Al ziende niet zo blind

2
86

Met OmniPage kun je twee pagina’s tegelijk scannen. Dat is handig wanneer je boeken en artikels uit tijdschriften wilt scannen. OmniPage scheidt de pagina’s netjes en elke pagina afzonderlijk wordt onafhankelijk van de ander herkend. OmniPage 14 ondersteunt Office 2003 en kan PDF’s omzetten naar Word-formaat. De integratie met Office zorgt ervoor dat je vanuit Word, Excel en andere Office-toepassingen rechtstreeks een OCR-opdracht kunt geven. Dit zou ook moeten werken vanuit Corel WordPerfect en Sun StarOffice/OpenOffice, maar dat hebben we niet getest.
Het gebruik van meerdere OCR-engines zoals OmniPage dat doet, zorgt voor een nog nauwkeuriger eindresultaat wanneer je een complexe lay-out moet bewaren. Een van de redenen waarom OmniPage zo nauwkeurig is, is dat de training werkt met individuele letters en symbolen als aanvulling op de reeds bestaande IntelliTrain-proefleesfunctie.

Dokters en advocaten zullen de ingebouwde woordenlijst met medische en juridische terminologie kunnen appreciëren. Als toetje kun je met de voorleesfunctie herkende teksten laten voorlezen. Deze gimmick komt nog van Lernout & Hauspie, waarvan ScanSoft een groot deel heeft overgenomen. OmniPage is zowel in een Nederlandstalige als in een Franstalige versie verkrijgbaar. In onze test herkende OmniPage de gedrukte tekst prima en behield ook voor het grootste gedeelte de lay-out, maar van het handschrift bakte hij niks.

I.R.I.S. Readiris Pro 9.0 Corporate Edition
Ondanks het feit dat I.R.I.S. een Belgisch bedrijf is, blijkt de website alleen in het Engels of het Frans te bekijken. Gelukkig is het Nederlands (naast uiteraard het Frans en het Duits) wel één van de 107 ondersteunde talen voor tekstherkenning en de handleiding is onder meer ook in het Nederlands, het Frans en het Duits te krijgen. Om tekstherkenning is het je tenslotte te doen als je een OCR-pakket koopt. Op het ogenblik dat we dit schrijven is overigens versie 9 van de Corporate Edition voor Windows nog niet af, maar wel die voor de Mac. Voor dit artikel hebben we de test daarom uitgevoerd met de standaardeditie.

1
2
3
4
Vorig artikel5.1 megapixel digitale camera
Volgend artikelHulp bij het bewerken en monteren van video

2 REACTIES

  1. Zou het kunnen dat Readiris aan de UCL (de franstalige Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve) werd ontwikkeld?

Reacties zijn gesloten.