Fotobewerking en masse

2
43

Jasc Paint Shop Power Suite Photo Edition
De mannen van Jasc gooien het over een minder revolutionaire boeg. Met hun Paint Shop Power Suite Photo Edition, een hele mond vol, willen ze een totaaloplossing bieden voor de digitale fotograaf of gewoon de fanatieke hobbyist. Ze doen dit middels een bundeling van enkele van hun populaire producten. Zo is er Paint Shop Pro 8, Paint Shop Photo Album 4 en Paint Shop Xtras, waarvan je de eerste twee edities krijgt voorgeschoteld. Verder bevat de verpakking nog enkele uitgebreide handleidingen voor Paint Shop Pro en Photo Album, samen met een soort van cursus in digitale fotografie. Bewerk en catalogiseer
De twee belangrijkste verwachtingen van een dergelijk totaalpakket, namelijk de nood om je foto’s te kunnen bewerken en ze te kunnen organiseren en terugvinden, zijn meteen al vervuld met Paint Shop Pro en Photo Album. Op deze vlakken zit het dus meer dan goed bij deze bundel. Ook de exportmogelijkheden voldoen prima, al blijkt het probleem in verband met de video-cd, waarbij het toevoegen van geluid leidt tot een onleesbare cd, nog niet opgelost te zijn.

De extra’s
Naast deze twee prima applicaties, die de eigenlijke essentie van het pakket vormen, gooit Jasc er nog eens de eerste twee Creative Editions van Paint Shop Xtras tegenaan. Deze omvatten een massa aan extra elementen om aan je foto’s toe te voegen, zoals kaders, texturen, maskers en filters, die je alle binnen Paint Shop Pro kan gebruiken. Dit alles gaat trouwens erg snel en gemakkelijk dankzij het ingebouwde studiecentrum dat je op een eenvoudige manier een erg duidelijk overzicht geeft van alles wat je kunt doen.

Door middel van enkele muisklikken retoucheer je een foto en voeg je eender welk effect of snufje toe. Het is allemaal erg simpel en gebruiksvriendelijk, en dat kan ons uiteraard wel charmeren. Meer inspiratie kan je opdoen in het gratis toegevoegde boek van digitale fotografie veteraan David Huss. Dit boek wijdt je in in het jargon van de digitale fotografie en geeft je massa’s tips en technieken om meer resultaat en plezier te scheppen uit je hobby.

Voor een zeer lage prijs heb je met dit pakket een erg krachtig geheel in handen. Paint Shop Pro en Photo Album zijn beide erg volledige programma’s die hun kracht al meermaals hebben bewezen. De extra’s onder de vorm van de twee uitbreidingspakketen voor Paint Shop Pro en het meegeleverde Paint Shop Creaties maken alles nog wat meer aantrekkelijk. Dit pakket is zeker en vast een aanrader voor iedereen wiens passie ligt op het gebied van de digitale fotografie.

Conclusie
Om nu werkelijk te kunnen zeggen welk product het beste is, zijn de twee pakketten simpelweg te verschillend. Wat Adobe Creative Suite mist, zijn de uitgebreide exportmogelijkheden die Jasc wel voorhanden heeft. Jasc heeft dan echter weer niet de enorm krachtige mogelijkheden van een overkoepelende applicatie die het geheel beheert, waarmee Adobe dan weer fel uitpakt. Voor individuele thuisgebruikers en zelfs digitale fotografen is de oplossing van Jasc wellicht wat interessanter, mede dankzij de bescheiden systeemvereisten en de erg betaalbare prijs. Adobe zal echter vooral de aandacht van meer professionele afnemers trekken, die zich zullen concentreren op het in team aanmaken van een hoogwaardige webcontent. Enige sluitende conclusie hier is dat beide pakketten voor hun respectievelijke doelgroepen vast en zeker de moeite waard zijn.
Adviesprijs
Adobe Creative Suite Premium: € 1.632,29;
Paint Shop Power Suite Photo Edition: € 169,-.
Systeemvereisten
Adobe Creative Suite:
Pentium III processor, Windows 2000 met SP3 of Windows XP, 192 MB RAM, 128 MB RAM extra vereist voor Version Cue, 2 GB beschikbare ruimte op de harde schijf, 1024 x 768 resolutie, CD-ROMspeler, QuickTime 6.3 voor multimediafuncties.

Jasc Paint Shop Power Suite Photo Edition:
Pentium processor, Windows 98 SE, ME, NT4 met Service Pack 6a, 2000, XP, 128 MB RAM, 700 MB beschikbare ruimte op de harde schijf, 800 x 600 resolutie, CD-ROMspeler

1
2
3
4
Vorig artikelHoge snelheidsspiegelreflexcamera
Volgend artikelDraagbare dvd-speler met breedbeeldscherm

2 REACTIES

  1. Je zal toch wel iets meer gegevens moeten geven, Suha. Welke fout, welke configuratie heeft je PC enz.
    Doe dat wel op het forum, (onder Software – algemeen, je vraag staat er al op) dat is beter geschikt voor vraag en antwoord dan deze rubriek met reacties.

  2. als ik jasc paint shop pro8 instaleer komt er aangegeven dat er een fout is maar ik weet niet welke fout het is mijn vader ook ik hoop dat u een oplossing heeft.

Reacties zijn gesloten.