Back-upprogramma voor dummies?

4
24

Backup Scheduler
Nu kan je al wel een back-up maken, maar automatisch gebeurt dat nog niet. Daarvoor heb je het tweede programma, Backup Scheduler nodig. Standaard staat die op "dagelijks", maar je kunt ook kiezen voor ingewikkelder tijdstippen zoals "elke maandag en vrijdag tussen 12:00 u en 14:00 u van zodra je pc langer dan 20 minuten niet gebruikt wordt".


De scheduler met jobmanager en tijdsinstellingen

Nu is het nog niet gedaan: je moet die "service" nog installeren in Windows zodat die automatisch mee opstart wanneer je je pc start. Wel vreemd dat je dit nog manueel moet doen, terwijl zowat alle Spyware-programma’s wel ongevraagd en volautomatisch mee opstarten.


Manueel instellen van de Scheduler Service

Op CD-ROM
Een tapestreamer raakt uit de mode, maar het wegschrijven van je back-up naar een cd-ROM is helaas een tegenvaller: D-back heeft geen eigen drivers aan boord, en kan dus zelf geen CD-ROM schrijven. Het moet daarvoor beroep doen op een extern programma zoals Nero. Ofwel kan je dan een CD-ROM op voorhand formatteren, zodat D-back die kan beschrijven als een gewone harde schijf (het zogenaamde Packet Writing), ofwel moet je Nero aansturen in de "command-line mode" die je volgens de handleiding in de Nero Burning Rom toolkit vindt.

Conclusie
D-back is zeker geen uitzonderlijk back-upprogramma: in de grond is het WinZip gekoppeld aan een wekker. Maar eens het werkt, doet het wat het moet doen. Wie een pc heeft met meerdere harde schijven, zelf een beetje technisch inzicht heeft en zich een weg wil banen door de handleiding kan er bijvoorbeeld in de "incremental mode" een goed en betrouwbaar back-upsysteem mee bouwen met ontzettend veel mogelijkheden. Dit programma stelt ons daarom voor een dilemma: normaal zou dit ondanks de kleine foutjes toch nog net drie duimen waard zijn. Maar de beweringen "zo simpel dat kinderen het kunnen begrijpen" en "geen handleiding nodig" zijn een dusdanig flagrante leugen dat we er toch maar twee duimen aan geven.
Adviesprijs
29 US Dollar
Systeemvereisten
Windows 95/98/Me/NT/2000/XP
1
2
3
4
Vorig artikelNieuwe telgen in de Axim familie
Volgend artikelTriootje weboogjes
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

4 REACTIES

  1. Installeren Back-upfunctie in Win XP Home:
    Peter en UM, ik heb de procedure op de website gezet, want ze is wat lang voor deze plaats. Je vindt die uitleg door bovenaan deze webpagina eerst op de grijze knop SOFTWAREte klikken, en dan de lijn eronder, op CURSUS. De tittel is \”WinXP Backup Utility installeren op Home Edition\”
    Succes !

  2. Ik heb nog veel positiefs gehoord over de (verborgen!) back-upfunctie van Windows XP HOME, maar ik vind die nergens (ook niet in \”help en ondersteuning\”) van XP! Waar staat in Help hoe je \’t programma kan installeren?
    Moet ik dat progamma van de Windows XP Home CD installeren, of waar kan ik het vinden?

  3. Bij WinXP staat het backup-programma op de CD (zie help XP).
    Het werkt met \”schaduwkopie\” ; dus ook open bestanden worden afgeschreven, zelfs terwijl ge ermee aan het werken zijt.
    De planner(=wekker) haalt de pc ook uit de slaapstand.
    Het programma werkt perfect, ook met mijn externe usb-schijf.
    Het is feitelijk niet te overtreffen. Het is gratis.

Reacties zijn gesloten.