Geamputeerde allesspeler

8
56

Configuratie
Vanwege auteursrechtperikelen worden Super Audio cd en dvd-audio nooit digitaal naar buiten gestuurd, maar uitsluitend via de analoge 5.1-uitgangen van een speler. Dat heeft tot gevolg dat de luidsprekerconfiguratie in je surroundversterker helaas niet toegepast kan worden: die werkt alleen maar voor de digitale ingangen van de versterker. Vandaar dat Super Audio cd- en dvd-audiospelers zelf een menusysteem bieden om je luidsprekers mee te configureren. Je stelt daarmee in of je grote of kleine luidsprekers vooraan en achteraan hebt, of er wel of geen subwoofer en centrumluidspreker is, maar ook hoe luid elk van die luidsprekers moet klinken ten opzichte van je luisterplaats en liefst ook nog hoe ver de luidsprekers van je luisterplaats verwijderd staan. Zo kun je ervoor zorgen dat het geluid van elk van de luidsprekers dezelfde geluidssterkte heeft en je oren ook op hetzelfde moment bereikt. Alleen als al die instellingen behoorlijk uitgevoerd zijn, kun je van je surroundmuziek genieten. Voor het bekijken van een dvd-film kun je uiteraard ook gebruik maken van de analoge 5.1-uitgangen van de speler, maar de meeste gebruikers zullen net zoals wijzelf de voorkeur geven aan digitale uitvoer.

Idiotie
Tot onze grote ontzetting biedt de DV-575A helemaal geen volumeregeling voor de diverse luidsprekerkanalen. Eigenaardig genoeg is er wel een afstandsregeling zodat je de tijdsvertraging kunt instellen, maar daar heb je weinig aan als de achterkanalen veel te hard klinken omdat die luidsprekers in meer dan 95% van de gevallen veel dichter bij je luisterplaats staan dan de voorluidsprekers. We kunnen er dus niet genoeg de nadruk op leggen wat voor een idiote beslissing we dit vinden van Pioneer. Luidsprekerinstellingen zijn geen luxe, maar botte noodzaak voor meerkanaalsweergave! Nochtans schijnen de marketingbonzen van Pioneer en andere fabrikanten (o.a. Sony) voor goedkopere toestellen te knippen in het aanbod van luidsprekerinstellingen, alsof dat geen basisvereiste voor zo’n toestel zou zijn. Onbegrijpelijk vinden we dat.

In een tekstkader bij dit artikel vind je een opsomming van wat wij vinden dat er in meerkanaalsluidsprekerinstellingen aanwezig zou moeten zijn in ALLE spelers met een analoge meerkanaalsuitgang en sowieso ook in alle surroundversterkers. Okee, onze opsomming is een forse wenslijst die ook een forsere en dus duurdere DSP (digitale signaalprocesor) nodig zou hebben. Dat neemt niet weg, dat er een compromis mogelijk zou moeten zijn tussen onze wenslijst en – zoals hier – helemaal niets! Het ontbreken van de volume-instellingen van de achterkanalen zal dus wel verklaren waarom de DN-575A standaard staat ingesteld op stereoweergave. De meerkanaalsweergave stond gewoon uitgeschakeld in de menu’s. Daar koop je dit toestel niet voor, Pioneer!
Je kunt bij dit toestel dus niet instellen hoe luid elk kanaal moet spelen. Dat betekent dus dat deze speler keihard veronderstelt dat al je luidsprekers in een cirkel rondom je staan opgesteld op gelijke afstanden. Dat is zeer zelden tot nooit het geval en dat maakt het gebruik van de 5.1-uitgang een heel stuk moeilijker. Wij hebben het geprobeerd en onze achterluidsprekers staan heel wat dichterbij dan de voorluidsprekers: het gevolg was, dat de achterkanalen véél te luid klonken. Het menusysteem van de speler zelf is voor de rest prima: in tegenstelling tot bij andere merken kun je alles in het Nederlands zetten en het is ook niet volgestouwd met onbegrijpelijke pictogrammen.

1
2
3
4
Vorig artikelDigitale foto’s beheren
Volgend artikelDraadloos internet delen met meerdere gebruikers

8 REACTIES

  1. Ik heb de laatste firmware er op gezet. Ondertitels geef hij nu weer bij Divx. Helaas staan deze er heel klein.

  2. Er is wel een firmware-update verschenen. Deze voegt ondertiteling voor DIVX toe als je het nog niet had. De CD is bij Pioneer gratis aan te vragen.

  3. F: je hebt het artikel niet goed gelezen. Ik schrijf wel degelijk dat de 575 instellingen heeft om de AFSTAND van alle luidsprekers in te stellen. Het probleem is dat je het VOLUME van elk kanaal niet kunt regelen!

    JP: slechts een kleine minderheid van surroundversterkers en -receivers biedt luidsprekerconfiguraties voor de analoge multichannelingang. De gelukkigen die zo\’n versterker hebben, kunnen de kritiek over het gebrek aan behoorlijke luidsprekerinstellingen bij de 575 natuurlijk negeren, zoals ik ook al in de conclusie schreef.

  4. Kan me niet vinden in de titel \’Geamputeerde allesspeler\’ van de deze test. Door je goed te informeren over de mogelijkheden van de 575 en dan te kijken of je receiver instellingen per kanaal in de 6/8 analoog ingang modes toestaat. Mijn combi HK 4550/ Monitor Audio/vd Hul geeft zo met de 575 een geluidsbeeld wat ik nog nooit met veel duurdere cd spelers gehoord heb.

  5. Ik had veel interesse in deze speler, maar als je dan een speler koopt met DivX ondersteuning, en ze gaan er nog géén eens firmwares voor uitbrengen, wat heb je daar dan aan? Gewoon met google naar \”divxplayer\” zoeken en je krijgt tenminste een echte DivX player MET regelmatige firmwares. Tenminste, dat heb ik gedaan, en ben zéér tevreden.

  6. Jammer van die luidsprekerinstellingen. Maar voor dat geld blijft het wel een mooie dvd-speler.
    goeie test!

Reacties zijn gesloten.