Laatste der SuSE’s

7
72

Gamen en chatten
Ook voor de gamers zit het wel goed, er wordt immers een waar arsenaal aan games meegeleverd, gaande van een leuke 3D-uitvoering van het overbekende Snake of een 3D-biljartspel tot een ware racegame en een avonturenspel. De meeste games hebben trouwens ook een multiplayer-mogelijkheid.


Racer

De chatters kunnen ook fijntjes in de handen wrijven. Het standaard geïnstalleerde instant messenger programma Kopete ondersteunt nu immers zo goed als alle services die er zijn, waaronder AOL, MSN, IRC en ICQ.

Compatibiliteit met Windows
Zoals blijkt is er dus heel wat werk verricht om het de beginnende én gevorderde Linux-gebruiker zo gemakkelijk en comfortabel te maken. Hierbij zijn de ondersteuning van MS Office en het feit dat de meeste Windows-bestanden wel een equivalent programma hebben in Linux.
We zijn helemaal in onze nopjes als blijkt dat het ook mogelijk is om vanuit Linux zowel te lezen van als te schrijven naar FAT32-partities. Dit is ongetwijfeld een grote stap richting volledige compatibiliteit met Windows.
Een kleine demper op de vreugde is echter dat NTFS-partitities enkel kunnen worden gelezen, zodat je bestanden die je wijzigt noodgedwongen op een Ext3-partitie zal moeten opslaan. Omgekeerd is het probleem nog iets groter. Een partitie die je als Ext3 hebt geformatteerd om er Linux op te installeren is al helemaal niet zichtbaar in Windows, 2000 of XP, waardoor je dus onmogelijk bestanden uit Linux kunt verwerken in deze Windows-versies.
Natuurlijk blijft het de vraag of een dual boot configuratie met keuze tussen Linux en Windows wel wenselijk is. Meestal zul je tussen beiden kiezen. SuSE Linux Personal 9.0 hoeft op geen enkel gebied onder te doen voor Windows, soms zelfs integendeel.

Conclusie
SuSE Linux Personal 9.0 is een erg krachtig allround besturingssysteem dat je erg veel plezier en gebruiksgemak zal verschaffen. De mogelijkheden op gebied van ontspanning zijn meer dan prima en ook op vlak van multimediavoorzieningen staan de zaken erg goed. De ondersteuning van FAT32-partities is ongetwijfeld een goede stap. De prijs is ook bijzonder concurrentieel met Windows XP Home Edition. Bovendien draait deze versie van Linux ook vlot op oudere computers, iets wat je niet kunt zeggen van XP.
Adviesprijs
43,06 euro.
Systeemvereisten
Pentium of AMD Duron, Athlon, Athlon XP of Athlon MP processor;  64MB RAM (128MB aanbevolen); 400 MB vrije ruimte op de harde schijf (2GB aanbevolen); toetsenbord en muis.
1
2
3
4
Vorig artikelBill Gates wordt geridderd
Volgend artikelMultifunctionele mp3-, WAV- en TVF-audiospeler

7 REACTIES

  1. Ik ga denk ik eens experimenteren met SuSE Linux om mijn server, aangezien Linux veel stabieler is dan Windows. En stabiliteit een absolute must is voor m\’n server!

  2. Ik wist niet dat Suse zich meer op de bedrijfsmarkt ging richten. Ik gebruik Suse eerst 8.2 en nu 9.0 al enige tijd en ben zeer tevreden. Ik begrijp zelf ook niet waarom niet meer scholen overstappen op linux. Uiteindelijk is Microsoft Windows enkel maar echt noodzakelijk voor games.

  3. Ga het zo eens installeren. Lijkt me een goed iniatief voor Xp. Alleen weet ik niet of alle games er wel mee zullen werken. Maar met een dual boot lijkt me dat geen probleem

  4. Toelichting voor de nieuwe toekomstige Linux gebruikers. er bestaan verschillende versiers van Linux, o.a. Mandrake-Red Hat-Debian-Suse en nog eentje waarvan ik de naam niet ken. Suse werd opgekocht door Novell einde 2003 en blijft voortbestaan maar hoe het in de toekomst zal heten weten we niet. In ieder geval kun je Debian legaal en gratis downloaden van het net. 10-02-2004 Danny werkte ooit voor de customer-service van Novell

  5. Linux verdwijnt inderdaad niet, alleen concentreert SuSE zich voortaan op de bedrijvenmarkt. Maar ze zijn nog genoeg alternatieven op de markt.

  6. Het verdwijnen van Suse Linux voor de thuismarkt zou inderdaad spijtig zijn, maar is verre van een verdwijnen van Linux. Ook Suse blijft volgens wat ik gehoord heb actief in het Linuxgebeuren maar gaat zich richten op de bedrijfsmarkt.

    Persoonlijk denk ik dat het specialiseren van bedrijven als Lindows, Red Hat en Suse naar ofwel bedrijven ofwel de thuismarkt op termijn betere en stabielere systemen gaat opleveren.

  7. Het zou ontzettend spijtig zijn moest Linux niet meer betaan. Waarom gebruiken de scholen alleen zeer dure software? Bij meer dan drievierden van de gebruikers is er hooguit één tiende van benut ! Is het leven echt nog niet duur genoeg?

Reacties zijn gesloten.