgens blauw; er weerklinkt ook een dong-geluid om aan te geven dat het apparaat klaar is voor de ingebruikname.

Voeg de bel toe aan de Google Home app: druk op het plusteken, selecteert ‘apparaat toevoegen’, kies de ‘Google Nest Deurbel (batterij)’ uit de lijst en scan de QR-code op de voorkant van de snelstartgids (of op de achterkant van de deurbel).

Nadat de verbinding met je wifi-netwerk succesvol gelegd is, wordt een eventueel klaarstaande firmware-update automatisch toegepast.

Kies vervolgens hoe je de batterij aansluit: batterij of stroombron (wij kozen batterij). Een wizard met video helpt je daarna bij de montage.

Idealiter monteer je de bel op 1,2 m hoogte. Als het zichtveld aan één kant wordt geblokkeer door een muur, kun je de meegeleverde wig gebruiken om de bel in een hoek te plaatsen.

Koppel de bel vervolgens los van het stroomnet en breng ze naar buiten om de live video te controleren. Als de LED groen wordt, kan de bel streamen en is er een goede draadloze verbinding op de montageplek.

 
Praktijk

De deurbel wordt veilig bevestigd op de montagesteun en kan je alleen verwijderen met een speciaal, meegeleverd instrument. Zodra je ze verwijdert, wordt ze gedeactiveerd en kan je ze opladen. Monteer ze opnieuw op de steun om ze weer te activeren.

Bij de instellingen kan je zones instellen binnen dewelke de bel op gebeurtenissen moet reageren. Op die manier kan je nutteloze meldingen uitschakelen van bijvoorbeeld voorbijrijdende voertuigen op de openbare weg.

Het type gebeurtenis waarop de bel reageert is eveneens configureerbaar. Het apparaat onderscheidt automatisch personen, honden en katten, voertuigen en pakketjes. Je bepaalt zelf van welk type je een waarschuwing wil ontvangen. Die automatische detectie werkt verrassend goed.

Zodra iemand de bel nadert, begint een witte ledring te pulseren rond de belknop. Ook knippert het ledje onder de lens groen, om aan te geven dat de bezoeker wordt gefilmd. Je krijgt vrijwel direct een waarschuwing op je smartphone en/of een hiervoor geactiveerd Google Assistent-apparaat. Toch kan er een kleine vertraging zitten tussen detectie en waarschuwing: dit hangt ook af van de kracht van het draadloze signaal.

Als de bezoeker op de belknop drukt, krijg je hiervan ook een waarschuwing en weerklinkt een dingdong-geluid. Je ziet direct het videobeeld. Je kan dan communiceren met de bezoeker, of een van de standaardboodschappen (bijvoorbeeld ‘zet het pakker maar voor de deur’) met een druk op de knop naar de ingebouwde luidspreker van de deurbel sturen.

De deurbel ondersteunt vooraf opgenomen snelle reacties in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Je kiest de taal uit een lijst die getoond wordt tijdens de ingebruikname. Er kan wel maar één taal tegelijk actief zijn.

De standaardboodschappen zijn goed te verstaan, maar voor Vlamingen is het wel een klein beetje storend dat de vooraf ingestelde vrouwenstem haar boodschappen in het Noord-Nederlands uitspreekt. Een Vlaamse stem is niet beschikbaar. Een mannenstem overigens evenmin.

Drie uur videogeschiedenis van gebeurtenissen is gratis. Méér vereist een Nest Aware abonnement met videogeschiedenis van dertig of zestig dagen voor een abonnementsprijs van respectievelijk vijf of tien euro per maand. Dat is ook nodig als je de gezichtsherkenning wil inschakelen. Eén zelfde Aware-abonnement is overigens bruikbaar met alle Google Nest camera’s en deurbellen in huis.

Microfoon en audio opnemen kan je apart in- en uitschakelen. Als audio opnemen uitgeschakeld is, laat microfoon je nog steeds live geluid horen en kan je communiceren met iemand die aanbelt, maar de gesprekken worden niet opgeslagen.

Bezoekersmeldingen via Google Assistent zijn standaard uitgeschakeld. Schakel je ze in dan kan de Assistent je zelfs vertellen wie er aanbelt als je een Nest Aware abonnement hebt en het gezicht van de bezoeker daar geregistreerd is bij de bekende gezichten. (In hoeverre dat allemaal in overeenstemming is met de Europese privacywetgeving is een ander verhaal.)

Als er veel tegenlicht is zijn gezichten soms niet altijd goed zichtbaar

Als er veel tegenlicht is zijn gezichten soms niet altijd goed zichtbaar (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Video- en audiokwaliteit

De resolutie is niet al te hoog, wellicht om bandbreedte en accu te sparen. Gezichten zien er soms wat wazig uit, zeker als er veel tegenlicht is. De kleuren worden wel mooi en natuurgetrouw weergegeven. Het gezichtsveld is ook voldoende breed.

De tweewegaudio werkt goed en is aan beide zijden goed verstaanbaar. De ingebouwde luidspreker klinkt verrassend luid en helder. Dus ook in een straat met veel verkeer zijn de boodschappen goed verstaanbaar.

Conclusie

De Nest Doorbell (batterij) is heel gemakkelijk te installeren. De accu houdt het voldoende lang uit om praktisch bruikbaar te zijn, maar in ruil is de videoresolutie iets lager dan bij sommige bedrade videobellen. Goedkoop is deze draadloze videodeurbel wel niet.
Foto van Google
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.