Zes digitale kanalen

10
226

STR-DB2000
Sony heeft in de markt van surroundversterkers en -receivers een aantal klassen. Met name een budgetklasse, een middenklasse en een topklasse. De STR-DB2000 is het topmodel van de middenklasse (de zogenaamde Quality Series of QS-reeks). Schrijver dezes heeft zelf een STR-DB940 en dat was een paar jaar geleden ook het topmodel uit die QS-reeks (5.1-systeem van 5x 100W). De STR-DB2000 blijkt qua specificaties beslist niet te moeten onderdoen voor de STR-DB940. Je krijgt met de STR-DB2000 een 6.1-systeem met 6x 120W en het gaat om een receiver, wat betekent dat er een tuner ingebouwd zit. Die ondersteunt RDS en toont je dus de naam van het station waar je naar luistert.
De versterker heeft twee analoge meerkanaalsingangen: zowel een 5.1- als een 6.1-ingang. Daarmee krijg je dus de mogelijkheid om zowel een dvd-audio- als een Super Audio cd-speler gelijktijdig aan te sluiten en dat hebben we nog niet bij andere versterkers of receivers gezien.
De STR-DB2000 ondersteunt zowat alle mogelijke digitale coderingen, gaande van Dolby Digital 6.1 EX naar DTS-ES en DTS-Neo, Dolby Prologic II en nog veel meer. Er zijn meerdere optische ingangen, maar helaas maar één digitale coaxiale ingang.
Net zoals bij vorige modellen van Sony blijkt ook deze versterker geen expliciete digitale ingang voor een cd-speler te hebben. Je kunt die natuurlijk toch wel aansluiten, door de digitale ingang voor MD/DAT of DVD te gebruiken, maar we blijven dit een eigenaardige lacune vinden. Je kunt dit toestel overigens in het zilver of in het zwart krijgen. Voor de topklasse biedt Sony ook champagne (goud), maar dus niet voor de QS-reeks waartoe de STR-DB2000 behoort.

1
2
3
4
Vorig artikelNetwerkkleurenlaser met fleur
Volgend artikelFluisterzachte plasmaschermen met grotere lichtopbrengst

10 REACTIES

  1. Stefaan: een STR-DB2000 voor 450 euro is een erg goeie prijs en dus zeker het overwegen waard. Een DAB-tuner kun je nog altijd later toevoegen als je absoluut DAB wil hebben. De STR-DB2000 heeft digitaleingangen zat, dus dat is geen enkel probleem.

  2. Is het interessant nu nog een nieuwe STR-DB2000 te kopen voor 450 euro, aangezien er geen dba-tuner in steekt?

  3. Suy: de TA-AV670 ken ik zelf niet, maar uit informatie die ik op het internet vond zou dat een Prologic-versterker uit de ES-serie zijn. De DB2000 komt uit de QS-serie en zit dus een trapje lager. Als de TA-AV670 een meerkanaalsingang (5.1-input) heeft, kun je een dvd-speler die zelf Dolby Digital en DTS kan decoderen daarop aansluiten en hoef je je versterker dus niet te vervangen. Als hij geen 5.1-ingang heeft, zit je in een doodlopend straatje en is het beter hem te vervangen. Als je dezelfde kwaliteit wil, zul je naar een model uit de ES-serie moeten. Vraag anders eens een STR-DB2000 op proef zodat je hem zelf kunt vergelijken met je huidige versterker qua geluidskwaliteit.

  4. Ik bezit een TA-AV670 versterker van Sony. Deze is nu ong 13 jar oud
    Ik vraag mij af of overgaan naar een DB2000 de moeite loont of is de kwaliteit vergelijkbaar?

  5. Op DABtuners.nl vindt je een groot aanbod aan DAB ontvangers. Ook zijn er enkele Sony DAB ontvangers te vinden (zowel een QS als een ES versie). Zelf heb ik een Pure 702 ES en hier zelf erg tevreden mee.

  6. Ramsy: de STR-DB2000 is inderdaad net zoals de DB940 destijds het topmodel uit de QS-reeks. Ik heb het artikel aangepast in die zin. De STR-DB940 heeft echt waar vergulde aansluitingen. Zoals Jozef al schreef geeft een rode led op de volumeknop aan hoe ver hij open staat.

  7. Bij mijn oude Sony 940 zit er toch echt wel een ledje op de volumeknop, zodat je daar wel kunt zien hoe hard ie staat.

  8. FOUT!!! De deze versterker is de hoogste uit de QS-serie. En is het echt waar dat de DB940 vergulde aansluitingen heeft. Volgensmij niet de QS-serie heeft namelijk nooit vergulde aansluitingen aan de achterkant. En dat kritiek over dat je niet op de volume knop zelf kunt kijken hoe hard ie staat slaat ook nergens op want dat was bij de oudere sony recievers ook al zo.
    beetje jammer!

  9. Sony heeft wel DAB-tuners, maar die behoren allemaal tot hun ES-reeks(topklasse-reeks). Het gaat dus duidelijk om een marketingbeslissing. Wellicht vond men bij Sony ook dat DAB nog niet wijdverspreid genoeg is om het nu al in producten voor de budget- en middenmarkt ter beschikking te stellen.

  10. Op radio en TV hoor ik tegenwoordig niets anders meer dan reclame voor de DAB-tuners (Digital Audio Broadcasting). Maar op enkele witte raven na (o.a. Fnac), vind je nergens DAB-ontvangers, ook niet in de grotere Hifi-winkelketens. Ik vind het dan wel raar dat Sony net nu uitkomt met een receiver met digitale eindeversterker, maar daar een gewone (nou ja..) RDS tuner insteekt, en geen DAB. Mij lijkt dat tegenstrijdig.

Reacties zijn gesloten.