Een trucendoos voor de fotograaf

1
82

Parameters
In dit onderdeel van Foto Trucage kun je nog een drietal parameters instellen. De parameter Vergelijkingsstraal reduceert de zichtbare overgangen die vaak bij rechthoekige selecties ontstaan. Hoe hoger deze waarde hoe minder duidelijk de overgangen zijn.Met de parameter Zoekstraal kun jeinstellen hoe groot het gebied moet zijn om de passende kleur te zoeken voor de pixels die je wilt vervangen. Hoe hoger de waarde hoe meer passende pixels het programma kan vinden, maar het betekent ook dat de bewerkingstijd toeneemt.
Met de parameter Tolerantie kun je de berekeningstijd in de hand houden. Maar deze waarde heeft een tamelijk grote invloed op het resultaat. Hoe kleiner de waarde hier, hoe beter het resultaat, maar de berekeningstijd wordt wel hoger. Ook kun je een monster nemen van een stuk van de foto om dat te gebruiken als basis voor de correctie. Wat de beste resultaten geeft zal toch vaak een zaak zijn van trial en error en kan wel wat tijd in beslag nemen als je niet over een krachtige pc beschikt.
We probeerden een groter object met een wat moeilijker achtergrond te verwijderen uit een foto. Op foto 1 zie je de originele foto waarvan het figuur, dat links half schuilgaat achter de cocosmelk slurpende dame te verwijderen.


Foto 1

We selecteerden het hele figuur en namen een klein monster van de schutting met de bedoeling dat Foto Trucage daarmee het gat zou opvullen. Op foto 2 zie je het resultaat en op foto 3 een detail van wat Foto Trucage opvulde.


Foto 2

Het hele proces duurde meer dan vier uur op de pc met Intel Pentium IV 2,4 GHz en 512 MB. Voor het verwijderen van figuren uit complexere achtergronden lijkt Foto Trucage niet meteen geschikt, want ook toen we het probeerden door heel kleine stukjes te selecteren, was het resultaat maar pover. Dit programmaonderdeel lijkt eerder bedoeld voor het verwijderen van alleenstaande figuren tegen een redelijk uniforme achtergrond.


Foto 3

1
2
3
4
Vorig artikelXbox wordt goedkoper
Volgend artikelGSM wordt walkie-talkie dankzij ‘Push and Talk’
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. ik ga dat ook eens proberen als het zo goed is als het eruit zien zou dat van mijn een 10/10 krijgen

Reacties zijn gesloten.