Laatste der SuSE’s

7
72

Vooral op gebied van video en geluid biedt deze versie van Linux heel wat hebbedingetjes. Zo is er het videobewerkingspakket MainActor 5. Hiervan krijg je de bètaversie aangereikt. Wanneer je films of DVD≠s wil gaan afspelen, kan dat met Kaffeine. De muziekfanaten onder ons kunnen onder meer rekenen op de geluidseditor Sweep, de drumcomputer Hydrogen, en XMMS, het Linux-broertje van het overbekende WinAmp met vrijwel dezelfde mogelijkheden.
Het is zelfs mogelijk om zelf voor componist te gaan spelen en bladmuziek te gaan schrijven met NoteEdit, wat werkelijk een handig tooltje is voor wie zelf in zijn vrije tijd wat muziek wil gaan maken. Leuke mogelijkheid is hier om je bladmuziek te exporteren naar een MIDI-bestand en het dan te beluisteren.


XMMS

Office
Uiteraard kan ook OpenOffice.org niet ontbreken, de tegenhanger het MS Office. Je kunt er alles mee doen wat je met Microsoft Office kunt doen: het verwerken van tekst, het maken van spreadsheets of presentaties, en het editeren van HTML. Nieuwe functies zijn het exporteren naar PDF-bestanden en de ondersteuning van XML. Ook kunnen presentaties worden opgeslagen in het Flash-formaat en zo getoond op het internet. De compatibiliteit met MS Office-applicaties zoals Word en Excel is voorbeeldig. Je kunt Office-bestanden zonder problemen openen, editeren en opslaan. Binnenkort lees je op deze site overigens een gedetailleerde vergelijking tussen de nieuwe versies van MS Office en OpenOffice.


OpenOffice

Beveiliging
Verder zien we de open source accounting software GNUcash, waarmee je aan elektronisch bankieren kan doen indien jouw bank het ondersteunt.
Op gebied van beveiliging zijn er natuurlijk ook een aantal voorzieningen aanwezig. Zo is er een ingebouwde firewall. Ook hier komt YaST om de hoek kijken, waardoor ook deze configuratie weer van een leien dakje gaat. Verder wordt ook een virusscanner meegeleverd, hoewel virussen onder Linux veel minder voorkomen dan onder Windows.


Configuratie firewall met YaST

Dit is slechts een kleine greep uit de massa aan meegeleverde software, die om en bij de duizend stuks telt. De installatie van die software is trouwens erg goed verwerkt in YaST.

1
2
3
4
Vorig artikelBill Gates wordt geridderd
Volgend artikelMultifunctionele mp3-, WAV- en TVF-audiospeler

7 REACTIES

  1. Ik ga denk ik eens experimenteren met SuSE Linux om mijn server, aangezien Linux veel stabieler is dan Windows. En stabiliteit een absolute must is voor m\’n server!

  2. Ik wist niet dat Suse zich meer op de bedrijfsmarkt ging richten. Ik gebruik Suse eerst 8.2 en nu 9.0 al enige tijd en ben zeer tevreden. Ik begrijp zelf ook niet waarom niet meer scholen overstappen op linux. Uiteindelijk is Microsoft Windows enkel maar echt noodzakelijk voor games.

  3. Ga het zo eens installeren. Lijkt me een goed iniatief voor Xp. Alleen weet ik niet of alle games er wel mee zullen werken. Maar met een dual boot lijkt me dat geen probleem

  4. Toelichting voor de nieuwe toekomstige Linux gebruikers. er bestaan verschillende versiers van Linux, o.a. Mandrake-Red Hat-Debian-Suse en nog eentje waarvan ik de naam niet ken. Suse werd opgekocht door Novell einde 2003 en blijft voortbestaan maar hoe het in de toekomst zal heten weten we niet. In ieder geval kun je Debian legaal en gratis downloaden van het net. 10-02-2004 Danny werkte ooit voor de customer-service van Novell

  5. Linux verdwijnt inderdaad niet, alleen concentreert SuSE zich voortaan op de bedrijvenmarkt. Maar ze zijn nog genoeg alternatieven op de markt.

  6. Het verdwijnen van Suse Linux voor de thuismarkt zou inderdaad spijtig zijn, maar is verre van een verdwijnen van Linux. Ook Suse blijft volgens wat ik gehoord heb actief in het Linuxgebeuren maar gaat zich richten op de bedrijfsmarkt.

    Persoonlijk denk ik dat het specialiseren van bedrijven als Lindows, Red Hat en Suse naar ofwel bedrijven ofwel de thuismarkt op termijn betere en stabielere systemen gaat opleveren.

  7. Het zou ontzettend spijtig zijn moest Linux niet meer betaan. Waarom gebruiken de scholen alleen zeer dure software? Bij meer dan drievierden van de gebruikers is er hooguit één tiende van benut ! Is het leven echt nog niet duur genoeg?

Reacties zijn gesloten.