Netwerk-dvd-speler

10
109

Testindrukken
De beeldweergave van dvd-video’s is prima: we konden geen negatieve kenmerken ontdekken. De geboden geluidskwaliteit blijkt die van een doorsnee dvd-speler te zijn, al laat de DP-508 een vrij scherpe klik horen iedere keer dat je de weergave stopt of een sprong maakt naar een ander muziek- of beeldfragment. Die klik is wel echt storend en als dat om een hardwarematig probleem gaat, dan kan het ook niet verwijderd worden via een firmware-update. De webradio kregen we niet aan het werken, maar dat komt omdat ons testnetwerk het gebruik van een proxyserver voor webtoegang op het internet verplicht maakt. De DP-508 laat echter niet toe om een proxyserver te definiëren voor zijn webradio en dus kon hij nooit een internetradiostation bereiken. We vinden het beetje idioot dat we iedere keer een Windows-pc moeten gebruiken om audio- en videobestanden op de DP-508 te kunnen krijgen. Dat had gemakkelijk volledig vanuit de speler gekund, onder meer via een SAMBA-client onder Linux. Op zijn minst vinden we dat de PC-Link applicatie vervangen moet worden door een webinterface.
JPG-afbeeldingen kon de DP-508 niet vinden nadat we die klaargezet hadden via PC-Link: pas nadat we ze op de harde schijf van de speler gekopieerd hadden, kon hij ze weergeven. Dat is een bugje. Audio- en videobestanden kon hij wel rechstreeks vanaf de Windows-pc halen zonder ze eerst op de harde schijf te moeten kopiëren. Voor video verliep dat trouwens verrassend vloeiend. Als test gebruikten we een ruim drie kwartier durende aflevering van "Starship Exeter" (zie http://homepage.mac.com/starshipexeter/) die we van het internet gehaald hadden: de webpagina heeft aparte videofilms van iedere akte van de aflevering staan, maar wij hadden met wat zoeken een in vcd-formaat gecodeerde MPEG-film gevonden waar alles in één bestand zat (http://public.planetmirror.com/pub/exeter/starship_exeter_vcd.mpg). We konden deze aflevering in ‘full screen’ op onze tv bekijken zonder enige storing in het beeld of in het geluid. Zo moet het! Vrijwel alle formaten die we uitprobeerden, kon de DP-508 afspelen. Alleen een MPEG4-filmpje met QPel-encodering lukte niet. Dat is wel te verhelpen met een firmware-update. De DP-508 blijkt niet te kunnen multitasken: als je bezig bent gigabytes aan video- en audiobestanden te kopiëren vanaf je netwerk naar de harde schijf van de speler, kun je niets anders doen. Dat is wel jammer, want het zou leuk geweest zijn om wat muziek te spelen terwijl dat kopiëren gebeurt.

Conclusie
De Kiss DP-508 biedt veel functionaliteit, waaronder een ware weelde van geluids- en videoformaten die hij kan afspelen. Voor de gevraagde prijs hadden we toch graag het decoderen van dvd-audio en/of sacd erbij gehad. De beeldkwaliteit is prima, maar in de geluidsweergave en in de geboden functionaliteit vonden we een paar storende tekortkomingen. De meeste daarvan zal Kiss wel kunnen verhelpen via een firmware-update, maar de storende klikken in de geluidsweergave bij het stoppen met afspelen of het springen naar een volgend nummer horen daar niet toe, vrezen wij.
Adviesprijs
• 489
1
2
3
Vorig artikelMeer dan alleen een mobieltje
Volgend artikelEen eigen fotolab

10 REACTIES

  1. ja is goed
    maar staat hier boven in de webe site bij testen
    dat hij heeft geen tv tuner en dat hij kan niet opnemen
    maar is het mogelijk bv te opnemen van een video recorder
    of een camera of van een satreceiver

    bedankt

  2. Chami: het is GEEN dvd-recorder. Opnemen kan alleen op de harde schijf. Dvd-schijfjes kan hij alleen afspelen.

  3. Ahum… er is WEL OSX software beschikbaar!
    gewoon te downloaden bij Kiss zelf:
    info:
    http://www.kiss-technology.com/?p=maclink
    download:
    http://www.kiss-technology.com/?p=updates

    Hiermee kun je muziek, afbeeldingen en natuurlijk video streamen vanaf je mac.

    PS.
    ik raad iedereen aan om ook even te kijken naar de DP558 van KiSS.
    Deze is namelijk ook te gebruiken als video-recorder, met een programmagids via internet, ik heb deze al ruim een jaar in gebruik en ik wil niet meer anders!

  4. Reinier: er zit geen software voor Mac bij. Van de PC-Link software bestaat ook geen equivalent voor de Mac. Sinds firmwareversie 1.9.3 zit er nu echter wel een ftp-server in en daarmee kun je wel werken met een Mac. Je moet eerst het ip-adres van de Kiss te weten komen. Dat kun je doen door op MENU te drukken, daarna \”IP Configuration\” te kiezen en dan \”Show IP addres\”. Schrijf dat ip-adres op. Ga nu naar je Mac en open een ftp-client of start je browser en surf naar het ip-adres met het protocol ftp:// ervoor. Nu kun je audio- en videobestanden via ftp naar de harde schijf van de Kiss kopiëren. Dit werkt ook met Linux en eender welk ander non-Windows platform.

  5. kan je hem ook via ethernet aan een Mac met OSX koppelen?
    Zo ja, wat heb je voor soffware en harware nodig.
    Of zit er software voor OSX bijgeleverd?

  6. Duskidee is toch in de Nederlande taal? Waarom krijg je dan bij jullie KiSS \”reviews\” alléén een Belgische distributeur te zien? Ik heb gelukkig goed op internet gekeken (google zoeken naar \”divxplayer\”) en heb nu via http://www.divxplayer.nl een DP-508 aangokocht. Zij zijn tevens de Nederlandse distributeur, en doen dit al vanaf het begin! (2002) Lees maar op hun site.

  7. Duskidee is toch Nederlands? Waarom krijg je dan bij jullie KiSS \”reviews\” een Belgische distributeur te zien? Ik heb gelukkig goed op internet gekeken (google zoeken naar \”divxplayer\”) en heb nu via http://www.divxplayer.nl een DP-508 aangokocht. Zij zijn tevens de Nederlandse distributeur, en doen dit al vanaf het begin! (2002) Lees maar op hun site.

  8. Ik heb de dp500 maar ik heb geen last van klikken. Alleen bij het vooruit of achteruit spoelen kraakt hij even. (firmware 2.83) \’t geluid is net zo goed als van mijn philips 900 cd speler.
    Verder is het aante raden om een aangepaste firmware op te halen ipv de orginele door de fabrikant geleverde firmware. Door de aangepaste firmware krijg je veel meer mogenlijk heden. Je kunt zo speciaal voor de kiss geschreven website\’s bezoeken. Zo krijge toegang tot verschillende gratis diensten. Weersvoorspellingen, tv gids voor binnen en buitenland, games, favoriete webstations vastleggen enz…
    Voor de pclink software zijn betere alternatieven. bijv ezlink..

    In de dp500 kun je ook een harddisk inbouwen dan moet je wel de firmware van een 508 er in zetten. Ook als je geen hd er in zet kun je dit doen… (zie diverse inet site\’s)

Reacties zijn gesloten.