Zes digitale kanalen

10
226

Bediening
Waar vroegere modellen heel wat van de bedieningsknoppen in verband met de configuratiemogelijkheden van het toestel achter een klep weggeborgen hadden, heeft Sony deze keer voor een andere aanpak gekozen. Alle bedieningsorganen zitten rechtstreeks op het voorpaneel, er is dus niets weggewerkt. Sony koos er echter voor om alleen de allerbelangrijkste functies een eigen doch vrij kleine puntdrukknop te geven en al het andere in een menusysteem met twee draaiknoppen te stoppen.

Met de linkerdraaiknop kies je het gewenste hoofdmenu-onderdeel en met de rechtse draaiknop kies je daaruit een functie of waarde. Het is vrij eenvoudig, maar we vonden het wel irritant dat na een zekere leeglooptijd het systeem altijd naar zijn startpositie terugkeert. Als het scherm dus na de leeglooptijd uit het menu gaat en zijn normale statusinformatie toont, moet je opnieuw op de menutoets drukken. Helaas gaat het systeem dan niet terug naar de plaats waar je was in het menu, maar brengt je terug helemaal vooraan in de menuboom.

De bediening is vrij vlot en gemakkelijk aan te leren, maar we hadden graag meer opties gezien voor het kiezen van de crossoverfrequentie van het basbeheersysteem. Het basbeheer laat je instellen vanaf welke frequentie de lage tonen niet meer naar je hoofdluidsprekers maar naar een subwoofer gestuurd moeten worden. Sony beperkt bij de STR-DB2000 de keuzemogelijkheden tot 60, 100 en 150 Hz. Dat is gewoon veel te beperkt. Daar had tenminste nog een optie voor 80 en 120 Hz tussen moeten zitten. Ter vergelijking: onze STR-DB940 (toch een ouder model) laat ons de crossover instellen in stappen van 30 Hz vanaf 60 Hz omhoog naar 180 Hz (lees ook: Luidsprekercalibratie voor surroundsystemen).
De afstandsbediening ligt goed in de hand, maar heeft vrij kleine knoppen. Mensen met dikke of brede vingers zouden er problemen mee kunnen hebben. Hoewel een en ander logisch georganiseerd is, zijn er vrij veel knoppen en dan nog verscheidene met meerdere functies. De afstandsbediening kan echter ook dienen voor bepaalde tv’s en dvd-spelers.

1
2
3
4
Vorig artikelNetwerkkleurenlaser met fleur
Volgend artikelFluisterzachte plasmaschermen met grotere lichtopbrengst

10 REACTIES

  1. Stefaan: een STR-DB2000 voor 450 euro is een erg goeie prijs en dus zeker het overwegen waard. Een DAB-tuner kun je nog altijd later toevoegen als je absoluut DAB wil hebben. De STR-DB2000 heeft digitaleingangen zat, dus dat is geen enkel probleem.

  2. Is het interessant nu nog een nieuwe STR-DB2000 te kopen voor 450 euro, aangezien er geen dba-tuner in steekt?

  3. Suy: de TA-AV670 ken ik zelf niet, maar uit informatie die ik op het internet vond zou dat een Prologic-versterker uit de ES-serie zijn. De DB2000 komt uit de QS-serie en zit dus een trapje lager. Als de TA-AV670 een meerkanaalsingang (5.1-input) heeft, kun je een dvd-speler die zelf Dolby Digital en DTS kan decoderen daarop aansluiten en hoef je je versterker dus niet te vervangen. Als hij geen 5.1-ingang heeft, zit je in een doodlopend straatje en is het beter hem te vervangen. Als je dezelfde kwaliteit wil, zul je naar een model uit de ES-serie moeten. Vraag anders eens een STR-DB2000 op proef zodat je hem zelf kunt vergelijken met je huidige versterker qua geluidskwaliteit.

  4. Ik bezit een TA-AV670 versterker van Sony. Deze is nu ong 13 jar oud
    Ik vraag mij af of overgaan naar een DB2000 de moeite loont of is de kwaliteit vergelijkbaar?

  5. Op DABtuners.nl vindt je een groot aanbod aan DAB ontvangers. Ook zijn er enkele Sony DAB ontvangers te vinden (zowel een QS als een ES versie). Zelf heb ik een Pure 702 ES en hier zelf erg tevreden mee.

  6. Ramsy: de STR-DB2000 is inderdaad net zoals de DB940 destijds het topmodel uit de QS-reeks. Ik heb het artikel aangepast in die zin. De STR-DB940 heeft echt waar vergulde aansluitingen. Zoals Jozef al schreef geeft een rode led op de volumeknop aan hoe ver hij open staat.

  7. Bij mijn oude Sony 940 zit er toch echt wel een ledje op de volumeknop, zodat je daar wel kunt zien hoe hard ie staat.

  8. FOUT!!! De deze versterker is de hoogste uit de QS-serie. En is het echt waar dat de DB940 vergulde aansluitingen heeft. Volgensmij niet de QS-serie heeft namelijk nooit vergulde aansluitingen aan de achterkant. En dat kritiek over dat je niet op de volume knop zelf kunt kijken hoe hard ie staat slaat ook nergens op want dat was bij de oudere sony recievers ook al zo.
    beetje jammer!

  9. Sony heeft wel DAB-tuners, maar die behoren allemaal tot hun ES-reeks(topklasse-reeks). Het gaat dus duidelijk om een marketingbeslissing. Wellicht vond men bij Sony ook dat DAB nog niet wijdverspreid genoeg is om het nu al in producten voor de budget- en middenmarkt ter beschikking te stellen.

  10. Op radio en TV hoor ik tegenwoordig niets anders meer dan reclame voor de DAB-tuners (Digital Audio Broadcasting). Maar op enkele witte raven na (o.a. Fnac), vind je nergens DAB-ontvangers, ook niet in de grotere Hifi-winkelketens. Ik vind het dan wel raar dat Sony net nu uitkomt met een receiver met digitale eindeversterker, maar daar een gewone (nou ja..) RDS tuner insteekt, en geen DAB. Mij lijkt dat tegenstrijdig.

Reacties zijn gesloten.