Back-upprogramma voor dummies?

4
24

Backup Manager
Eens je het systeem begrepen hebt, lukt het uiteraard wel. Je selecteert mappen al dan niet inclusief de submappen en dan kan je weer aanduiden welke onderdelen je er toch niet bij wil hebben, enz. Storend is dat de invulvakken veel te klein zijn en je ze niet in grootte kunt aanpassen, terwijl er nochtans plaats zat is. Zeker Windows XP heeft er een handje van weg je bestanden ergens onder C:Documents and SettingsJouwNaamMijn DocumentenWord enzoverder te zetten, maar in het invulvak zie je niet meer dan dertig karakters.


Lijst van bestanden en mappen die je al dan niet wil opnemen

Onder Configuration vind je nog acht tabbladen, elk voorzien van vele keuzerondjes en invullijsten. Sommige ervan zijn noodzakelijk zoals de naam van je back-upbestand en de plaats waar je het wil zetten, maar gelukkig kan je de overgrote meerderheid gewoon laten voor wat ze zijn, tenzij jij de Jan-met-de-Pet bent die zijn back-upbestanden volautomatisch per e-mail via een dial-up verbinding op een bepaald uur ergens naartoe wil sturen.


Acht tabbladen vol, "geen overweldigend aantal opties" zei de fabrikant

Interessant is weer de keuze uit verschillende types back-up:
Simple: een kopie van je bestanden wordt gemaakt en de oudere back-up wordt overschreven;
Stack: hier worden de oudere back-ups niet overschreven, een (in te stellen) aantal wordt bijgehouden. Er bestaat een plaatsbesparende variant, Advanced Stack;
Incremental: waarbij één volledige back-up gemaakt wordt en daarna slechts de gewijzigde bestanden worden bijgehouden.
Met Processing kan je een back-up maken, met Restore kan je je gegevens terugzetten. De gemaakte back-up is in feite een gecomprimeerd bestand in Zip-formaat. Je kunt het dan ook gewoon openen met WinZip. Desgewenst kan je in de plaats van Zip ook een ander programma (Rar, ArjΣ) gebruiken.

1
2
3
4
Vorig artikelNieuwe telgen in de Axim familie
Volgend artikelTriootje weboogjes
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

4 REACTIES

  1. Installeren Back-upfunctie in Win XP Home:
    Peter en UM, ik heb de procedure op de website gezet, want ze is wat lang voor deze plaats. Je vindt die uitleg door bovenaan deze webpagina eerst op de grijze knop SOFTWAREte klikken, en dan de lijn eronder, op CURSUS. De tittel is \”WinXP Backup Utility installeren op Home Edition\”
    Succes !

  2. Ik heb nog veel positiefs gehoord over de (verborgen!) back-upfunctie van Windows XP HOME, maar ik vind die nergens (ook niet in \”help en ondersteuning\”) van XP! Waar staat in Help hoe je \’t programma kan installeren?
    Moet ik dat progamma van de Windows XP Home CD installeren, of waar kan ik het vinden?

  3. Bij WinXP staat het backup-programma op de CD (zie help XP).
    Het werkt met \”schaduwkopie\” ; dus ook open bestanden worden afgeschreven, zelfs terwijl ge ermee aan het werken zijt.
    De planner(=wekker) haalt de pc ook uit de slaapstand.
    Het programma werkt perfect, ook met mijn externe usb-schijf.
    Het is feitelijk niet te overtreffen. Het is gratis.

Reacties zijn gesloten.