Vierenzestig-bit op de desktop

3
33

Prestaties
De 64-bit preview-versie van Windows XP Professional voor AMD64 is voorlopig geen volwaardige vertaling van de 32-bits versie. De interface lijkt bijvoorbeeld meer op die van Windows 2000 dan op de "normale" Windows XP Professional. 32-bits applicaties worden ondersteund, maar dat geldt niet voor 16-bits Windows-applicaties, noch voor 8-bits DOS-applicaties. Ook is de ondersteuning voor allerlei randapparatuur nog zeer beperkt.
Bapco Sysmark kregen we op de Celsius niet aan de praat, maar we slaagden er wel in om diverse grafische benchmarks onder beide versies van Windows te draaien. 3D Mark 2001, SpecViewPerf 7.11 en Cinebench 2003 draaiden allen significant sneller onder de 64-bit uitvoering van WinXP. We noteerden verbeteringen van 48 procent onder 3D Mark (DirectX 8), 50 procent onder SpecViewPerf (OpenGL) en zelfs 83 procent onder de processorintensieve Cinebench-benchmark.
De conclusie is duidelijk. Als een 32-bit applicatie functioneert onder de 64-bit uitvoering van XP (wat in de meeste instanties het geval zou moeten zijn) dan verkrijg je significant betere prestaties. Over de prestaties van specifieke 64-bit applicaties kunnen we momenteel niets zeggen, omdat we nog geen geschikte 64-bit benchmarks hebben. Maar het ligt natuurlijk voor de hand dat die nog beter zullen presteren.

Conclusie
Het zal de meeste gewone gebruikers worst wezen wat voor soort processor hun systeem draait. Belangrijker is compatibiliteit met populaire applicaties en pure rekenkracht en dit liefst voor een zo democratisch mogelijk prijskaartje. AMD beantwoordt met zijn 64-bit desktop platform aan die verzuchtingen. En Fujitsu-Siemens bewijst met de Celsius V810 dat je met de AMD Opteron 64 zeer krachtige werkstations kunt bouwen voor een op dit niveau redelijke prijs.
Adviesprijs
Fujitsu-Siemens Celsius V810: € 7.509,- (excl. Recupel)
1
2
3
4
Vorig artikelGegevens back-uppen
Volgend artikelDigitale audiospeler op creditkaartformaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. leuk die 64 bit gedoe
    Maar je hoort nergens de problemen die er voor doen zoals je printer en je scanner die het niet meer doen en de oplossing die kan je nergens vinden
    Weet uw het? laat het snel horen

Reacties zijn gesloten.