Telenet prolongeert

5
106

Grafieken
Hierna publiceren we vier tabellen die je de ftp- en http-snelheid tonen voor de periode vanaf 25 november 2003 tot en met 13 juli 2004. Als je op de grafieken klikt, kun je ze meer in detail bestuderen.


Breedband FTP


Smalband FTP


Breedband HTTP


Smalband HTTP

De details van deze test vind je in deze Excel-tabel. We bewaarden ze in een formaat dat je op zowat elke computer zou moeten kunnen openen. Lukt het openen niet, klik dan rechts op de link en kies "bewaren als" om de tabel op je harde schijf te bewaren. Probeer ze dan te openen in je rekenbladprogramma. Het rekenblad bevat meerdere tabbladen die je opent door te klikken op de tabs "Info", "Scores" etc. onderaan. De samenvattende scoretabel bewaarden we ook nog  in dit pdf-bestand.

Conclusie

SMALBAND

Bij de modemproviders zien we wel verschil in de prestaties, maar niet genoeg om een beslissing te nemen over welke provider nu het beste is. Je krijgt namelijk van allemaal goede modemresultaten, behalve van VT4.net. Als we ook rekening houden met de abonnementsvoorwaarden en de helpdeskbeschikbaarheid, krijg je het meeste waar voor je geld met de providers en hun abonnementen in deze volgorde:
1. Belgacom Skynet Net Comfort en Scarlet Freedom Premium (ongeveer gelijkwaardig)
2. Scarlet Freedom Go
3. Belgacom.Net en Tiscali Free en Tiscali Free Plus (ongeveer gelijkwaardig)
4. VT4.net (kunnen we absoluut niet aanraden)
In de tabel met eindscores zie je welk modemabonnement het geschiktst is voor beginners, gevorderden, gamers, surfers en downloaders. Als een betalend abonnement evenwaardig of slechter gevonden wordt dan een gratis, kies je uiteraard voor het gratis abonnement. Hou er wel rekening mee dat bij een evenwaardige eindscore al rekening gehouden is met de abonnementsprijs en wat je daarvoor krijgt.

BREEDBAND
De breedbandproviders laten grotere verschillen zien inzake prestaties en die variëren ook veel meer: dat kun je zien in de evolutiegrafieken voor de laatste acht maanden bij dit artikel. Qua snelheid kan niemand tippen aan Telenet, dat is duidelijk. Telenet biedt echter een zeer luxueuze bereikbaarheid van hun helpdesk: het is de enige provider die zijn helpdesk ook op zondag open heeft! De abonnementsvoorwaarden moeten bij Telenet echter nog een beetje opgekrikt worden, want alleen XS4All doet het nog wat slechter op dat vlak. Het meeste waar voor je geld inzake abonnementsvoorwaarden krijg je bij Scarlet. Als we met alles rekening houden, dus zowel abonnementsvoorwaarden, helpdeskbereikbaarheid en prestatiemetingen, dan ziet onze eindaanbeveling voor de breedbandproviders er zo uit:
1. Telenet
2. Belgacom Skynet
3. Scarlet en Tiscali (ongeveer gelijkwaardig)
4. XS4All (erg klantvriendelijk, horen we)
In de tabel met eindscores zie je preciezer welk breedbandabonnement het geschiktst voor beginners, gevorderden, gamers, surfers en downloaders. Daarbij blijkt XS4All ADSL Rocket overigens de derde beste keuze te zijn als je veel en snel wil downloaden (na Telenet en Belgacom Skynet ADSL).

1
2
3
Vorig artikelLuidsprekers voor onderweg
Volgend artikeli-Mode gsm met ingebouwde grafische kaart van Nvidia

5 REACTIES

  1. Hugo — de reële uploadsnelheid wordt door ons wél getest. Dat doen we om te voorkomen dat onze testabonnementen ineens voorzien worden van een veel hogere uploadsnelheid dan normaal (is al eens gebeurd in het verleden, helemaal per vergissing natuurlijk). Zolang het door ons gemeten getal niet afwijkt van wat de provider opgeeft, rapporteren we daarover echter niets extra. De correctheid van de volumeberekening kunnen we alleen testen door effectief de downloadlimiet te overschrijden. Dat is dus niet erg praktisch. Telenet is de enige provider met een bijkomende uploadvolumerestrictie. Alle andere breedbandproviders hebben enkel een globale volumebeperking, dus upload en download samen.

  2. Waarom zitten sommige providers of sommige accounts niet in de ProviderMonitor? De ProviderMonitor is een heel dure affaire om uit te voeren en daarom kunnen we dat alleen maar doen door de meetresultaten op abonnementsbasis te verkopen. Zodra een abonnement op een bepaalde internetaccount gevraagd wordt, zullen we die in de test opnemen. Op dit ogenblik heeft niemand een interesse uitgedrukt in de resultaten van Versatel (en we hebben het wel degelijk gevraagd).
    Inzake light-abonnementen zit Versatel in het nadeel omdat zij een veel lagere snelheid aanbieden: alle andere providers geven je de volle ADSL-snelheid van 3,36 Mbit maar beperken het toegestane maandvolume.. Dus kijk je best naar de gewenste werksnelheid en het geboden maandvolume versus de abonnementsprijs. Met andere woorden: wie geeft je de hoogste snelheid en het meeste volume voor de laagste prijs?

  3. Zeer interessante test. Toch ontbreken m.i. enkele eenvoudig te testen gegevens:
    Jammer bvb dat de reële upload-snelheid niet getest wordt. Volgens de tabel zou Scarlet theoretisch 2x zo snel zijn als Telenet in upload. De vraag is of dit klopt in de praktijk. Een ander belangrijk ontbrekend gegeven is de eventuele beperking van het uploadvolume. Bij Telenet is slechts 15% beschikbaar voor upload. Is dat ook zo bij anderen? Desnoods zou dit via een voetnoot in de tabel moeten opgegeven worden. Ook de correcte volumeberekening is niet getest. Zo beweert Telenet bvb dat je recht hebt op 10 GB per maand. Dit strookt niet met de werkelijkheid. Je krijgt slechts 10 000 MB. Telenet bedriegt je dus voor 2,4%. Is dat ook zo bij de anderen?

  4. Waarom wordt de ADSL van Versatel niet opgenomen in de tests?
    Het zou namelijk zeer interessant zijn voor een grote groep gebruikers om een vergelijking te krijgen tussen de bestaande ADSL-light aanbiedingen op dit moment (Versatel – Tiscali – Skynet – ….)

Reacties zijn gesloten.