Vierenzestig-bit op de desktop

3
33

HyperTransport
Het AMD64 platform integreert een HyperTransport bus en een DDR-geheugencontroller. HyperTransport stuurt data van A naar B met een maximale doorvoersnelheid van 6,4 GB/s. De desktop-cpu’s hebben één HyperTransport link, terwijl de server-cpu’s er drie hebben. HyperTransport is overigens een open standaard die mede wordt ondersteund door bedrijven zoals Cisco, Cray en Nokia. De integratie van de DDR-geheugencontroller in de processor vermindert de latency (vertraging) bij geheugenoperaties met vijftig procent. Bovendien levert een hogere processorfrequentie automatisch een hogere geheugenfrequentie op.

De AMD Athlon 64 desktopprocessor bestaat momenteel in uitvoeringen van 2 GHz met 512 KB level 2 cache (Athlon 64 3000+) en van 2,2 GHz met 1 GB L2 cache (Athlon 64 3400+). Tussenin is er de 3200+ met 1 GB cache.
Naast de desktopversies zijn er ook notebookversies met PowerNow! technologie die het stroomverbruik met dertig procent vermindert. De ontwerpers van AMD denken dat ze de frequentie van dit platform nog kunnen rekken tot aan de grens van 5 GHz. AMD verwacht in het derde kwartaal meer AMD64 dan (32-bit) AMDXP cores te produceren. Het wordt in die verwachting gesterkt door het feit dat hoofdkaartontwerpers er nu al in geslaagd zijn om vierlagige moederborden voor AMD64 te bouwen, die voor een redelijke prijs (tussen de 70 en de 150 dollar) kunnen worden verkocht.

1
2
3
4
Vorig artikelGegevens back-uppen
Volgend artikelDigitale audiospeler op creditkaartformaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. leuk die 64 bit gedoe
    Maar je hoort nergens de problemen die er voor doen zoals je printer en je scanner die het niet meer doen en de oplossing die kan je nergens vinden
    Weet uw het? laat het snel horen

Reacties zijn gesloten.