Zes digitale kanalen

10
226

Testindrukken
Kennelijk wou Sony besparen, want we stellen toch wel een paar verschillen vast in kwaliteit tussen de STR-DB2000 en onze STR-DB940: de bouwkwaliteit van de DB940 is duidelijk superieur aan die van de DB2000. De behuizing van de DB940 is steviger, hij heeft met goud beklede aansluitingen en de DB2000 heeft dat niet. De luidsprekeraansluitingen van de DB2000 zijn ook een beetje aan de zwakke kant.
De volumeregelaar werkt nog maar weer eens anders dan we van andere Sony versterkers gewend zijn: nu gaat hij vanaf min oneindig (in feite -94) dB omhoog naar +15 dB. De volumeregelaar zelf geeft geen enkele indicatie van waar je ergens zit, je moet het volume op het statusschermpje aflezen in dB.
Met de geluidskwaliteit zit het snor. We hebben het geluid van de STR-DB2000 op alle gebieden zitten vergelijken met dat van de STR-DB940 en dat was vrijwel identiek. Ook bij de hoge tonen was er geen enkele fout te horen. We zijn zelfs zover gegaan elektrostaten (AudioStatic ES-300 en ES-100) aan te sluiten om de minste fout in de hogetonenweergave er direct uit te halen, maar die proef doorstond de STR-DB2000 glansrijk.
Enige minpuntje: bij de ES-100 elektrostaten was het rendement van het elektrostatisch membraan wat teruggelopen (dat moet volgend jaar of zo eens van een nieuwe coating voorzien worden) en toen bleek de voeding van de STR-DB2000 niet krachtig genoeg om daar nog een stevig volume uit te krijgen. Onze STR-DB940 kan dat nochtans wél.

Conclusie

Als de prestaties van deze STR-DB2000 een indicatie vormen, ziet de toekomst in de wereld van versterkers er zeker digitaal uit. De Sony STR-DB2000 levert aardig wat functionaliteit en geluidskwaliteit voor zijn geld, maar Sony had het plaatje helemaal perfect kunnen maken met iets meer keuzes in het basbeheer en nog wat meer reserve in de voeding.
Adviesprijs
933 euro (straatprijs mits wat zoeken onder 600 euro!)
Systeemvereisten

1
2
3
4
Vorig artikelNetwerkkleurenlaser met fleur
Volgend artikelFluisterzachte plasmaschermen met grotere lichtopbrengst

10 REACTIES

  1. Stefaan: een STR-DB2000 voor 450 euro is een erg goeie prijs en dus zeker het overwegen waard. Een DAB-tuner kun je nog altijd later toevoegen als je absoluut DAB wil hebben. De STR-DB2000 heeft digitaleingangen zat, dus dat is geen enkel probleem.

  2. Is het interessant nu nog een nieuwe STR-DB2000 te kopen voor 450 euro, aangezien er geen dba-tuner in steekt?

  3. Suy: de TA-AV670 ken ik zelf niet, maar uit informatie die ik op het internet vond zou dat een Prologic-versterker uit de ES-serie zijn. De DB2000 komt uit de QS-serie en zit dus een trapje lager. Als de TA-AV670 een meerkanaalsingang (5.1-input) heeft, kun je een dvd-speler die zelf Dolby Digital en DTS kan decoderen daarop aansluiten en hoef je je versterker dus niet te vervangen. Als hij geen 5.1-ingang heeft, zit je in een doodlopend straatje en is het beter hem te vervangen. Als je dezelfde kwaliteit wil, zul je naar een model uit de ES-serie moeten. Vraag anders eens een STR-DB2000 op proef zodat je hem zelf kunt vergelijken met je huidige versterker qua geluidskwaliteit.

  4. Ik bezit een TA-AV670 versterker van Sony. Deze is nu ong 13 jar oud
    Ik vraag mij af of overgaan naar een DB2000 de moeite loont of is de kwaliteit vergelijkbaar?

  5. Op DABtuners.nl vindt je een groot aanbod aan DAB ontvangers. Ook zijn er enkele Sony DAB ontvangers te vinden (zowel een QS als een ES versie). Zelf heb ik een Pure 702 ES en hier zelf erg tevreden mee.

  6. Ramsy: de STR-DB2000 is inderdaad net zoals de DB940 destijds het topmodel uit de QS-reeks. Ik heb het artikel aangepast in die zin. De STR-DB940 heeft echt waar vergulde aansluitingen. Zoals Jozef al schreef geeft een rode led op de volumeknop aan hoe ver hij open staat.

  7. Bij mijn oude Sony 940 zit er toch echt wel een ledje op de volumeknop, zodat je daar wel kunt zien hoe hard ie staat.

  8. FOUT!!! De deze versterker is de hoogste uit de QS-serie. En is het echt waar dat de DB940 vergulde aansluitingen heeft. Volgensmij niet de QS-serie heeft namelijk nooit vergulde aansluitingen aan de achterkant. En dat kritiek over dat je niet op de volume knop zelf kunt kijken hoe hard ie staat slaat ook nergens op want dat was bij de oudere sony recievers ook al zo.
    beetje jammer!

  9. Sony heeft wel DAB-tuners, maar die behoren allemaal tot hun ES-reeks(topklasse-reeks). Het gaat dus duidelijk om een marketingbeslissing. Wellicht vond men bij Sony ook dat DAB nog niet wijdverspreid genoeg is om het nu al in producten voor de budget- en middenmarkt ter beschikking te stellen.

  10. Op radio en TV hoor ik tegenwoordig niets anders meer dan reclame voor de DAB-tuners (Digital Audio Broadcasting). Maar op enkele witte raven na (o.a. Fnac), vind je nergens DAB-ontvangers, ook niet in de grotere Hifi-winkelketens. Ik vind het dan wel raar dat Sony net nu uitkomt met een receiver met digitale eindeversterker, maar daar een gewone (nou ja..) RDS tuner insteekt, en geen DAB. Mij lijkt dat tegenstrijdig.

Reacties zijn gesloten.