Al ziende niet zo blind

2
86

De nauwkeurigheid van Readiris Pro 9 blijkt schitterend. Zelfs bij de moeilijkste tekstvormen blijft versie 9 koppig correcte teksten naar Word sturen. Je hoeft trouwens niet van een scanner te vertrekken. Readiris Pro kan zijn teksten ook halen uit PDF-documenten en de uitvoer kan naar PDF, of naar Word, of naar HTML of XML als u met uw webbrowser aan de slag wil. In feite is er net zoals bij de Verkenner een ‘send to…’-keuzemogelijkheid waarmee je de uitvoer naar eender wat kunt sturen.
Een interessante optie is dat Readiris een tweelagige PDF kan aanmaken met in één laag de bewerkbare tekst en in de tweede laag het originele document zoals ingescand. Dat is natuurlijk zeer handig voor het archiveren van documenten. Met andere software moet je twee keer scannen: een keer voor het OCR-pakket en nog een tweede keer om het originele document te kunnen bewaren. Bovendien heb je dan per document twee bestanden nodig. Met deze tweelagige PDF-optie hoeft dat dus bij Readiris niet.

Onmiddellijk na het inlezen van de tekst toont Readiris Pro een proefleesdialoogvenster, maar dat blijkt eigenlijk maar zelden nodig. In dat proefleesvenster kun je verbeteringen aanbrengen en Readiris kan leren uit jouw instructies. Tekst in meerdere kolommen of in tabelformaat is allemaal geen probleem. Readiris presenteert de eindtekst in vloeiende vorm, zodat je veel makkelijker de tekst kunt bewerken dan vroeger. Een sterk punt is dat Readiris je een herkenningsgebied laat definiëren waardoor je dus alles kunt laten negeren dat buiten dat gebied valt.
De gebruiksinterface is erg vriendelijk. Er is een wizard waarmee je gemakkelijk en stap voor stap kunt aangeven wat je precies wil, maar voor de meer ervaren gebruikers is er ook de rechtstreekse menuaansturing. Over de snelheid zijn we ook al in de wolken: wij gebruikten een pc met AMD Athlon 1.5 GHz en 256 MiB RAM onder Windows XP voor de test en stelden bij alledrie de pakketten geen enkele wachttijd vast voor de tekstherkenning. Het wachten was op de scanner, niet op de herkenningsfase van de software. Als I.R.I.S. de software nu nog zover krijgt ook handschrift te herkennen, zijn we helemaal gelukkig.

Conclusie
FineReader doet zijn naam alle eer aan en slaagt er zelfs in om stukken handschrift nog correct te interpreteren. Maar echt handgeschreven teksten analyseren is kennelijk nog niet voor vandaag of morgen. ScanSoft heeft aan OmniPage Pro 14 Office heel wat nuttige verbeteringen aangebracht die het product vooral voor complexere documenten flink wat nauwkeuriger maakt. Readiris Pro 9 doet precies wat de reclame belooft en leest teksten van de scanner naar je tekstverwerker of een andere bestemming met een indrukwekkende precisie én snelheid. OmniPage en Readiris zijn wat ons betreft aan elkaar gewaagd, maar FineReader vinden we daar nog iets boven uitsteken en is in combinatie met de lage prijs dus degene die we als winnaar uitroepen.
Adviesprijs
Abbyy FineReader OCR 7.0 Corporate Edition: • 299;
Scansoft OmniPage Pro 14 Office: • 649,99;
I.R.I.S. Readiris Pro 9 Corporate Edition: • 398,99.
Systeemvereisten
– FineReader OCR 7.0 Corporate Edition: pc met 200 MHz of snellere cpu, Windows 98 of hoger (incl. XP), 64 MiB RAM, 220 MB vrije ruimte op de harde schijf, TWAIN-scanner
– OmniPage Pro 14 Office: pc met Pentium III-equivalent of beter, Windows 98SE of hoger (incl. Windows Server 2003), minstens 128 en liefst 256 MiB RAM en 135 MB vrije schijfruimte
– ReadIris Pro 9 Corporate Edition: niet opgegeven
1
2
3
4
Vorig artikel5.1 megapixel digitale camera
Volgend artikelHulp bij het bewerken en monteren van video

2 REACTIES

  1. Zou het kunnen dat Readiris aan de UCL (de franstalige Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve) werd ontwikkeld?

Reacties zijn gesloten.