Qtek 2020

4
346

XScale
Kloppend hart is een Intel PXA264 XScale processor, draaiend aan 400 MHz. Het transflectieve TFT-scherm toont 240 x 320 pixels en 65536 kleuren.
Je kunt de Qtek net zoals een gewone gsm tegen het oor houden. De gesprekskwaliteit is zeer goed en het gewicht nog net doenbaar. Gelukkig heeft het toestel ook Bluetooth aan boord, zodat je het kunt gebruiken in combinatie met een Bluetooth headset. Wij probeerden dit uit met de Trust BT210 en de Sony-Ericsson HBM-20 headsets en ondervonden geen problemen. Tijdens het gesprek kan de Qtek 2020 in de akten- of handtas blijven, of aan een broeksriem in het meegeleverde lederen etui. Een gewone headset met draad wordt trouwens standaard meegeleverd.
Zelf gesprekken initiëren kan standaard helaas niet per stem: onbegrijpelijk genoeg ondersteunt Windows Mobile 2003 Phone Editiion out of the box geen voice dialling! Handsfree een gesprek initiëren is met dit toestel kan slechts na het downloaden van het commerciële product Voice Command. Een testversie is beschikbaar om het eerst uit te proberen.


 

Autonomie
De 1200 mAh Li-Ion Polymeer batterij gaat tot 180 uur mee in standby en biedt maximaal 210 minuten gesprekstijd.
Naast een volwaardig mobieltje, inclusief polifonische midi-beltonen en integratie van digitale foto’s in de contactenlijst, is de Qtek 2020 natuurlijk ook een volwaardige Pocket PC, met alle gebruikelijke functies.
Het interne geheugen is met 128 MB ruim bemeten. Een SD/MMC sleufje is eveneens aanwezig en ondersteunt de SDIO standaard. Een extraatje is de ingebouwde CMOS digitale camera, waarmee je zowel foto’s als video-opnames kunt maken. Je kunt de camera activeren met de meegeleverde stylus of met behulp van een drukknop op de zijkant van het toestel. Dankzij het grote en heldere scherm lukt het om aardige digitale foto’s te maken, met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels bij 64.000 kleuren. Filmpjes hebben een maximale resolutie van 320 x 240 pixels.
Je bent niet verplicht de telefoonfunctie van de Qtek 2020 in te schakelen. In de zogenaamde flight mode werkt hij als een gewone handheld pc. Bovendien start het apparaat ook op zonder een aanwezige SIM-kaart, iets wat bijvoorbeeld de Symbian-gebaseerde smart phones niet doen.
Puur als Pocket PC bekeken, scoort de Qtek 2020 trouwens zeer goed in de Spb benchmark. Met een indexcijfer van 1342 is dit de snelste Pocket PC die we tot nu toe testten, sneller zelfs dan de HP Ipaq 1940. Overigens is de HP wel sneller op grafisch gebied, maar trager op het gebied van synchronisatie met de pc. De processorsnelheid van de Qtek 2020 benadert die van de snelle HP iPaq 5550.

Conclusie
De Qtek 2020 is in elk geval een goed in de hand liggende én bijzonder snelle PocketPC. De telefoonfuncties zijn mooi geïntegreerd, maar dat je extra met bijbetalen om voice dialling te activeren in Windows Mobile 2003 Phone Edition vinden we toch onbegrijpelijk.
Adviesprijs
799 euro.
1
2
Vorig artikelPhilips 630
Volgend artikelSamsung SGH-E700
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Ondertussen heb ik m\’n Prius binnen. De Qtek 2020 en de Prius zien elkaar wel, kunnen ook gepaard worden en dat is het dan. Op zoek naar een software update…

  2. Jammer dat deze PDA alleen een headset profile bezit en geen handsfree profile. Je kunt hem dus helaas niet gebruiken in Bluetooth compatible auto\’s zoals de Toyota Prius.

Reacties zijn gesloten.