Geamputeerde allesspeler

8
56

Beeld
De Pioneer DV-575A speelt een indrukwekkende lijst formaten af, waaronder ook DivX en Windows Media. Het probleem bij DivX is, dat er nogal wat beweging zit in de onderliggende weergaveprotocols: er komen er geregeld nieuwe bij. Andere goedkope spelers bieden dan een mogelijkheid om een firmware-update van de speler uit te voeren om nieuwe DivX-weergaveprotocols te kunnen ondersteunen. Pioneer rept daar echter met geen woord over in de handleiding en op de website zijn ook nergens firmware-updates te bekennen.

De beeldweergave blijkt excellent. Gezien de 108 MHz 12-bit video-DAC hadden we ook niet anders verwacht. Je moet al een errug goed tv-toestel hebben om profijt te hebben van nog betere video-DAC’s. Pioneer ondersteunt overigens ook progressive scan op dit toestel, terwijl het vorige – en duurdere – model DV-565A dat niet aan boord heeft. Progressive scan of in het Nederlands ‘progressieve aftasting’ is een weergavemanier van videosignalen waarbij het beeld progressief (lijn voor lijn) opgebouwd wordt en dus niet geïnterlinieerd (eerst alle even lijnen, dan alle oneven lijnen) zoals bij tv’s. Een progressieve beeldopbouw kom je het meest tegen bij projectiesystemen, maar we zien ook al lcd- of plasmaschermen met een dergelijke voorziening. Een progressieve beeldopbouw zorgt in elk geval voor een veel rustiger beeld, zodat je beter de allerfijnste details kunt waarnemen. Wij begrijpen trouwens niet goed waarom marketingbonzen beslissen om wél progressive scan aan te bieden in een goedkope speler, maar geen behoorlijke luidsprekerinstellingen. Progessive scan heeft zoals reeds aangehaald alleen nut voor projectiesystemen van ettelijke duizenden euro’s en voor nog veel duurdere plasma- en lcd-tv’s. Klanten die dat kunnen betalen, gaan dat heus niet combineren met een spotgoedkope dvd-speler. Bijgevolg heeft het voor het marktsegment waarop zo’n goedkope speler zich richt, geen enkele zin om progressive scan te voorzien! Tenzij je een tv of scherm hebt dat dit aankan, laat je je dus best niet verleiden door de aan- of afwezigheid van deze eigenschap in een speler. In tegenstelling tot bij de DV-565A werkt de zoomfunctie hier perfect en laat dus de ondertitels netjes onaangeroerd tijdens het zoomen.

1
2
3
4
Vorig artikelDigitale foto’s beheren
Volgend artikelDraadloos internet delen met meerdere gebruikers

8 REACTIES

  1. Ik heb de laatste firmware er op gezet. Ondertitels geef hij nu weer bij Divx. Helaas staan deze er heel klein.

  2. Er is wel een firmware-update verschenen. Deze voegt ondertiteling voor DIVX toe als je het nog niet had. De CD is bij Pioneer gratis aan te vragen.

  3. F: je hebt het artikel niet goed gelezen. Ik schrijf wel degelijk dat de 575 instellingen heeft om de AFSTAND van alle luidsprekers in te stellen. Het probleem is dat je het VOLUME van elk kanaal niet kunt regelen!

    JP: slechts een kleine minderheid van surroundversterkers en -receivers biedt luidsprekerconfiguraties voor de analoge multichannelingang. De gelukkigen die zo\’n versterker hebben, kunnen de kritiek over het gebrek aan behoorlijke luidsprekerinstellingen bij de 575 natuurlijk negeren, zoals ik ook al in de conclusie schreef.

  4. Kan me niet vinden in de titel \’Geamputeerde allesspeler\’ van de deze test. Door je goed te informeren over de mogelijkheden van de 575 en dan te kijken of je receiver instellingen per kanaal in de 6/8 analoog ingang modes toestaat. Mijn combi HK 4550/ Monitor Audio/vd Hul geeft zo met de 575 een geluidsbeeld wat ik nog nooit met veel duurdere cd spelers gehoord heb.

  5. Ik had veel interesse in deze speler, maar als je dan een speler koopt met DivX ondersteuning, en ze gaan er nog géén eens firmwares voor uitbrengen, wat heb je daar dan aan? Gewoon met google naar \”divxplayer\” zoeken en je krijgt tenminste een echte DivX player MET regelmatige firmwares. Tenminste, dat heb ik gedaan, en ben zéér tevreden.

  6. Jammer van die luidsprekerinstellingen. Maar voor dat geld blijft het wel een mooie dvd-speler.
    goeie test!

Reacties zijn gesloten.